DNA Quest – En uppdatering

DNA Quest – En uppdatering

Det är nu stängt för ansökningar till DNA Quest – vårt pro bono-projekt för att ge 15,000 gratis MyHeritage DNA-kit till adopterade och deras familjemedlemmar för att hjälpa dem att återförenas.

Det internationella samfundet av adopterade har välkomnat projektet med öppna armar och hjälpt till att sprida ordet för att öka  räckvidden och nå ut till så många som möjligt. Emotionella berättelser om adoptioner och om familjer som har adopterat bort sina barn har vällt in. Vi hoppas att den genetiska och genealogiska kraften tillsammans med professionellt och emotionellt stöd kommer att underlätta familjeåterföreningar mellan familjemedlemmar som längtar efter att hitta varandra.

17,000 ansökningar har lämnats in av människor från 77 länder runt om i världen. Majoriteten av ansökningarna är från USA
(13,716 ansökningar) följt av Kanada (616), Australien (473), Storbritannien (329), Nederländerna (210) och Sverige (210). Det har också kommit applikationer från Brasilien (95), Frankrike (64) och ett mindre antal från Kina, Grekland, Japan, Marocko, Nepal, Peru och många fler länder.

68 procent av ansökningarna som vi har mottagit är från adoptivbarn som söker efter sina biologiska familjer; 13 procent är från nära familjemedlemmar som letar efter bortadopterade barn och resten är människor som beskriver sin situation som ”Annan”. Intressant nog, är 70 procent av sökanden kvinnor och 30 procent män.

Vi vill skicka ett stort tack till vår dedikerade rådgivande styrelse med toppexperter inom genetisk släktforskning och adoption, som  frivilligt har bidragit med sin värdefulla tid för att styra och stödja detta initiativ. Rådgivande nämnden omfattar: CeCe Moore, grundare av DNA-detektiverna; Blaine Bettinger, den genetiska släktforskaren; Richard Weiss från DNA Adoption; Richard Hill, DNA-testrådgivare; Katharine Tanya, grundare av Adopted.com; Brianne Kirkpatrick, grundare av Watershed DNA; Pamela Slaton, undersökande genealog; Leah Larkin, DNA-geek; och Susan Friel-Williams, VD för American Adoption Congress. De har bidragit till att hjälpa oss att sprida ordet och ge råd inom sina kompetensområden.

Vad händer härnäst?

Nu när det är stängt för ansökningar, börjar vi urvalsprocessen. Deltagarna kommer att väljas ut och alla sökande kommer att bli underrättade om sin status senast den 16 maj 2018. Gratis DNA-kit kommer att skickas till deltagarna senast den 31 maj 2018 och resultaten kan förväntas redan i juli 2018. DNA Quest-deltagarna kommer att matchas mot hela databasen på MyHeritage DNA, som för närvarande består av 1,4 miljoner människor och som fortsätter att växa i snabb takt.

Om du är adopterad eller om du fortfarande söker efter biologiska adopterade släktingar och du har missat fristen, kan du fortfarande registrera dig på www.dnaquest.org, och du kommer då att läggas till på väntelistan för DNA Quest. Den som har testat sig hos ett annat DNA-företag kan ladda upp sina DNA-data på MyHeritage gratis och få en lista med DNA-matchningar som kan leda till att hitta den familj man söker efter.