Historien bakom Eurovision – större än ”bara” en sångtävling

Historien bakom Eurovision – större än  ”bara” en sångtävling

STORT grattis till Schweiz som vann årets Eurovision Song Contest detta året! I år var det hela 68 år sedan som det allra första Eurovision hölls i Schweiz, men då var det bara 7 länder som deltog. Nu har Eurovision växt och hela 26 länder deltog i årets tävling! Det har verkligen blivit en riktig folkfest! Vi på MyHeritage älskar Eurovision och var stolta sponsorer för några år sedan.

Visste du att Eurovision skapades efter andra världskriget som ett sätt att ena länderna genom kulturellt utbyte istället för konflikt? Tävlingen erbjöd en möjlighet för länder att kommunicera med varandra på en plattform som var fredlig och inkluderande. Under åren har Eurovision blivit mycket mer än bara en sångtävling. Det har också blivit en plats för alla att vara den dom är. Det spelar ingen roll var man kommer ifrån, vilken sexuell läggning man har eller hur man identifierar sig. Alla är välkomna och det såg vi VERKLIGEN i årets tävling!

Eurovision har blivit ett fenomen som engagerar miljontals människor över hela världen varje år. Ja, för numera är det inte bara länder i Europa som tittar och deltar, till exempel är Australien också stora fans av Eurovision och har själva deltagit 9 gånger sedan de debuterade i tävlingen år 2015.

Det har gått riktigt bra för Sverige de senaste åren och vi delar faktiskt 1:a platsen med Irland om flest vinster i Eurovision. Så roligt! Att Sverige fick vara värdar just i år var ju också lite extra speciellt eftersom det var exakt 50 år sedan som ABBA vann, vår allra första Eurovision-vinst!

Nu ser vi framemot Eurovision i Schweiz 2025!