Gamla fotografier med en tvist

Gamla fotografier med en tvist

Den australienska fotografen Jane Long håller på att förändra sättet vi ser på gamla fotografier. I hennes bildserie Dansa med Costică (Dancing with Costică) förvandlar hon gamla fotografier från det förflutna till färgglada fantasifulla bilder.

De två pojkarna

Hennes bildserie är baserad på fotografier tagna av den rumänska fotografen Costică Acsinte som föddes i den lilla byn Perieți den fjärde juli 1897. Han slogs i första världskriget, trots att han utbildats till pilot blev han en officiell krigsfotograf fram till den 15 juni 1920. Efter kriget öppnade han en fotograferingsstudio.

Long tar individerna i Costicăs fotografier och omvandlar dem till en annan dimension med hjälp av livliga färger och nyckfulla idéer. Resultatet är otroligt slående bilder.
Det nygifta paret
Vi intervjuade nyligen Long om hennes originella bildserie.

Hur fick du idéen till ”Dansa med Costică”?

Jag hade talat med en lokal bonde och han frågade om jag gjorde restaureringsarbete. När jag kom hem bestämde jag mig för att leta rätt på ett fotografi som jag kunde restaurera för att visa honom i hopp om att han skulle ge mig arbete. Jag hittade Costică Acsintes arkiv på Flickr och blev fascinerade av fotografierna.

Jag laddade ner ett fotografi på ett par, restaurerade och färglade det, men enligt mitt vanliga sätt att arbeta var inte det tillräckligt. Paret såg så allvarligt ut och jag ville göra dem sorglösa, glada och nyckfulla. De är kära och bör vara gladare!

Vad gillar du mest med gamla fotografier?

Det finns en känsla av mystisk, speciellt om du inte är insatt i varför man har tagit fotografiet. Det ger inte bara en skymt av någons liv, utan även deras förflutna.

Hur väljer du ut vilka gamla fotografier du vill göra om?

Vissa porträtt sticker ut för att de är annorlunda. Exempelvis pojken i ”Vapenskygg” verkade så främmande och chockande för någon som växt upp i en samtida urban miljö. Andra fotografier hade gemensamma nämnare med moderna tider, som det unga paret som just har börjat deras gemensamma livsresa.

Hur kom du på hur du ville omvandla gamla fotografierna?

Från en teknisk ståndpunkt när det kommer till restaurering och färgläggning har jag lärt mig mycket genom att experimentera. Jag tittar också på massor av självstudiekurser! När det kommer till koncept är det lite svårare att förklara. Ibland ser jag något i en bild som blir till en idé som får växa i mitt huvud i ett par dagar. Jag letar efter rekvisita och platser som kan passa, men det måste passa ”berättelsen”.

Tror du att omvandlingen av gamla fotografier hjälper oss att uppskatta fotografier från gångna tider?

Jag hoppas det, jag tycker verkligen att det är viktigt att bevara dem. Och restaurera och färga dem gör det verkligt för mig.

Vilket är ditt bästa råd för att bevara gamla fotografier för framtida generationer?

Digitalisera och säkerhetskopiera! De flesta papperskopior kommer att förstöras med tiden. Om du kan digitalisera och återställa dem och spara för framtida generationer, kan kanske mänskligheten börja inse att vi är alla lika och så har det alltid varit.

För att se fler av Jane Longs otroliga bilder besök hennes Facebooksida. Vad tycker du om Dansa med Costică-serien? Låt oss veta i kommentarsfältet nedan.