MyHeritage välkomnar vår nya franska community manager

MyHeritage välkomnar vår nya franska community manager
Elisabeth, vår nya community manager för Frankrike och fransktalande länder.

Elisabeth, vår nya community manager för Frankrike och fransktalande länder.

Elisabeth heter vår nya community manager för Frankrike och fransktalande länder. Hon är nu ansvarig för MyHeritages marknadsföring och sociala medier i dessa områden.

Det här är hennes berättelse om hennes släkthistoria.

Vid en mycket ung ålder blev jag intresserad av min släkthistoria, speciellt av mina italienska rötter. Som tonåring hade jag en massa frågor som jag ständigt frågade min mormor. Och jag förde anteckningar. Min mormor är vid 98 års ålder fortfarande i livet och hon älskar fortfarande att berätta historier från den tid som varit.

Under min universitetstid var det ett naturligt val att studera historia. När jag var 20 år studerade jag tre månader i Venedig tillsammans med mina italienska kusiner. Tyvärr vet jag fortfarande inte namnen på mina farföräldrars farföräldrar på den sidan av släkten.

För cirka tio år sedan, tack vare internet, kontaktade jag en brasilianare vid namn Gustavo Lunardelli, som har samma efternamn som min mormor, och vars familj kommer från samma by som mina släktingar. Vi har ännu inte kunnat träffas i det verkliga livet, men vi skriver regelbundet till varandra. Och vi kallar varandra cugino och cugina, vilket betyder kusin på italienska.

Elisabeths italienska farföräldrar som invandrade till Frankrike på 1930-talet.

Elisabeths italienska morföräldrar invandrade till Frankrike på 1930-talet.

En intressant figur i mitt släktträd är Lunardelli Geremia, som föddes i 1885 i Mansuè. Han flyttade till Brasilien och blev där ”Rei do Café” (kaffekungen), den största tillverkaren och försäljaren av kaffe i världen. Enligt min mormor, var denne kaffekung en kusin till hennes far.

När jag var inne på mitt femte år av historiestudier, blev jag så ivrig att återuppleva min italienska släkts förflutna att jag bestämde mig för att åka och studera ett år i Italien. Vilket även blev en del av förberedelserna till mina doktorandstudier som jag påbörjade följande år. Jag trodde att jag skulle bo ett år i Italien, men jag stannade i tio år!

I Florens spenderade jag mycket tid i olika arkiv under en fyraårsperiod. Ämnet för min avhandling var Judarna i Florens under Cosimo den äldres styre, 1437-1464. Jag granskade tusentals sidor handskrivna dokument från mitten av 1400-talet, skrivna på latin och italienska. Källorna var främst skrivna av notarius publicus. I de flesta fallen var dokumenten ganska svårlästa. Endast om en notarius publicus hade en vacker handstil var det enkelt att tyda texterna. Piero di Antonio da Vinci, Leonardo da Vinci påstådda fars dokument är mycket vackert och lättläst skrivna.

12 juni 1442

Ett exempel på skrift från 1400-talet.

Jag specialiserade mig på medeltida judisk historia. Mitt mål var att rekonstruera de judiska familjerna från den tiden och visa deras dagliga liv. Vilket visade sig vara en riktigt utmaning. Slumpmässigt kunde jag etablera relationer, och därmed bygga några dussintals släktträd. Exemplet av trädet på bilden nedan är unikt.

Ett släktträd med anor från 3 augusti 1440

Ett släktträd med anor från 1440-talet

Medan jag var i Italien, blev jag intresserad av min egen släkthistoria på min mammas sida. På denna sida går vårt släktträd mycket långt tillbaka, ända tillbaka till franska revolutionen. Mina förfäder var bönder från Gascogne- provisen.

Just nu forskar jag om min morfar som var en fånge i Tyskland under andra världskriget. Han var tvungen att arbeta på en gård hos en familj, som behandlade honom väl. Han underhöll brevkontakt med dem i resten av sitt liv. Jag har en bild på honom tillsammans med den tyska familjen, men jag vet inte var breven finns. Jag vet inte heller namnet på familjen. Men jag hoppas att en dag kunna hitta breven och namnet på familjen.

Det här är min historia. Jag är mycket glad över att jobba på MyHeritage, att vara i kontakt med fransktalande användare runt om i världen och dela deras passion för släktforskning.

Vi på MyHeritage önskar Elisabeth lycka till med det nya jobbet och om du är nyfiken att ta en titt på den franska bloggen klicka här.