Varifrån kommer våra jultraditioner?

Varifrån kommer våra jultraditioner?

MyHeritage har tagit sig en närmare titt på våra jultraditioners ursprung. Julgranen, tomtenissarna, julkorten, lussebullarna och många andra seder som är en stor del av vårt julfirande har sitt ursprung utanför Sveriges gränser.

Vi vet ju alla att Lucia var ett sicilianskt helgon och att Kalle Anka är ett amerikanskt påfund, men även andra traditioner och maträtter kommer från andra länder.

På julbordet kan man hitta en riklig blandning av matursprung. Lutfisken härstammar antagligen från Nederländerna och norra Tyskland, där man åt det redan på senmedeltiden. Men i dag är det bara i Norge, Sverige och Finland som man fortfarande har lutfisken på julbordet. Våra älskade köttbullar kommer från Turkiet.

Saffran är en av de kryddor som man starkast förknippar med julen. Ursprungligen kommer saffran från sydvästra Asien, men det började odlas i Grekland. I dag produceras saffran i flera länder såsom Marocko, Italien och Spanien. Den största producenten av saffran är Iran. De står som producenter för 94 % av världens saffran.

Julgranen har inte vandrat lika långt som saffranen för att nå Sverige. Julgranen är ursprungligen en tradition från Tyskland som uppstod på från 1400-talet. Till Sverige kom den 1741, först till herrgårdar och gods. Det var först på 1900-talet som julgranen trädde in hos gemene man och man började dekorera sina granar. Det är många av våra jultraditioner, förutom julgranen, som kommer från Tyskland. Bland annat adventsljusstaken och föregångaren till jultomten: Sankt Nikolaus. Han som tillsammans med hustomten blev den figur som vi nu kallar för jultomten.

Julsånger har sitt ursprung i England och förekom redan på 1400-talet. De sjöngs oftast hemma, snarare än i kyrkor. Resande sångare sjöng sångerna och ändrade text beroende på var de befann sig. I början av 1800-talet började man sjunga julsånger i kyrkor i England. Traditionen spred sig i hela Storbritannien och resten av världen, även till Sverige.

År 1843 var den brittiska statsarbetaren sir Henry Cole för upptagen för att skriva till hans vänner innan jul, så han bad en vän att skapa ett julkort. De trycktes i svartvitt och färglades för hand. Traditionen spred sig och det blev populärt att skicka julkort under den viktorianska tiden (under 1870-talet), då det blev mycket billigare att skicka julkorten. I USA producerades de första julkorten på 1840-talet, men det var för dyrt för de flesta. Det blev billigare 1875 när en tysk målare började massproducera kort. År 1915 skapade John C. Hall och två av hans bröder företaget Hallmark Cards, som i dag är en av de största producenterna av julkort!

Har ni någon speciell jultradition i familjen som är en favorit? Dela den gärna i kommentarsfältet nedan eller på vår Facebooksida.