5 tips för en adoptions-relaterad sökning

Detta är ett gästinlägg av Brianne Kirkpatrick, MS, LCGC, genetisk rådgivare, bloggare, författare och konsult. Genom sin privata praktik, Watershed DNA, erbjuder Brianne stöd och professionell vägledning till kunder som har gjort genetiskt testning för olika situationer, inklusive hälsa och släktforskning. Hennes tidigare erfarenhet inkluderar individualiserat arbete med adopterade och personer födda genom spermiedonation och ytterligare situationer där testresultat har komplicerade konsekvenser. Brianne arbetar också med Genome Medical-nätverket av specialister för att stödja kunder som behöver genetisk testning av medicinskt slag.

Att vara inblandad i sökningar både i min egen släkt och professionellt inom den genetiska genealogiska världen har gett mig många erfarenheter, åsikter och resurser. Här är några råd jag har samlat för dem som överväger eller redan har involverat DNA-testning i en adoptionsrelaterad sökning.

Bred ut ditt nät
Detta är råd nr 1 som ges av de som är bekanta med att använda DNA för att hitta biologisk familj. Ju fler möjligheter du ger dig själv att bli matchad med andra som har testat sitt DNA, desto mer sannolikt är det att du får en bra matchning. MyHeritage har gjort en bredare sökning möjlig genom att erbjuda DNA-testning samt låta dig ladda upp en datoriserad fil av dina DNA-resultat (kallad rå data) från ett annat företag till deras matchande system, om du redan har testat dig någon annanstans. Detta blogginlägg förklarar vikten av att ”fiska i alla dammar”.

Förbered dig på det oväntade
Din adoptionsrelaterade sökning kan vara lång eller kort. Den familj du förbinder dig med kan bli förvånad att du dyker upp eller de kan ha letat efter dig i åratal. Den tid det tar då ett nytt förhållande bildas med en matchning, kan vara vilken tidsperiod som helst, lång eller kort. Det kan kännas lite konstigt för dig, vare sig det är en sköldpaddas tempo eller farten av en hare. Det är aldrig samma upplevelse men det finns likheter i alla sökningar. Här är resultatet av en undersökning för användningen av DNA-test i adoptionssökningar och vad du kan förvänta dig. Naturligtvis kan din personliga erfarenhet variera mycket från normen.

Utforska alla dina alternativ för ”matchning”
DNA är en aveny för att identifiera och förbinda sig till en biologisk familjemedlem. Även om det har varit nyckeln till många, är det inte den enda vägen till en återförening. Dina möjligheter till sökning är många, inklusive att du går med i ömsesidiga samtyckesregister, kontaktar adoptionsbyrån eller socialtjänsten som hanterade adoptionen, undersöker dina rättigheter för att få en kopia av ursprungliga födelsecertifikat och adoptionsregister, arbetar med en certifierad konfidentiell förmedlare (CI ) för att få kontakt via en tredje part och prata med äldre släktingar och familjemedlemmar för att se om de har ytterligare information relaterad till en adoption i det förflutna.

Identifiera vilka människor och resurser som kommer att stödja dig på vägen
En del vänner och familjer kommer att stödja en sökning efter en förälder eller adoptivbarn, och en del kommer inte att göra det. Oavsett hur dina nära och kära reagerar på ditt beslut att söka, tillhandahåller internet en ständigt närvarande informationskälla och ett sätt att ansluta sig till andra som har varit i samma situation. Du kommer sannolikt att kunna identifiera någon som har gått igenom vad du går igenom. Stöd och mer information finns om du tittar på rätt ställe. Hemsidor som dnaadoption.com, podcaster som Adoptees On, grupper som DNA Detectives (hemsida och Facebook-grupp) och böcker som Finding Family har varit till stor hjälp för olika personer som påverkas av adoption.

Hitta en adoptionsbehörig rådgivare
En person som var adopterad berättade att arbetet med en rådgivare var det bästa hon hade gjort för att förbereda sig för sökandet efter biologisk familj. Att komma igång på resan – eller prova ett nytt tillvägagångssätt, som DNA-testning om du inte har gjort det tidigare – kan ge upphov till känslor du inte förväntade dig att ha eller var förberedd på. Här kan du få råd och stöd, det finns även fler alternativ på internet genom att söka på ”adoptivbarn söker bioogisk familj”. Att arbeta med en utbildad rådgivare kan hjälpa dig att förstå dina rädslor och din ångest och hjälpa till att utrusta dig för att hantera stötarna på vägen på din sökning, oavsett slutresultatet.

Adoptivbarn har uttryckt olika skäl för att vilja söka sin biologiska familj. Endast den adopterade personen själv (eller biologisk förälder eller syskon) kan veta när det är rätt tid att söka. Var medveten om dina skäl för sökningen i förväg och börja med dessa tips här och även andra tips. Det kanske bara behövs ett DNA-test för att avsluta en sökning.