Ny funktion: Rätta själv till fel i historiska dokument

Ny funktion: Rätta själv till fel i historiska dokument

Vi är mycket glada att lansera vår nya Alternativförslagsfunktion, som gör det möjligt för MyHeritage-användare att korrigera felaktiga eller felstavade namn i historiska dokument på SuperSearch™. I den här artikeln ger vi en översikt över dokumenttransskriptionsutmaningar, förklarar hur du kan åtgärda fel som du stöter på genom att använda den här nya funktionen och vi ger exempel som illustrerar den positiva effekten som dina bidrag kan ha på hela den genealogiska gemenskapen.

”Att göra fel är mänskligt” – En översikt över transkriptionsutmaningar

Alla har vi stött på historiska dokument som har en mängd fel i sig – människor gör misstag! Men varför finns det så många fel i historiska dokument? Tidigare var alla dokument handskrivna och dokumenten som överlevde skrevs ofta med handstil som är mycket svårt att läsa i dagens standard. Datorer och stavningskontroller existerade inte ännu. År senare har företag som MyHeritage transkriberat posterna och skapat ett sökbart index för dem. Denna process innebär att dechiffrera mycket svåra handstiler, vilket ofta leder till misstag. Ibland är misstagen inte ens våra, utan gjordes av den kontorist som skrev dokumenten. Vissa viktiga papper innehåller felaktiga uppgifter, på grund av att människor avsiktligt ljög om vissa fakta, som till exempel sin ålder.

Transkribera detta! Ett exempel på handstil som är utmanande att dechiffrera, i ett gammalt kyrkdokument från Kanada

Transkribera detta! Ett exempel på handstil som är utmanande att dechiffrera, i ett gammalt kyrkdokument från Kanada

Som ett exempel, föreställ dig en amerikansk invandringskonsulent vid någon tillträdeshamn till Förenta Staterna, som pratade med en invandrare som just anlände från Östtyskland. Invandraren berättar för fackföreningen om sin fars namn i Tyskland, men på grund av språk och kulturella hinder skriver kontoristen namnet fel, på passagerarlistan, då namnet låter helt okänt för honom.
100 år senare kan en indexeringsprofessionell arbetare för MyHeritage inte läsa vad den ursprungliga kontorisen skrev och transkriberar den felaktigt, vilket resulterar i ett dubbelfel.

Ibland är namnet korrekt skrivet i ett historiskt dokument, men transkriberaren angav namnet fel, på grund av oläslig handskrift på dokumentet eller på grund av ett mänskligt fel. På MyHeritage, ansvarar vi för och övervakar arbetet hos teamet som manuellt transkriberar hundratals miljoner dokument åt oss varje år. På grund av den manuella processen och alla orsaker som nämnts ovan, inträffar transkriptionsfel ibland.

Personalen som gör transkriptionen kan också sakna en kulturell förståelse för några av namnen i dokumenten. Tänk till exempel att det finns en italiensk passagerare som anlände till USA, och hennes namn transkriberas, av en professionell person med erfarenhet, från Indien som inte känner till italienska namn – i så fall kan de skriva om namnen i dokumenten felaktigt. Personalen kan inte ha kulturell kunskap om varje kultur runt om i världen och därmed inträffar misstag.

Det största problemet som bidrar till dessa misstag, är att om det finns ett viktigt dokument med ett felaktigt namn och en släktforskare söker en anfader med rätt namn, kan han eller hon inte hitta dokumentet, eftersom de flesta söker dokument enligt namn. Ibland finns det fel i namn som MyHeritage-sökmotorn enkelt kan övervinna. Om din släktings efternamn är ”Rasmussen”, men det är transkriberat felaktigt som ”Rasmusson”, kommer sökmotorn fortfarande att hitta dokumentet på grund av fonetisk likhet. Men andra typer av misstag kan vara så oförutsägbara att en sökmotor inte kan övervinna dem.

Till exempel, om du söker efter medlemmar av en viss familjen Fisk i en folkräkningssamling, men de var misstranskiberade som ”Fish”, skulle det vara praktiskt taget omöjligt att hitta deras information. Detta är faktiskt ett riktigt exempel. I dokumentet nedan, var ”Mary Fisk”  felaktigt transkriberat som ”Mary Fish” i USA: s federala folkräkningssamling från 1940 på MyHeritage.

Klicka för att zooma in

Klicka för att zooma in

Transkriberaren för detta dokument var inte uppmärksam på att Maria och två av hennes systrar också skulle ha transkriberats som ”Fisk” (inte samma som ”Fish”). Transkriptionen här är inte bara felaktig, men det är också inkonsekvent!

Klicka för att zooma in

Klicka för att zooma in

Om du tittar noggrant på den aktuella texten, kan ”k” i Fisk lätt tolkas som en ”h” i en transkription, vilket är precis vad som hände här. Det är lätt att förstå hur misstag kan hända med transkriptioner, särskilt när det gäller mänskliga fel och förfärlig handstil.

Intressant nog, visas hela familjen i USA: s federala folkräkningssamling från 1930 – 1930 United States Federal Census – på MyHeritage, och den här gången blev alla namn transkriberade korrekt som ”Fisk”.

Exempel

Nedan föjler ett exempel på ett felstavat namn i BillionGraves samling av gravstenar på MyHeritage. En användare (som är en av våra genealogiska experter, Daniel Horowitz) föreslog att Hyman Posenberg borde skrivas korrekt som Hyman Rosenberg:

Bilden av graven nedan visar att rätt stavning på namnet faktiskt är ”Hyman Rosenberg”. Misstaget är förståeligt. Som med många gravar, har elementen tagit ut sin rätt på denna gravsten, och bokstaven R har faktiskt suddats ut lite och liknar bokstaven ”P.”

Felstavad gravsten

Felstavad gravsten

Ett annat exempel på ett misstag i ett dokument är ett folkräkningskonto för Mary Cubitt Francis på 1860-talet från England och Wales. Mary blev felaktigt transkriberat som ”Mary Cnlitt Francis” och en vänlig MyHeritage-användare föreslog ett alternativt namn för henne med hjälp av vår nya funktion:

Om du tittar på det orginala folkräkningsdokumentet så har den Mary Cubitt Francis namn stavat korrekt, även om det är lätt att feltyda handstilen.

Klicka för att zooma in

Klicka för att zooma in

Den nya alternativfunktionen

Som vi har visat ovan finns det fel i historiska dokument, men nu kan du faktiskt göra någonting åt det! Hittills, då du har stött på ett misstag i ett dokument, har du inte kunnat åtgärda det. Du kan bekräfta felet och använda dokumentet, men det gick inte att vidarebefordra dina kunskaper till andra användare i släktforskningen. Med vår nya funktion kan du nu åtgärda dessa misstag när du stöter på dem direkt på SuperSearch™. Det är det som Gör-det-själv-funktionen handlar om.

Det är viktigt att notera att de föreslagna alternativa namnen inte kommer att ersätta det aktuella namnet i transkriptionen, de kommer att läggas till. Det kommer att indexeras som en synonym och även om du lämnar ett felaktigt förslag (på grund av ytterligare ett mänskligt fel!), kan en annan användare lämna ett korrekt förslag. Människor kan bidra med flera namnförslag på ett enda dokument.

Du kan föreslå alternativa namn i samlingar som folkräkning, födelse, äktenskaps- och dödsregister, passagerarlistor, militärdokument och mer. Alla strukturerade dokument som har namnfält kan nu lösas.

Om du stöter på ett dokument i SuperSearch och du inser att det finns ett misstag, antingen för att du förstår handstilen bättre eller för att du har personlig kunskap om personen, kan du rätta till misstaget och föreslå rätt formulering för efternamn, förnamn, eller båda, för någon person i nästan vilket dokument som helst. Ditt bidrag kommer att vara en enorm hjälp till MyHeritage-kommunen eftersom din korrigering automatiskt indexeras en gång i veckan i MyHeritage-sökmotorn. Andra användare kommer att kunna hitta dokumentet när de söker med rätt namn, medan de tidigare faktiskt har behövt gissa vilket fel namnet hade om de ville hitta det relevanta dokumentet.

Hur man kan rätta till ett namn i ett historiskt dokument

För att rätta till ett namn som hör till ett dokument, klicka på ”Föreslå ett alternativ” som finns längst ner i nästan alla dokument.

Om du tittar på ett folkräkningsdokument kommer du vanligtvis att se en lista med flera namn som är associerade med det dokumentet, alla bosatta i samma hushåll eller adress. Se exemplet för familjen Fisk nedan:

När det finns flera namn i samband med ett dokument visas en rullmeny med namn, efter att du klickat på ”Föreslå ett alternativ”. Välj namnet på personen i listan, som du vill rätta.

Om du fastställer ett dokument som innehåller en familj och har många namn kopplade till det, rekommenderar vi att du åtgärdar alla deras namn, om till exempel deras efternamn är felstavade.

Rättning av familjen “Fish” till familjen “Fisk”

Rättning av familjen “Fish” till familjen “Fisk”

Om dokumentet bara är kopplat till en person behöver du inte göra något namnval.

När du väl valt ett namn (om tillgängligt) öppnas en dialog för att skicka in dina korrigeringar.

Ange rätt namn såsom du tror att det borde vara. Välj sedan en anledning och förklara varför du föreslår alternativnamnet.

Fältet Anteckningar är viktigt och ger dig möjlighet att förklara för andra användare de ytterligare kunskaper du har om den personen eller anledningen till att du är säker på att din korrigering är korrekt.

Till exempel, ”Mary Fisk var min moster och hon blev felaktigt skriven här som Mary Fish.” När du är klar klickar du på ”Skicka”.

Vad händer sedan, efter att du föreslagit ett alternativt namn?

När du har lagt till ett alternativt namn sparas det direkt i systemet, och MyHeritage kommer automatiskt att behandla det en gång i veckan så att sökmotorn kan hitta dokumentet med det nya namnet du bidragit med. Det alternativa namn du föreslog kommer att visas högst upp på sidan under det ursprungliga transkriberade namnet.

Vissa dokument, till exempel folkräkningar, visar en lämplig lista över föreslagna namn som bifogas med dokumentet, som i exemplet nedan:

Dessutom läggs en ny sektion till med namnet ”Alternativ som bidragits av MyHeritage-medlemmar” i dokument med föreslagna alternativ. ” Det här avsnittet visar det ursprungliga namnet i posten, det föreslagna alternativet, anledningen till den föreslagna ändringen, anteckningar som lagts till (om tillämpligt) och viktigast av allt, det ger kredit till användaren som bidrog med varje förslag.

Du kan redigera eventuella förslag som du tidigare gjort, eller lägga till ändringar när som helst genom att klicka på penn-ikonen. Du kan också radera ditt förslag, om du gjorde ett misstag, genom att klicka på papperskorgen.

När du har lämnat in ett förslag kan andra användare som är intresserade av det dokumentet kontakta dig via MyHeritage (om de är tillåtna i dina sekretessinställningar). Självklart är din kontaktinformation aldrig avslöjad för någon, bara ditt medlemsnamn. På samma sätt kan du se deras medlemsnamn om du tittar på ett dokument med ett namnalternativ som bidragits av en annan användare. Du kommer också att ha möjlighet att kontakta dem, om deras integritetsinställningar inte förbjuder det.

Det kan vara till stor hjälp att komma i kontakt med den person som bidragit med förslaget, eftersom den personen säkert är kunnig om personen eller familjen i dokumentet, och de kan vara relaterade till dig om de har intresse för samma dokument som du har intresse av.

Kontakta en annan person som har bidragit med förslag

Kontakta en annan person som har bidragit med förslag

Om du håller musen över ikonen Noteringar, visas ett verktygstips som visar anmälarens anteckningar.

Klicka för att zooma in

Klicka för att zooma in

Alla föreslagna alternativnamn blir sökbara för alla användare av MyHeritage inom några dagar, genom en automatisk process som sker varje vecka.

Föreslagna alternativ visas också i sökresultaten. Till exempel, om någon söker efter rätt namn ”Mary Fisk” i USA: s federala folkräkning från 1940, kommer de nu att kunna hitta sitt relevanta dokument, tack vare det föreslagna alternativet, .

Fler noteringar

Det finns några samlingar där möjligheten att föreslå alternativ är inaktiverad, som textsamlingar (tidningar, böcker, etc.) och familjeträdsamlingar. Tidningar och böcker hanteras vanligtvis genom OCR (Optical Character Recognition) processer och inte manuell transkription. I ett senare skede planerar vi att lägga till förmågan att kommentera vilket som helst ord i sådana samlingar och inte bara namn. I familjeträdets samlingar tillåter vi dig inte att rätta till ett dokument, eftersom de är en kopia av någons aktiva träd, som du inte kan ändra. Vad vi rekommenderar istället är att om du upptäcker ett fel i någons träd kontaktar du trädägaren och påpekar felet för dem, så att de kan åtgärda misstaget i sina träd, och reparationen kommer automatiskt att sprida sig till sökmotorn. Detta kommer att rätta felet i roten, istället för att fixa symptomet men inte orsaken.

Vilken typ av misstag kan du, och bör du rätta till med den här nya funktionen? Vi rekommenderar att du använder den här funktionen för att åtgärda misstag i namn och undvik att använda den för att lägga till annan information som bara är känd för dig som inte visas i dokumentet. Detta kommer att minska risken för att vilseleda andra forskare om du föreslår ytterligare information om den felaktiga personen. Om du till exempel tittar på ett dödsdokument och du vill lägga till ett äktenskapsdatum och makas namn baserat på din kunskap, använd inte funktionen för  alternativförslag för det. I stället kan du bidra med denna information i en kommentar.

 

Alternativförslag är en gratis funktion som alla kan använda, men det bör noteras att du bara kan föreslå ett alternativ om du kan komma åt dokumentet, och vissa MyHeritage-dokument är bara tillgängliga för abonnenter med ett data- eller ett komplett abonnemang.

Att fastställa namn är bara början. Detta är den första fasen av en mer kraftfull rekordannotationsfunktion som vi avser att släppa steg för steg. Om vi ser att denna funktion är mycket användbar för ett stort antal av våra användare, kommer vi att skynda på genomförandet av de följande faserna, där vi kommer att låta dig rätta till misstag i andra informationsfält i historiska dokument, till exempel datum, platser, hushåll, beteckningar, yrken, åldrar och mer.

Sammanfattning

Vi har nöjet att släppa den här funktionen och låta MyHeritage-användare rätta felaktiga namn i historiska journaler för att hjälpa den genealogiska gemenskapen att hitta mer information om sina släktingar. Vi hoppas att tack vare den här funktionen och din hjälp, kommer miljarder av register på MyHeritage att bli mer exakta och mer användbara för släktforskare varje dag.

MyHeritage Team