Släktforskardagarna 29-30 augusti

Släktforskardagarna 29-30 augusti

De svenska släktforskardagarna är ett arrangemang som återkommer varje år i augusti månad. Och det sedan 1987. De första årens släktforskardagar var arrangerat mer som en medlemsträff med årsstämma inom Sveriges Släktforskar- förbund. Men allt eftersom intresset för släktforskning har vuxit har också Släkt- forskardagarna blivit, som det numera är, ett mycket stort evenemang som lockar tusentals släkt-, hembygds- och historieintresserade. Det är ett av de större eventen i Europa för släktforskare.

Släktforskardagarna 2015

Läs vidare: Se bilder från Släktforskardagarna 2014.

Släktforskardagarna är i särklass Sveriges Släktforskarförbunds allra viktigaste arrangemang för att marknadsföra släktforskning till en bred allmänhet, media och alla föreningsmedlemmar. Det är ett viktigt arrangemang för alla föreningar i förbundet som vill växa och utveckla sin medlemskår.

Tema varje år

Varje år har dagarna ett tema. 2015 är temat ”Ett gods – En värld”. Med det vill vi lyfta fram det sörmländska herrgårdslandskapet där slott och herrgårdar ligger tätt men med fokus på människorna som ägt, arbetat och arrenderat på godsen. Herrskap och tjänstefolk levde vitt skilda från varandra, men ändå i samklang i den värld där de alla hade sin utkomst.

Nyköping 2015

Vi som arrangerar i år har haft som ambition att båda behålla det traditionella med föreläsningar och utställningar, men även att försöka erbjuda lite nytt.

Lokala arrangörer Nyköping-Oxelösunds Släktforskarförening

Lokala arrangörer Nyköping-Oxelösunds Släktforskarförening

I utställningen kommer vi i år att ha en scen med korta program där vi lyfter fram det som händer just då, men också korta presentationer av olika saker. På scenen kommer nästan alla boksläpp att ske direkt efter att föreläsaren är klar med sitt föredrag.

På scenen kommer berättartävlingens pristagare att presenteras och få sina priser. Och sent på söndagseftermiddagen sker där den viktiga lotteridragningen med alla fina priser som några av utställarna och bokförlagen har skänkt. Vinst- lotten är programkatalogen som du köper när du kommer.

När detta skrivs i början av juli är 85 utställare anmälda. Bland annat från USA.

33 föredrag, ett dialogseminarium och en filmförevisning

Vi är särskilt glada över de goda föreläsare vi lyckats arrangera. Det var viktigt för oss att lyfta fram nya namn och ämnen för att väcka intresse och spegla släkthistoria, ge kunskap i olika ämnen men också lokalhistoria. Vi har bland annat ett spännande föredrag om den största arbetsgivaren i närområdet, Oxelösunds järnverk. Få vet varför det finns ett järnverk i Oxelösund.

Vepa från det stundande evenemanget

Läs gärna mer om alla föreläsare på www.sfd2015.se, där hittar du många intressanta namn och ämnen.  Där kan du också fram till 27 juli förboka plats för 20 kronor till de föredrag som du inte vill missa.

Festdagar

Släktforskardagarna är inte bara föredrag och utställningar. Det är också fest- dagar med bland annat god mat, trevlig samvaro och underhållning. Vid middagen utdelas priser, tal hålls och budkavlen till nästa års arrangör överlämnas. Till middagen är alla välkomna! Senast 10 augusti behöver vi din bokning.

Hjärtligt välkommen till Släktforskardagarna och sommarstaden Nyköping!

Inlägget är skrivet av Barbro Stålheim, projektledare för Släktforskardagarna 2015 och hon är även Sveriges Släktforskarförbunds före detta ordförande.

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

 • Britel Huovila

  augusti 22, 2015

  Tack för att jag har blivit ihågkommen med ett så intresant och viktigt meddelande. Jag är själv Släktforskare här i Finland. Jag är inte så inkommen i släktforskning ännu material har jag samlat på av det har jag ganska rikligt. Har inte riktigt kommit igång ännu med uppställningen och ordningen betr. släkten. Intresset är stort för mig.Kan hända att jag i nästa år 2016 också kommer att besöka Er i Nyköping. Jag Tackar för ett vänligt bemötande.

  • Sara

   augusti 24, 2015

   Hej Britel,

   Tack för din fina kommentar! Hoppas verkligen att vi ses nästa år!

   / Sara