De äldsta personerna som någonsin fotograferats

De äldsta personerna som någonsin fotograferats

Hur gammal är den äldsta förfadern som du har ett foto av?

Många av oss har turen att hitta fotografier av våra förfäder från början av 1900-talet, och ännu mer tur att hitta bilder från slutet av 1800-talet. Det betyder att de tidigaste fotografierna de flesta människor har tillgång till är foton på förfäder som föddes någon gång under 1800-talet.

Fotografiet som vi känner till uppfanns i slutet av 1830-talet och blev populärt i hela Europa. Det tog dock en stund innan trenden tog fart i Amerika. En man vid namn Matthew Brady, som bevittnade den nya daguerreotypmetoden för att utveckla foton när den uppfanns i Frankrike, förde tekniken till USA och började introducera den för den amerikanska allmänheten. Han öppnade en fotostudio i New York i mitten av 1840-talet och fann att människor var ovilliga att ta bilder på sig själva. Så småningom hittade han sin kundkrets: mestadels yngre människor hängde med i den europeiska trenden. Några av hans kunder var dock äldre människor – framstående samhällsmedlemmar som gick med på att utgöra modeller för att bevara sin närvaro i världen och fira det band de hade med sina livspartners.

Den mer avancerade åldern för dessa människor på bilderna gör dem till de äldsta som någonsin har fotograferats. Många föddes på 1700-talet och en del av dem levde till och med igenom det amerikanska revolutionskriget.

Se hur de ser ut förbättrade och färglagda med Fotoförbättraren och MyHeritage In Color™:

Motiverna på bilderna är klädda i formell klädsel, med kvinnorna i hattar. Mörka färger gynnades för kläder under denna historiska period eftersom det var bättre för att dölja smuts och fläckar och inte behövde tvättas så ofta. De flesta personer tittar in i kameran något dystert, kanske med ett uttryck för misstankar eller förvirring, eller ibland till och med en gnista av nöje. Att le för foton blev vanligt först på 1920-talet.

MyHeritage fotoverktyg gör att dessa bilder kommer till liv på ett extraordinärt sätt. Med färgläggnignen kan vi se skuggan av deras hår, ögonfärgen och kontrasten mellan de ljusa vita kragarna och de mörka färgerna på deras jackor och klänningar. Fotoförbättringen gör deras drag kristallklara, och Fotoreparation tar bort störande repor och fläckar.

Vi vet inte säkert om alla dessa fotograferades av Mathew Brady – andra fotografer kan också ha varit inblandade – men han var den mest aktiva fotografen i New York under den perioden. Han fortsatte med att bli en av tidens viktigaste fotografer och skapade porträtt av viktiga figurer som Andrew Jackson, John Quincy Adams och Abraham Lincoln.

Credit: The Library of Congress
Credit: The Library of Congress
Credit: The Library of Congress

Han var också en pionjär inom krigsjournalistik med de bilder han fångade av inbördeskriget.

Credit: The U.S. National Archives
Credit: The U.S. National Archives
Credit: The U.S. National Archives

Har du värdefulla historiska fotografier av dina förfäder? Få dem till liv med MyHeritages otroliga fotoverktyg! Färglägg dem med MyHeritage In Color™, förbättra dem med Fotoförbättraren och animera dem med Deep Nostalgia™.