Utforska miljoner nordiska tidningssidor på OldNews.com

Utforska miljoner nordiska tidningssidor på OldNews.com

Vi på MyHeritage har nyligen släppt OldNews.com, en innovativ webbplats för historiska tidningar. OldNews.com gör det möjligt för släktforskare, forskare och historieentusiaster att söka, spara och dela artiklar om människor och händelser genom historien. OldNews.com är ett enormt arkiv med hundratals miljoner historiska tidningssidor från hela världen, inklusive miljontals sidor från svenska tidningar. Miljontals fler tidningssidor läggs dessutom till varje månad på olika språk. Webbplatsen har enkel navigering och består av ett brett utbud av högkvalitativa publikationer, från stora internationella tidningar till lokaltidningar från småstäder.

OldNews.com erbjuder ett brett utbud av publikationer med lokala, nationella och internationella nyheter, med omfattande täckning av 1800- och 1900-talen. Webbplatsen OldNews.com är tillgänglig på 11 språk: engelska, svenska, danska, norska, finska, franska, tyska, holländska, italienska, spanska och portugisiska.

OldNews.com innehåller alla historiska tidningar från MyHeritage, plus nytt, unikt innehåll. Befintliga MyHeritage-användare kan logga in på OldNews.com med uppgifterna från sina MyHeritage-konton, och nya användare som registrerar sig via OldNews.com kan registrera sig och använda samma inloggningsuppgifter för att komma in på MyHeritage. OldNews.com är tillgängligt på desktop och via mobil webbläsare.

Goda nyheter för nordisk släktforskning

OldNews.com innehåller en fantastisk ny samling med 11,6 miljoner nordiska tidningssidor.

Innehållet inkluderar historiska lokala, regionala och nationella tidningar och tidskrifter från Sverige, Finland, Danmark, Island, Norge, Grönland och Färöarna. Det finns artiklar som går ända tillbaka till 1666, men de flesta härrör från 1800-talet.

Tidningar är viktiga för släktforskningen eftersom de kan innehålla rik information om människor och händelserna i deras liv genom berättelser, dödsannonser och motsvarande folkbokföringsuppgifter i form av notiser om födslar, vigslar och dödsfall. Dessutom kan skvallersidor och lokala reportage innehålla detaljerade uppgifter om aktiviteter och händelser i samhället och ofta ge mer information om de inblandade personerna som ger liv åt din släkthistoria, samt ge fördjupade insikter kring det historiska sammanhanget.

Det nya nordiska innehållet har indexerats och är sökbart på OldNews.com. Det har också lagts till MyHeritage med de fullständiga bilderna av tidningssidorna tillgängliga på OldNews.com via direktlänkar från MyHeritage.

Kraften i OCR-teknologin 

Allt nytt innehåll på OldNews.com skannas med den senaste tekniken för optisk teckenigenkänning (OCR) och förbättras med sofistikerade algoritmer som utvecklats internt av MyHeritage. 

Medan de flesta av publikationerna på OldNews.com använder det vanliga så kallade romerska typsnittet, innehåller den nordiska tidningssamlingen flera publikationer som har det mer komplexa Fraktur-typsnittet. Tack vare vår OCR-teknik har även dessa mer invecklade typsnitt indexerats med hög noggrannhet. Denna förbättring ökar avsevärt dina chanser att upptäcka nya och spännande fynd som kan ha undgått dig vid dina tidigare sökningar.

Tidningssida från OldNews.com (Götheborgs Allehanda, den 9 juni 1807)

Exempel på artiklar från svenska tidningar

Nya Mjölbyposten rapporterade den 20 juli 1897 om lanseringen av en vågad svensk polarexpedition ledd av Salomon August Andrée, som gav sig ut för att utforska nordpolen med luftballong. Denna ambitiösa resa, fylld av hopp och äventyrslusta, fascinerade allmänheten. Äventyret slutade dock tragiskt när ballongen kraschade på isen, vilket ledde till att Andrée och hans besättning så småningom dog. Den här artikeln ger en inblick i den spänning och optimism som omgav början på deras ödesdigra expedition.

Nya Mjölbyposten, den 20 juli 1897

Du kan läsa mer om denne våghalsige äventyrare och hans tragiska öde på Wikipedia.

En nyhetsartikel i Norrköpings Tidningar rapporterar om en härlig överraskning för den kända författaren Selma Lagerlöf under hennes vistelse i Gällivare på väg till Narvik på midsommarafton. Norrlands nations kör, som var i Gällivare för en konsert, hyllade Lagerlöf med ett speciellt framträdande.

Klockan 11 på kvällen samlades kören nedanför den stora verandan på Grand Hotel, där Lagerlöf befann sig, och serenade henne med sånger. Selma Lagerlöf lyssnade från verandan och uttryckte sin tacksamhet för den innerliga hyllningen. Detta lyfter fram beundran för Lagerlöf, en av Sveriges mest kända författare.

Norrköpings Tidningar, den 1 juli 1904

En artikel i Blekinge Läns Tidning rapporterar om en generös donation av Alfred Nobel. Han skänkte 1 000 kronor till inköp av julklappar till barn till arbetare vid Bofors Bruk. Denna vänliga handling väckte glädje bland många familjer, vilket belyser Nobels engagemang för välgörenhet, inte minst i juletid.

Blekinge Läns Tidning, den 30 december 1895

Ytterligare exempel från nordiska tidningar 

Den norska tidningen Bergens Tidende rapporterade den 14 augusti 1882 en uppsluppen avfärd av soldater från Trondheim för att fira det historiska beslutet av Norges högsta lagstiftande församling att anta parlamentarism tidigare samma år. Artikeln beskriver hur kapten Gregersens kompani avslutade sina fältmanövrar och gick ombord bland en skara åskådare. När ångfartyget signalerade avgång ropade en röst från däck ”Länge leve beslutet av den 9 juni 1880 och Stortingsmajoritetens politik”, vilket framkallade jubel och applåder från de församlade. Denna levande redogörelse är en viktig historisk inblick i den kommunala och politiska tidsandan i Norge under slutet av unionstiden.

Bergens Tidende, den 14 augusti 1882 

I april 1877 rapporterade den danska tidningen Slagelse-Posten om att man i Odense ville resa ett minnesmärke över den folkkäre författaren H. C. Andersen. Staden, där Andersen tillbringade sin barndom, planerade att hedra hans minne med en staty omgiven av figurer från hans berättelser. Trots tidigare motgångar väcktes förnyad entusiasm av den danske skulptören Hasselriis förslag, som innehöll detaljplaner för ett 18 fot högt monument som beräknades kosta 50 000 danska kronor. Odense kommunfullmäktige bildade en kommitté för att hantera ärendet.

Slagelse-Posten, den 26 april 26 1877

Den 21 december 1909 publicerade den finska tidningen Uusi Suometar en annons för en specialutgåva av den berömda finska boken Seitsemän veljestä (Sju bröder) av Aleksis Kivi. Denna utgåva, av boken som ursprungligen publicerades 1870, kännetecknades av illustrationer av den berömda finska målaren Akseli Gallen-Kallela. Annonsen kallar boken ”den finaste i finsk litteratur.”

Uusi Suometar, den 21 december 1909

Så söker man bland historiska tidningar på OldNews.com

För att komma igång, besöker du OldNews.com. Om du redan har ett MyHeritage-konto, klickar du på ”Logga in” längst upp till höger på sidan och använder samma uppgifter som du använder för att logga in på MyHeritage. Om du inte har ett konto ännu, kan du skapa ett nytt konto gratis.

OldNews.com hemsida (klicka för att zooma in)

OldNews.com tillhandahåller en lättanvänd sökmotor som gör det möjligt för vem som helst att snabbt och enkelt hitta information om en person, ett ämne eller en händelse. Ange söktermerna i formuläret på startsidan och klicka på den gröna ”Sök”-knappen. Att ange publiceringsår är valfritt. Om du anger det, kommer sökningen att matcha årtalet exakt. Om du senare vill bredda årsintervallet kan du göra det genom att klicka på årtalet. 

 Sökning på OldNews.com (klicka för att zooma in)

Det är också valfritt att ange publiceringsorten. Du kan förfina sökningen ytterligare från sökresultatsidan. För att söka efter en specifik publikation klickar du på filtret ”Publikationsnamn” och anger namnet på tidningen du letar efter. Om du söker efter en tidning från ett visst datum kan du klicka på ”Publiceringsdatum” och sedan ange ett exakt datum (inklusive dag och månad) och klicka på ”Sök”. Om du föredrar att se tidningar från en viss stad eller ett specifikt land, klickar du på kryssrutan som säger ”Platsen måste matcha.” 

Sökning efter tidningar utifrån publiceringsort (klicka för att zooma in)

När du gör en sökning kommer resultaten att visas snabbt, med dina söktermer markerade i gult. Om du vill förfina sökningen ytterligare kan du göra det från sidan med sökresultaten. 

Sökresultat för uppfinnaren Alfred Nobel (klicka för att zooma in)

Klicka på ”Visa artikel” eller någon av bilderna för att se artikeln på nära håll. Söktermerna är framhävda också när du tittar på hela artikeln.

Tidningar från OldNews.com på MyHeritage

I framtiden kommer nya bilder av tidningssidor endast att läggas upp på OldNews.com, men det indexerade textinnehållet från alla tidningar kommer att vara sökbart på både OldNews.com och MyHeritage. På MyHeritage kommer nytt tidningsinnehåll från OldNews.com att ha en speciell markering till höger på sidan med posten (markerad nedan i rött). 

Tidningsinnehåll från OldNews.com som det ser ut på MyHeritage (klicka för att zooma in)

Du kan också klicka på ”Visa hela tidningssidan” (markerad ovan i grönt). Du kommer då att tas till OldNews.com. Om du där klickar på ”Fortsätt” kan du skapa ett konto på OldNews.com, som kommer att länkas till ditt MyHeritage-konto.

Ditt MyHeritage-konto kopplas till OldNews.com (klicka för att zooma in)

Kostnad

Att se och ladda ner tidningssidorna på OldNews.com kräver ett årsabonnemang på OldNews.com Pro. Vem som helst kan starta en sju dagar lång kostnadsfri provperiod för att utforska innehållet innan de tecknar ett OldNews.com Pro-abonnemang.

Att söka i de nya nordiska samlingarna på MyHeritage är gratis. MyHeritage-abonnenter kommer att kunna se ett textutdrag från tidningen, men kommer att behöva uppgradera till det nya MyHeritage-abonnemanget Omni för att se hela bilderna av tidningssidorna på OldNews.com.

Nyhet: MyHeritages Omni-abonnemang 

Omni-abonnemanget innehåller allt en släktforskare behöver och är en utbyggnad av MyHeritages Komplett-abonnemang. Omni inkluderar full tillgång till alla funktioner och innehåll på MyHeritage, plus alla tidningar på OldNews.com, ett Geni.com Pro-abonnemang, alla 2 138 släktforsknings- och DNA-webbinarier på Legacy Family Tree Webinars och obegränsad bildskanning med hjälp av MyHeritages mobilappar.

MyHeritage-abonnenter med andra abonnemang, såsom Data eller Komplett, kan uppgradera till Omni för ett överkomligt pris. MyHeritage-abonnenter med ett aktivt Komplett- eller Data-abonnemang kommer att fortsätta att ha oavbruten tillgång till alla historiska tidningar som var tillgängliga på MyHeritage före lanseringen av OldNews.com, utan extra kostnad. En uppgradering till Omni kommer dock att krävas för att se bilder av nytt tidningsinnehåll som inte fanns på MyHeritage före lanseringen av OldNews.com. MyHeritage-användare kommer att ha möjlighet att uppgradera till Omni när de försöker se en bild av en tidning på OldNews.com som indexerats på MyHeritage. Vi kommer snart att lägga till det här alternativet till andra delar av MyHeritages webbplats.

Sammanfattning

OldNews.com håller snabbt på att bli den bästa webbplatsen för historiska tidningar från hela världen. Historiska tidningar innehåller en uppsjö av information och ger information på en oöverträffad detaljnivå om det förflutna, oavsett om du vill upptäcka fascinerande berättelser om dina förfäder eller förstå det bredare historiska sammanhanget kring deras liv.

Vi är glada över att ha lagt till 11,6 miljoner nya nordiska tidningssidor till OldNews.com och MyHeritage. Mer är dessutom på gång: ytterligare 1,7 miljoner tidningssidor från Norge kommer att läggas till under de närmaste veckorna, så håll utkik!

Välkommen att söka i nordiska tidningar på OldNews.com och upptäcka mer om dina förfäder och deras liv!