Ny funktion: extrahera info från dokument

Ny funktion: extrahera info från dokument

Vi är glada att tillkännage lanseringen av en ny funktion som extraherar information från historiska dokument och sparar den direkt i släktträdet.

MyHeritage lanserade Record Matches förra året och den har prisats för sin kraft och precision. Fram tills nu har användare varit tvungna att på egen hand extrahera värdefull information från varje Record Match till sitt släktträd. Många användare har därför nöjt sig med att bekräfta en korrekt Record Match utan att lägga till den nya informationen i sitt släktträd. Vissa har tagit sig an informationen, men på grund av det manuella arbetet har man inte lagt till citering. Och därmed har andra släktforskare inte kunnat se var ifrån informationen är hämtad.

Den nya Extrahera information-funktionen är en välbehövlig lösning för att lösa ovanstående problem. Den låter dig enkelt extrahera information funnen i bekräftade Record Matches och kopiera den, med ett enda klick, in i den relevanta profilen i ditt släktträd.

Den här nya funktionen visar tydligt upp den information som finns i de historiska dokumenten och jämför den med informationen i ditt träd.

Den belyser ny information i dokumentet, eller upplyser om kompletterande informationen till ditt träd. Nu kan du enkelt njuta av Record Matches fullt ut och få användbar källhänvisad information direkt till ditt träd, vilket hjälper dig att lära dig mer om dina förfäder som berikar din släkthistoria.

 Fått en Record Match från vår kanadensiska gravstenssamling? Den nya Extrahera information-funktionen låter dig att flytta den nya förbättrade informationen direkt till ditt släktträd (klicka på bilden för större version)

Fått en Record Match från vår kanadensiska gravstenssamling? Den nya Extrahera information-funktionen låter dig flytta den nyfunna informationen direkt till ditt släktträd (klicka på bilden för större version)

Varje informationsfält i dokumentet är nyare eller bättre än den i ditt träd och kan kopieras in i ditt träd genom att klicka på [>>]-knappen. Detta ger DIG kontroll att välja vilken information du vill ha. Du kan klicka på [>>]-knappen längst ner på sidan om du vill extrahera all den tillgängliga informationen till ditt träd. Slutligen klicka på OK för att spara den. Med ”bättre information” menar vi fall där de historiska dokumenten innehåller mer utförlig information än vad som finns i ditt träd.

Exempelvis ett fullständigt datum med dag/månad/år kontra enbart ett årtal. Eller en fullständig adress kontra att endast ha ett land som angiven födelseort, eller ett förnamn och mellannamn, istället för ett uteblivet mellannamn på en person i ditt släktträd.

Normalt sätt skapas en källa och citering varje gång du använder Extrahera information-funktionen, i linje med släktforskningens bästa praxis. Du kommer snart att upptäcka att det här ger dig möjlighet att fylla trädet med källor utan ansträngning. Du har möjligheten att stänga av funktionen om du inte vill skapa citering. Du kan även redigera uppgifter i ursprungskällan.

Extrahera information-sidan anpassar sig automatiskt till varje historiskt dokument, och visar dig bara information som innehåller motsvarande information om samma person i ditt släktträd. Det finns ett dussintal olika typer av historiska dokument på MyHeritage, och därmed gestaltas Extrahera information-sidan i många olika varianter.

En amerikansk folkräkningspost erbjuder förbättrad och annorlunda information än den som finns i ditt släktträd. Du väljer vilken information att lägga till i ditt träd (klicka på bilden för större version)

En amerikansk folkräkningspost erbjuder förbättrad och annorlunda information än den som finns i ditt släktträd. Du väljer vilken information som du vill lägga till i ditt träd (klicka på bilden för större version)

Hittat en relevant tidningsartikel med hjälp av Record Matches? Spara informationen i en släktträdsprofil. Citeringen kommer att inkluderas och även en länk till det fullständiga dokumentet. Du kan redigera citeringen och förbättra den. Det kan behövas eftersom maskinläsningstekniken som tillämpas när tidningsartiklar skannas för att konverteras till texter, ofta är fulla av fel som du kanske vill rätta till.

Extrahera info från en tidning med hjälp av en Record Match (klicka på bilden för större version)

Extrahera info från en tidningsartikel med hjälp av en Record Match (klicka på bilden för större version)

Extrahera info kommer med ett avancerat läge (via länken ”visa fler alternativ” i det övre högra hörnet) som du kan använda för att associera en citering med en specifik händelse i en persons liv (som födelse, giftermål, dödsfall eller annat), detta istället för att bara ha en övergripande biografi om individen. Detta tillvägagångssätt förespråkas av många professionella släktforskare. Med den avancerade inställningen kan du även redigera en persons biografi i trädet och för viss fakta kan du skapa en alternativ biografi, utan att behöva ändra din nuvarande version (alltså skapa två olika födelsehändelser enligt två olika teorier). Exempelvis Nanette Bronfmans äktenskapsbevis visar bröllopsdatum och plats, som kan spara i hennes släktträdsprofil och skapa citering speciellt för äktenskapshändelser i det avancerade läget.

Extrahera info: avancerat läge (klicka på bilden för större version)

Extrahera info: avancerat läge (klicka på bilden för större version)

Observera att all information som du bestämmer dig för att lägga till i ditt träd, kan ändras genom att klicka på [>>]-knappen och tas bort. Du kan även dra musen över olika fält i ditt träd (till höger på sidan) och klicka på penikonen för att redigera varje fält och ange ytterligare information.

Genomgång: så här extraherar du information från Record Matches

1) Granska dina Record Matches och klicka på bockmarkeringsknappen för att bekräfta en korrekt matchning. Felaktiga matchningar bör avvisas med x-knappen. Du kan bekräfta en Record Match på sidan som listar ett flertal matchningar, eller på granskningssidan som visar mer information (det senare alternativet är bättre för det visar fullständiga dokument).

Extrahera info

2) När du väl har bekräftat en Record Match, kommer ett popup-fönster att informera dig att matchen framgångsrikt har bekräftats. Klicka på ”fortsätta” för att gå vidare till Extrahera info. Vi rekommenderar att du klickar på ”visa mig inte det här igen” så att popup-fönstret inte dyker upp igen. Du kan även titta på Record Matches som du tidigare har bekräftat, och klicka på “extrahera info till ditt träd” för att föra den till Extrahera info-sidan. Se det markerat med rött i rutan nedan.

Gå vidare från dokumentsidan för att extrahera information (klicka på bilden för större version)

Gå vidare från dokumentsidan för att extrahera information (klicka på bilden för större version)

3) På Extrahera info-sidan klicka på [>>]-pilknappen för att extrahera den information som du vill ha i ditt träd, eller på [>>]-knappen längst ner på sidan för att ta ALL den nya och förbättrade informationen på en gång.

Klicka på bilden för större version

Klicka på bilden för större version

4) Om du behöver, kan du lägga till anteckningar, redigera alla fält, citering och mycket mer.

Klicka på bilden för större version

Klicka på bilden för större version

5) När du är klar, klicka på den gröna ok-knappen för att spara informationen i ditt släktträd.

Klicka på bilden för större version

Klicka på bilden för större version

Ny dokumentremsa på profilsidan

För varje individ med Record Matches i ditt släktträd, kommer du nu att se en remsa som visar posterna, med en indikering om att de är bekräftade (gröna bockmarkeringar) eller väntar på din bekräftelse (ett frågetecken). Dra musen över posterna för att se mer information. Härifrån kommer du även kunna bekräfta korrekta Record Matches och extrahera information. Du kan också extrahera information från dokument som du tidigare har bekräftat, du kan även ångra en avvisning.

Ny dokumentremsa på profilsidan (klicka på bilden för större version)

Ny dokumentremsa på profilsidan (klicka på bilden för större version)

Utvärdering (färdplan)

Likt att Rom inte byggdes på en dag, täcker inte den nya Extrahera info-funktionen alla behov just nu. Men är ett bra komplement. Vi har för avsikt att förbättra funktionen under de kommande månaderna. Följande aspekter saknas fortfarande och kommer att läggas till:

1) Tillgång till Extrahera info för alla poster som du hittar i SuperSearch, eller tillhandahålls av Record Detective. Och inte bara för bekräftade Record Matches. Du kommer att tillfrågas att välja vilken person som informationen ska extraheras till.

2) Utvidga funktionen till fler släktingar. Till exempel från folkräkningarna, Extrahera info kommer att inte bara fungera för huvudpersonerna utan även för andra släktingar i hushållet.

3) Du kan även använda funktionen Extrahera info för Smart Matches (matchar i andra släktträd) och inte bara för Record Matches (historiska dokument).

Ytterligare tips och förslag

Om du redan har bekräftat några Record Matches, kan du gå igenom dem på nytt och använd Extrahera info. Du kan ange filtreringsalternativ på Record Matches-sidan för att endast visa bekräftade matchningar och gå igenom dem systematiskt. Du kan ändra tillbaka filtertingen så att endast avvaktande matchningar visas.

Om du främst använder MyHeritages mjukvara Family Tree Builder för att få ditt släktträd att växa, se till att uppgradera till den senaste 7.0 versionen. Detta gör att du kan använda den nya Extrahera info-funktionen för att få ut mer av alla dina Record Matches, med hjälp av det publicerade släktträdet på din släktplats online, och  använd sedan Family Tree Builders nya synkroniseringsfunktioner för att synkroniserar all den information som du har extraherat till din dator.

Sammanfattning

Extrahera info hjälper till att göra MyHeritages kraftfulla Record Matches ännu mer användbar genom att låta dig ta ny och förbättrad information från historiska dokument direkt i ditt träd, enkelt med ett par klick. Se till att bekräfta dina Record Matches och använd denna nya funktion för att förbättra din släkthistoria.

Mycket nöje!

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

 • Eide Segerbäck

  december 13, 2013

  Går det att få extraherat från programmet ”MIN SLÄKT” där vi vet att mycket information om våra gamla släktingar
  finns arkiverade?

  • Sara

   december 13, 2013

   Hej Eide,

   Det går att att extrahera från Min släkt i form av en gedcom-fil. Den filen kan du sedan importera in i MyHeritage och fortsätta med din forskning.

   / Sara

 • PER HELANDER

  december 13, 2013

  Är intresserad av en offert avseende Richard Helander 1886-11-05
  Engelbrektsgatan 37 i Göteborg, son till Prosten Pehr Helander i Vänersborg

  • Sara

   december 16, 2013

   Hej Per,

   Jag rekommenderar dig att göra en sökning i vår sökmotor SuperSearch. Här har du en direktlänk:

   / Sara