MyHeritage på Aftonbladet Morgon TV3 med Robert Aschberg

MyHeritage på Aftonbladet Morgon TV3 med Robert Aschberg

När Aftonbladet Morgon bjöd in oss för att prata om MyHeritage DNA-test som Programledare Robert Aschberg hade tagit tyckte vi att skulle vi väldigt spännande.

Klicka här för att se hela inslaget.

Det finns två aspekter av släktforskning, ett där du skapar ett släktträd och letar efter familj genom dokument, foton och husförhörslängder med mera, och ett där du tar ett DNA-test och får en etnicitetsuppskattning och dessutom får DNA-matchningar. Du blir då ihopkopplad med människor som du delar DNA med. Så för att göra Roberts test ännu mer intressant släktforskade vårt forskningsteam i Roberts familj och hittade en spännande historia som sträcker sig över tiden och över kontinenten.

Här kan du läsa om en del av denna fascinerande historia, resultaten och var Robert Aschbergs familj kommer ifrån.

 

Så här ser Roberts etnicitetsuppskattning ut:

 

Robert har över 3000 DNA-matchningar från världen över, bland annat Sverige, USA, England, Sydafrika och Australien. En av hans matchningar är sysslingen Ann Zacharias som är hans första matchning och som har skickat en videohälsning till Robert, i programmet. Nedan finns en länk till inslaget.

På Roberts fars sida hittade vi farfars far Herman Asch som föddes i Belarus 1853 och hans fru farfars mor Rosa Schlossberg som föddes 1857 i Vilnius.

Anteckningar i husförhörslängder från 1930 berättar om Roberts farfar och farmor Olof och Rosa Aschberg som föddes i Stockholm. Där nämns även deras judiska ursprung tydligt, båda är medlemmar i ‘Stockholm Mosaiska’, numer Stockholms Judiska församling.

De flyttade sedan till Frankrike där Roberts far Sven föddes, i Paris.

1932 då Sven var ett år, tog farföräldrarna med honom på ett fartyg från hamnen i Franska Boulogne och de färdade mot New York. 


1941 var familjen på resande fot igen, den här gången flydde familjen Europa från andra världskriget. Passagerarlistan visar att resan gick från Lissabon, Portugal till New York.
Vid den här tiden var Roberts farfar 63 år – men det hindrade honom inte från att ett år senare ta värvning i den amerikanska armen. Vi hittade hans registreringskort från 1942! 

 

Vi forskade även på moderns sida, som är svensk och Finsk. Här en bild av mormors mor Ingrid Wilhelmina Slöör Brunou, född i Ristiina, Finland 1894.

 

I en finsk kyrkobok från 1862 hittade vi Roberts morfars farföräldrar Ernst August Franck och Maria Emilia Blom och deras söner Johan Ernst och Gustav Adolf.

Här kan man se att hela familjen har vaccinerats för smittkoppor. På den tiden var det obligatoriskt och bokfört!

 

Se hela inslaget här inklusive en videohälsning från Ann Zacharias.