MyHeritage välkomnar Karen, vår nya tyska community manager

MyHeritage välkomnar Karen, vår nya tyska community manager

Karen, vår nya tyska community manager

Karen, vår nya tyska community manager

Vi är glada att välkomna Karen Hägele till vårt tyska arbetslag. Hon ersätter Silvia da Silva, som nyligen gick på mammaledighet. Vi önskar Silvia lycka till och ser fram emot att ha henne tillbaka på kontoret igen nästa år. I dagens inlägg delar Karen med sig av sin släkthistoria, som många nog kan känna igen sig i.

Tillbaka till mina rötter: Från Brasilien till Tyskland

Som barn minns jag att jag använde vissa ord som mina vänner inte kände till. Till exempel kallade jag min mormor för Oma och min morfar för Opa. Jag kunde räkna från eins till zehn och min favorit barnvisa var Backe, backe Kuchen. När jag skulle gå och lägga mig önskade jag mina föräldrar Gute Nacht och vid jul åt vi Stollen (en slags fruktkaka), som naturligtvis var bakad av min mormor.

Vi var de enda i vårt bostadsområde som hade en riktig julgran med levande ljus, i stället för ”blinkade grejer”, som min morfar brukade säga.

Allt detta hade varit ganska normalt om det inte varit så att jag föddes i Brasilien och inte i Tyskland. Jag har nu bott i Tyskland i många år, och jag kommer fortfarande ihåg hur fantastiskt det var att se vad jag tidigare endast kände till från berättelser. Jag var i mina morföräldrars hemland, som de lämnat strax innan andra världskrigets början på grund av den svåra ekonomiska situationen som då rådde i Europa.

Bröllop 1954

Bröllop 1954

Men som i många liknande situationer kände jag att jag höll på att bli alienerad från min egen identitet. Det som jag ansåg var ”mina rötter” skilde sig mycket från verkligheten. I Brasilien var jag tyska och i Tyskland var jag brasilianska. Men jag anpassade mig snart till mitt nya hemland.

I Köln studerade jag språkvetenskap, vilket hjälpte mig att lära mig mer om teorin bakom språk, sociologi och språkbruk. Det kändes skönt att träffa andra studenter med liknande bakgrund. Det har även hjälpt mig att lära mig själv och har även hjälpt mig att övervinna känslan av att inte passa in.

Efter mina studier började jag att arbeta, jag gifte mig, flyttade till Hamburg och födde min första dotter, Sophia. Och det är här som MyHeritage kommer in i bilden. Sophia fick en fantastisk gåva när hon föddes från hennes fars faster: ett släktträd. Jag tänkte att det skulle vara kul för henne om hon även fick något från min släkt så jag började skriva ner min släkthistoria till henne.

Jag ringde min mamma, frågade efter hjälp och började skriva. Mitt träd är inte så stort. Jag har aldrig träffat min farfar och känner inte till den sidan av släkten så väl. Men det finns tillräckligt för att Sophia ska veta mer om sitt brasilianska ursprung.

Tillsammans med min morföräldrar (jag är flickan med den röda klänningen)

Tillsammans med mina morföräldrar (jag är flickan med den röda klänningen).

Även om det ibland kan vara svårt att tillhöra två kulturer, är det en viktig del av vem jag är. Jag är glad att kunna kalla mig själv en världsmedborgare. Nu är jag här för att tillfälligt ersätta min kollega Silvia da Silva medan hon är mamma- ledig. Silvia och jag har arbetat tillsammans på Verwandt.de, som köptes upp av MyHeritage 2010. Jag blev kvar på moderbolaget men tyvärr förblev inte släktforskning en del av mitt arbete. Det är därför som jag är glad att nu vara en del av MyHeritage!

Har du en liknande släktberättelse i din släkt, där någon har emigrerat till sina förfäders hemland? Berätta mer i kommentarsfältet nedan eller på Facebook.

Vi önskar Karen lycka till i sin nya roll.