Nyhet: FamilyMap – En interaktiv karta av din släkthistoria

Kommentarer9

Vi är glada att tillkännage lanseringen av FamilyMap, ett nytt och innovativt sätt att visualisera din släkthistoria. FamilyMap kartlägger händelser i ditt släktträd, och visar alla händelser i en användares släktträd, såsom födslar, giftermål och dödsfall, samt digitala foton och skannade historiska bilder, på en interaktiv karta.

Har du någonsin undrat hur nära varandra dina förfäder bodde? Var exakt din mormors mor var född? Att kunna se betydelsefulla händelser från din familjs historia på en karta ger dig en bättre uppfattning om din familjs resa. Spåra placeringen av dina förfäder och få nya geografiska och historiska insikter in i din släkthistoria. Du kanske plötsligt inser att alla dina mor-/farföräldrar kom från samma lilla region i Europa, eller att dina sysslingar faktiskt är dina grannar.

FamilyMap grupperar alla dina foton och familjehändelser i länder och platser så att du lätt kan filtrera kartan genom person, familjegrupp, händelsetyp eller tidsperiod. Om du har en surfplatta så som en iPad eller Android kommer FamilyMap att funka suveränt på den. Du kommer lätt att kunna zooma och njuta av din karta.

FamilyMap är gratis för alla användare. Logga bara in på din MyHeritage släktsida och välj FamilyMap i Apps menyn. Om du är en ny användare, registrera dig först på MyHeritage hemsidan, ladda upp ditt släktträd som GEDCOM fil så kan du genast se det på FamilyMap.

För att komma åt FamilyMap från din MyHeritage släktsida (Klicka för att förstora)

FamilyMap visar händelser från ditt släktträd på en karta. MyHeritage driver en process i bakgrunden som omvandlar varje platsnamn refererat till i ditt släktträd eller dina foton till geografiska koordinater. Denna process kallas geokodning. Efter de beräknade koordinaterna kartläggs händelser i din släkthistoria på kartan.

Huvudskärmen i PedigreeMap visar den inbäddade kartan. På vänster sida finns en lista över alla platser som visas i ditt släktträd. Siffrorna på listan motsvarar antalet hänvisningar till varje plats i ditt släktträd. Kartan visar markeringar för varje plats.

FamilyMap hemsidan (Klicka för att förstora)
Använd pilen för att panorera kartan, dra den i alla riktningar. Du kan zooma in eller ut genom att använda den lilla plus och minus kontrollen i det nedre vänstra hörnet.
Klicka på någon platsnamn i listan till vänster för att få denna plats i sikte på kartan. När du klickar på en plats i den vänstra panelen eller på en markering på kartan, kommer MyHeritage, att i den högra panelen,  visa alla händelser och foton som skedde på denna plats.
Välj en plats från vänstra panelen eller på kartan (Klicka för att förstora)

Klicka på någon av valen i panelen till höger för att zooma in och se dem i mer detalj. Detta kommer att avslöja alla de människor som är inblandade i händelsen.

Giftermål i Croydon, England (klicka för att förstora)

Klicka på kalenderikonen för att redigera en händelse, eller på pennikonen för att redigera benämning. Använd rullgardinsmenyn för att visa varje profil enskilt, visa dem i släktträdet, visa deras förhållanden, eller alla hänvisningar till dem på kartan.

Dödsfall i Devon, England (Klicka för att förstora)

För bilder som refereras till på kartan, såsom bilden nedan, kan du också klicka på fotoikonen för att visa bilden i full storlek.

Bröllopsbild från Ohio, USA (Klicka för att förstora)

Filtreringsalternativ

Om du har mer än ett släktträd på din släktplats, kan du snabbt växla mellan dina släktträd med hjälp av rullgardinsmenyn.

Välj ett släktträd

FamilyMap kan visa händelser och foton för alla personer i släktträdet, eller en delmängd som hänför sig till en viss person eller en delmängd av individer. Börja med att skriva in en persons namn, så kommer du omedelbart att få förslag. Du kan sedan välja en specifik individ från listrutan.

Välj en person för att visa hans/hennes händelser och foton

När du har valt en individ från ditt släktträd, använd Utökad familj listrutan för att visa platser för hans eller hennes släkt, närmaste familj, förfäder, ättlingar, eller endast för den personen.

Som standard sorteras platser efter antal referenser i fallande ordning och är grupperade efter länder och stater. Använd upp-/nedpilen för att sortera efter namn i stället och för att rensa grupperingar. Välj att filtrera efter platsnamn genom att ange ett namn i sökrutan. Börja skriva in ett platsnamn, så får du omedelbart förslag.

Klicka på trattikonen längst upp till höger för fler filtreringsalternativ. Välj att se födslar, dödsfall, bilder, andra, eller någon kombination (som standard kommer alla av dem att vara valda). Flytta på generations-slidern för att visa platser som refereras inom ett visst intervall av år (som standard kommer detta att omfatta alla händelser från alla datum i trädet). Flytta  generations-slidern för att visa platser som refereras inom ett område för vissa generationer i ditt släktträd. Klicka på ikonen för att visa FamilyMap i helskärmsläge.

Filtreringsalternativ (Klicka för att förstora)

Ortnamnsstandardisering

En av de mest användbara funktionerna i FamilyMap är förmågan att ”Söka och ersätta” ortnamn för standardisering och för att förbättra kvaliteten på uppgifterna i ditt släktträd. Om du har stavat ett ortnamn felaktigt eller inkonsekvent i ditt träd, kan du enkelt ändra dessa i FamilyMap och denna förändring kommer att återspeglas på den personens släktträdsprofil. Ortnamn är grupperade efter var de befinner sig så att du enkelt kan se om du har stavat ett ortnamn fel.

FamilyMap indikerar platser där du inte använder våra standardiserade ortnamn – till exempel platser som nämner en stad utan landets namn. Det kommer att upptäcka stavfel i ortnamn och föreslå rättelser. En liten röd streckad linje bredvid ett platsnamn i listan tyder på att det finns ytterligare förslag på förändring.

Platsnamn med stavningsförslag (Klicka för att förstora)

Genom att klicka på ett platsnamn, med ett förslag, kommer alla händelser som skett där att visas och de fel eller den saknade informationen kan redigeras.

Rätta ett stavfel (Klicka för att förstora)

Ortnamn som är tvetydiga är markerade med ett grått utropstecken bredvid dem. I exemplet nedan kan staden Salem hänvisa till en stad i USA i både delstaten Massachusetts eller huvudstaden i delstaten Oregon, m.m.

Tvetydiga platsnamn (Klicka för att förstora)

Om du klickar på utropstecknet, kommer du att presenteras med de mest sannolika alternativen, och du kan välja vilket du menade. Du kan sedan välja att ändra alla referenser i trädet till den platsen.

Förslag för tvetydiga platsnamn

Platser som inte kunde placeras på kartan är grupperade i botten av listan till vänster och kan redigeras direkt från FamilyMap.

Platser som inte kunnde placeras på kartan

Alla dessa verktyg hjälper dig att undvika oklarheter och förbättra kvaliteten på din datainmatning .

Värmekarta

Värmekarta betonar de geografiska områden som har en högre koncentration av referenser från ditt släktträd. Gå till Värmekarta genom att klicka på Värmekarta knappen längst ner till höger på kartan.

Hur man väljer Värmekarta (Klicka för att förstora)

Det är särskilt användbart när de kombineras med filtrering efter år och typ. Till exempel kan du välja olika årsintervall och visa Värmekarta för att se migrationen av din familj under åren.

Värmekarta (Klicka för att förstora)

Vi inbjuder dig att prova FamilyMap och få en ny syn på din släkthistoria.

I framtiden planerar vi att göra FamilyMap ännu mer användbart genom att inte bara visa platser från ditt eget träd på kartan, men låta dig se alla offentliga uppgifter, från alla användares träd på MyHeritage, på samma karta.

Tänk dig att din farfar kom från en liten by i Polen. Vår vision är att tillåta dig att besöka denna by på kartan, och se alla offentliga bilder tagna i denna by, av alla användare på MyHeritage. Detta ger dig möjligheten att se din släkthistoria i relation till andra MyHeritage användares släktträd för att se de släkter som gjort liknande resor.

Vi vill utveckla FamilyMap till ett verktyg för att visa miljoner och även miljarder datapunkter, bilder och händelser som har delats offentligt av andra användare. Det kommer att finnas en möjlighet att specifikt filtrera kartan och visa platser av intresse i ditt släktträd med data från alla andra användare och alla historiska dokument. Då kommer FamilyMap också att bli ett utforskningsverktyg för historiska dokument.

Lycka till!

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej

 • Arne Carlsson


  augusti 8, 2016

  Låter onekligen spännande! Ser fram emot fortsättningen!
  Arne.

 • Toby Andersson


  augusti 8, 2016

  1. 498 personer i på olika platser i Fuxerna socken placeras i Filsbäck i Lidköping
  2 . 45 personer från olika platser i Dalsland placeras i Dalsland Way
  Tennessee

 • Tapani Rossi


  augusti 8, 2016

  Jag kommer aldrig att medge att jag är född i Ryssland. Jag är född i staden Sortavala 1937 – och då var det i Finland. Retroaktiv ändring av mitt födelseland kan inte ske retroaktivt.
  Likaså har två stupade släktingar stupat på finskt territorium i försvaret av sitt land. De har inte stupat i Ryssland. Informationen blir i grunden fel för den som besöker släktträdet och ser att födelselandet är Ryssland.

 • Lars Alfredsson


  augusti 8, 2016

  Hejsan!

  Mycket kul och nyttigt med kartor, speciellt för en kartnörd :-). Har dock en fråga.
  Hur vet man vilka orter/platser som finns definierade i systemet, det som ovan kallas geokodning. När man redigerar en profil kan man fylla i ”Dopplats eller kyrka:”. Jag experimenterade lite och ”storkyrkan, stockholm, sverige” geokodades inte. Däermot finns ”Bälinge kyrka, Uppsala NNV, Sverige” med. Var kan man hitta vad som finns som geokodplatser?

  mvh
  Lars

 • Kaj Winberg


  augusti 8, 2016

  Ett fantastiskt initiativ, men det är inte lätt att få ihop allt. Att mappa in fastighetsbeteckningar från 1600-, 1700- och 1800-talet på kartor från vår tid ger väldigt underliga resultat. T ex Felestad 6 blir Felestadsvägen 6 i Svalöv, dvs en gatuadress i Svalöv. Där utgår Felestadsvägen mot Felestads kyrka, som idag ligger inom Svalöv. Men på 1600-talet var Felestad 6 en fastighet nära Felestads kyrka och på den tiden fanns det inga vägar med nummer. Så man behöver nog fila lite på systemet! Det behöver göras lättare att justera adresserna som man vill ha dem. Men det är beundransvärt att systemet hittar alla ortsnamn/sockennamn placerar dem rätt.

 • Lisa Karlsson


  augusti 9, 2016

  Jag vill veta vad det kostar att anmäla sig till släktforskning.Det låter i er annons att det är gratis. Men jag vill ha en prisuppgift. Tack Lisa Karlsson

  • Sara


   augusti 10, 2016

   Hej,

   Det beror på vilken abonnemang du vill ha.

   Bas – Gratis
   Premium – 10 Euro i månaden
   Premium Plus – 15.92 Euro i månaden

   Hoppas detta hjälper

   MVH,
   Sofie

 • Lillebil angelsen


  augusti 13, 2016

  Kan det här vara min släkt? Känner inte igen några av namnen. På vilken sida är vi i släkt. Angelsen eller Mörk
  Tapani Rossi jag har släktningar i Ryssland. Gränserna har väl flyttats hit och dit. Thore Thoresen fick barn med en norsk/finsk på 1880- 90 talet också senare. Flyttade till Tsypnavolok från Norge Jag räknar med att de flesta familjerna dödades.
  Mvh Lillebil Björgun Angelsen

 • Harald. ljunggren


  augusti 15, 2016

  Det var. Bra information..