Lider du av progonoplexia?

Lider du av progonoplexia?

Enligt Wikipedia kommer ordet progonoplexia från det grekiska ordet Προγονοπληξια och kan löst översättas till en djup besatthet av sin härkomst.

Prognoplexia

Att lära sig om sitt ursprung är en stor del av den grekiska identiteten, att kunna skryta om anfäder och deras forna glansdagar. Ordet myntades för att beskriva det moderna grekiska folkets besatthet av att upptäcka sitt ursprung.

Det är en besatthet som har varat över tid.

I dag är ”släktforskarsjukan” vanligt förekommande. Det är nu det näst vanligaste  tidsfördrivet i USA. Vi är ju frågande och nyfikna varelser trots allt.

Vi älskar att lära oss om vårt förflutna och om hur våra anfäder levde sina liv. Var kommer de ifrån? Vad pysslade de med? Vi söker samhörighet, letar gemensamma drag och likheter som vi kan ha fått från dem som har gått i arv från generation till generation. Det hjälper oss att lära sig mer om vårt eget liv och hur världen hela tiden förändras.

Varje person har två föräldrar och fyra mor- och farföräldrar, men om du går ännu längre tillbaka dubbleras antalet för varje generation och det blir snabbt en stor mängd anfäder!

Det som gör släktforskning ännu mer fascinerande och beroendeframkallande är att det aldrig tar slut. Oavsett vad du hittar kan du alltid gå längre tillbaka i tiden och upptäcka ännu fler anfäder.

Så, avslutningsvis, lider du av progonoplexia?

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Gun Wingren

    november 13, 2015

    Ja, det gör jag verkligen och jag lider också av dess biverkan: mus-tumme! Det utmärkts av en ömhet/lätt deformation av höger tumme p g a ihärdigt, repetetivt mus-tryckande vid bläddring i kyrkböcker.