5 egenskaper du inte visste var ärftliga

Vi har alla hört det förut: ”Jag har min mammas ögon”, ”Jag är lång som min pappa” eller ”atletisk förmåga måste finnas i familjen.” Även om fysiska egenskaper som ögonfärg och höjd har en uppenbar genetisk komponent, kan många icke-fysiska egenskaper också överföras från generation till generation. Vissa av dem kan till och med komma som en överraskning. Har du någonsin undrat varför du har vissa egenheter eller preferenser? De kan vara ingrodda i ditt DNA. Här är 5 intressanta egenskaper som du kanske inte insåg var ärftliga.

1. Rädsla för höjder

Blir du illamående högst upp i en hög byggnad, eller snurrar det i huvudet bara av tanken på att klättra upp på en stege? Du kan ha ärvt en rädsla för höjder från en eller båda dina föräldrar. Studier visar att det finns en genetisk koppling i utvecklingen av fobier, inklusive höjdrädsla. Även om miljöfaktorer som traumatiska händelser kan bidra till utvecklingen av en fobi, spelar genetik också en viktig roll.

2 . Väckningstid

Är du en morgonlärka eller en nattuggla? Även om miljöfaktorer som arbetsscheman och livsstilsval säkert kan påverka dina sömnmönster, visar forskning att genetik också kan påverka din naturliga uppvaknandetid. En artikel från Harvard Medical School’s Division of Sleep Medicine förklarar att gener kan avgöra hur snabbt, eller långsamt, våra biologiska klockor tickar. Genetiska mutationer som inträffar från en generation till nästa kan påverka våra interna klockor. Detta förklarar varför föräldrar som stiger upp tidigt kan få barn med snabbare eller långsammare biologiska klockor.

3. Vilka smaker du föredrar på glassen

Vem älskar inte glass? Många av oss har en favorit, go-to-smak, och som det visar sig kan dina smakpreferenser påverkas av dina gener. Forskning visar att genetik kan påverka hur vi gillar vissa smaker, till exempel en maträtt som är bitter, salt eller söt. Om du ärvt sötbehov från en av dina föräldrar är det inte bara en slump – det finns i ditt DNA!

4. Myggbettsfrekvens

Myggor är en av de vanligaste och mest irriterande skadedjuren som människor stöter på, och vissa människor verkar vara mer attraktiva för dem än andra. Även om många faktorer kan påverka myggbeteende, inklusive kroppslukt, värme och rörelse, kan genetik också spela en roll. Om du är en av de olyckliga människorna som alltid verkar bli biten, kan anledningen ligga i dina gener. Studier visar att vissa genetiska faktorer kan göra individer mer attraktiva för myggor, och variationer i gener kan göra dig mer mottaglig för myggbett.

5. Rädsla för att tala inför publik

Att tala inför publik är en vanlig rädsla som drabbar många människor, men visste du att det kan vara ärftligt? Forskning tyder på att COMT-genen kan vara associerad med utvecklingen av social ångest, vilket kan visa sig som en rädsla för att tala inför publik. Om en eller båda av dina föräldrar inte gillar att tala inför en folkmassa, kan detta förklara varför du svettas av att hålla en presentation eller ett tal.

Vi tänker ofta på genetik i termer av fysiska egenskaper som ögonfärg, fräknar eller gropar, men det finns också många icke-fysiska egenskaper som vi ärvt från våra föräldrar. Från rädslor och fobier till hårstruktur och matpreferenser kan vårt DNA påverka många aspekter av våra liv. Nästa gång du kommer på en egenhet eller tendens hos dig som verkar oförklarlig, kom ihåg – det kan ligga i dina gener!

Ditt DNA kan låsa upp många fascinerande insikter, inklusive var dina förfäder kom ifrån. Gör ett DNA-test och börja din upptäcktsresa!