Trevlig Valborg!

Trevlig Valborg!

Sista april firar vi Valborgsmässoafton i Sverige, eller som man säger vardagligt, Valborg. Denna högtid firas varje år även i Estland, Finland, Lettland, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Denna tradition är baserad på den förkristna högtid som funnits i Tyskland, men har senare kommit att uppkallas efter kulten av den heliga Valborg. Traditionen är att man efter den stora vårstädningen eldar upp allt skräp man har samlat och vill bli av med. Eldningsförbud inträder i allmänhet i Sverige i början av maj.

Redan i början av 1400-talet började man fira denna dag till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis. Valborg blev helgonförklarad den 1 maj (som sedan firades som Valborgsmässan, Walpurgistag), och genom denna händelse förbands hennes namn med de förkristna germanska vårfesterna, som hölls denna dag, som av kristendomen stämplades som häxförsamlingar. Man trodde då att häxorna på Valborgsmässonatten mellan den 30 april och den 1 maj, red på kvastar till de gamla offerplatserna,speciellt då till Blocksberg och där utförde ofog tillsammans med djävulen. För att oskadliggöra detta spökeri förde man oväsen med rop, skott och horn och tände eldar på höjderna. Detta var den kristna tidens förklaring av dessa förkristna vårseder. Valborgskulten uppstod sen, efter hennes död år 779, och denna handlade till största del om skydd mot häxor och mot onda andar.valborg

På många platser i Finland och Sverige firar man helgen genom att göra en stor brasa och ibland förekommer även fyrverkeri och smällare.

De flesta svenskar firar Valborgsmässoafton men sammanbinder inte firandet med den heliga Valborg. Valborgsfesten är mer en symbol för våren och ljuset, och firandet går då längre tillbaka i tiden än kristendomen som, när den vann utbredning i Norden, knöt an till de gamla festerna. Ursprungligen tände man eldar, inte för att skrämma bort häxor, utan för att bränna det gamla och ge plats för det nya. Att ge plats för det nya gick mycket väl ihop med den kristna tolkningen av livet, där påskens tema från död till liv också symboliskt fick gestaltas i valborgselden.
När Sverige kristnades på 1000-talet byggdes vissa av de kristna kyrkorna på den gamla religionens högtidsplatser. Gamla Uppsala kyrka, till exempel, byggdes direkt i anslutning till det tempel som fanns där på 1000-talet.

I Sverige sammanfaller firandet med kung Carl XVI Gustafs födelsedag.

H.M. Konung Carl XVI Gustaf

H.M. Konung Carl XVI Gustaf

 

 

Mjöd och struvorvalborg

I Finland firar man på många olika sätt, men gemensamt för valborgsfirande i Finland är struvor och mjöd. Bland finlandssvenskar kallas valborg vappen, som kommer från finskans vappu (av ValpuriValborg). Finlandssvenskar önskar ofta varandra Glada vappen istället för Glad valborg. Det är inte helt klart varifrån uttrycket Glada vappen härstammar, eftersom det egentligen skulle vara mer korrekt att säga Glad vapp, liknande som man säger God jul. Man har antagit att detta kommer från en felöversättning av finskans Hauskaa vappua (Glad vapp) eller kanske som ett skämt. Enligt en obekräftad uppgift i en insändare i tidningen Hufvudstadsbladet uppkom uttrycket genom en illa översatt annons i ett skyltfönster i Helsingfors på 1940–1950-talet.

Under 1800-talet firade man inte valborgsmässoafton i Finland, utan man firade då första maj. Strax efter sekelskiftet 1900, blev det vanligt att man började firandet på kvällen innan. Under förbudstiden i Finland 1919–1932, då man smugglade sprit, flyttade studenternas och de rika stadsbornas firande från restaurangerna till privata lokaler. Nu förvandlades valborgsmässoaftonen till en riktig festkväll, som kunde följas av en sillfrukost på första maj.

Hur firar du valborg?