Nyhet: Bildtaggaren finns nu tillgänglig på MyHeritages webbplats

Nyhet: Bildtaggaren finns nu tillgänglig på MyHeritages webbplats

Vi har nöjet att meddela att Bildtaggaren nu finns tillgänglig på MyHeritages webbplats!
Bildtaggaren är en enastående KOSTNADSFRI funktion som hjälper dig att tagga hundratals bilder på några minuter. För en månad sedan släppte vi initialt Bildtaggaren på MyHeritages mobilapp. Nu är den även tillgänglig på MyHeritages webbplats och åtkomlig från din dator eller mobila webbläsare. Vi rullar successivt ut webbversionen, så om du inte ser den ännu ska du inte oroa dig – du kommer snart att få se den.

När den här funktionen är aktiverad analyserar Bildtaggaren fotografierna som du har laddat upp till MyHeritage och grupperar ansikten som algoritmen tror tillhör samma person. Du kan sedan tagga alla bilder på en person med ett klick, vilket sparar tid och möda jämfört med att individuellt granska och tagga varje ansikte i varje fotografi. 

När du taggar bilder berikas ditt släktträd, och du och dina nära och kära får ögonblickligen veta exakt vem som visas på varje fotografi. Detta är särskilt användbart när du hanterar en stor och varierad fotosamling. Om du inte har sett Bildtaggaren i praktiken ännu är du välkommen att kolla in den här videon som visar hur den kan förändra hur du hanterar historiska fotografier hos MyHeritage. Videon visar hur bilder ska taggas i mobilappen, men versionen på webbplatsen har samma flöde. 

Komma igång

För att komma åt Bildtaggaren ska du hålla muspekaren över fliken Bilder i navigeringsfältet och välja Bildtaggaren i menyn.

Första gången du besöker Bildtaggaren visar den en introduktion. Klicka på Starta.

Du kommer även åt Bildtaggaren genom att klicka på fliken Bilder. Då kommer du till Mina bilder, där du ser en banderoll för Bildtaggaren. Banderollen visas oavsett om din fotovisning är inställd på rutnätsvy eller listvy.

<span style=Åtkomst till Bildtaggaren via en banderoll på sidan Mina bilder (klicka för att zooma)" width="1883" height="869" />

Åtkomst till Bildtaggaren via en banderoll på sidan Mina bilder (klicka för att zooma)

Innan du börjar använda Bildtaggaren blir du ombedd att ge ditt samtycke för att aktivera Bildtaggaren. Om du redan har gjort det i MyHeritages mobilapp hoppar du över det här steget och går direkt till dina taggningsförslag. När du har gett ditt samtycke börjar Bildtaggaren analysera dina bilder och beräkna taggningsförslag åt dig. Detta tar vanligtvis ett par minuter, men om du har tusentals bilder kan det ta längre tid.

Du får ett e-postmeddelande när Bildtaggaren är klar med att beräkna förslagen.

Använda Bildtaggaren

När taggningsförslagen har beräknats ska du gå till Bildtaggaren enligt ovan, så visar Bildtaggaren förslagen på sin huvudsida.

Bildtaggaren grupperar ansikten som visas i dina bilder, där algoritmen tror att de tillhör samma person. Det finns två typer av grupper: identifierade personer och oidentifierade personer. När det gäller avlidna personer gör Bildtaggaren sitt bästa för att automatiskt identifiera dem med namn från ditt släktträd, baserat på bilder som du har taggat tidigare. Om det finns avlidna personer som Bildtaggaren inte har stött på tidigare kommer de emellertid att vara oidentifierade. Levande personer kvarstår som oidentifierade, så du behöver ange deras namn manuellt innan du kan tagga dem. Du kan använda filterknapparna överst på sidan om du vill fokusera på grupper med identifierade eller oidentifierade personer. Alternativt kan du välja Alla för att se alla grupper. 

Photo tagger suggestions

Bildtaggarens filter (klicka för att zooma)

Varje grupp visas på ett horisontellt kort. Klicka var som helst i kortområdet eller på knappen Granska för att granska gruppen, vilken omfattar upp till 25 bilder. I exemplet nedan följer vi flödet då man klickar på den andra gruppen.

Tagging an identified group

Innan du granskar en identifierad grupp (klicka för att zooma)

När du klickar på en grupp visas taggningsförslagen för den gruppen. En grupp kan omfatta 3–25 bilder som Bildtaggaren tror innehåller samma person.

För varje bild visas personens ansikte förstorat till vänster, och hela fotot visas till höger för att ge dig hela sammanhanget. Denna display är mycket användbar, och den är unik för MyHeritage.

Under varje bild visas plats och datum (om du har angett det) samt namn på andra personer som redan taggats i bilden.

På den här sidan är din uppgift att bläddra ner för att granska alla bilder i gruppen och avmarkera alla bilder som identifierats felaktigt. I exemplet som visas här ombes användaren att avmarkera alla bilder som inte hör till Diana Richards (född Stevens). Anledningen till att det är mycket användbart att se de förstorade ansiktena på personerna vid sidan av hela bilden är att ett ansikte ibland kan vara svårt att känna igen, men med hela sammanhanget och andra personer som visas på samma bild kan du inse vems ansikte du tittar på. 

När du är klar med granskningen av alla bilder i gruppen och har avmarkerat de som inte hör dit ska du klicka på knappen Tagga bilder högst upp på sidan, så taggas automatiskt alla bilder som inte har blivit avmarkerade. 

Om en grupp med bilder inte matchar den automatiskt identifierade personen, eller om gruppen är “rörig” och visar bilder på för många olika personer, ska du klicka på Avvisa. Om du avmarkerade bilder eller avvisade en grupp snoozas dessa bilder, och under 30 dagar visas de inte i några nya taggningsförslag.

Ibland vill du kanske dyka in i en bild för att se den på riktigt nära håll. För att göra det ska du klicka på originalbildens miniatyrbild till höger för att få helskärmsläge och en närbild av fotografiet. I detta läge kan du även avmarkera bilden om den inte innehåller den identifierade personen. Du kan även klicka på höger- och vänsterpilarna för att gå till nästa eller föregående bild i gruppen och granska dem en och en i helskärmsläge. Klicka på den vita pilen högst upp till vänster på skärmen för att återgå till föregående sida som listar alla bilder i gruppen.

Reviewing photos in full screen mode

Granska bilder i helskärmsläge (klicka för att zooma)

Istället för att visa en persons namn märks varje oidentifierad grupp med “Vem är det här?”. Om du vill granska en sådan grupp klickar du på kortet eller på knappen Granska.

Reviewing an unidentified group

Innan du granskar en oidentifierad grupp (klicka för att zooma)

Om du vill tagga en oidentifierad grupp ska du ange namnet på personen som visas i bilderna. Du kan bara tagga bilder på personer som redan finns i ditt släktträd. Om du vill tagga någon som inte finns i trädet ännu måste du först gå till släktträdet och lägga till den personen. När denne har lagts till kan du återgå till Bildtaggaren och fortsätta. 

Börja skriva in personens namn i sökfältet och välj namnet från listan som visas. Följ sedan samma steg som ovan för att granska och tagga bilderna.

Tagging an unidentified photo in Photo Tagger

Tagga en oidentifierad grupp (klicka för att zooma)

Det går för närvarande inte att tagga personer som inte är släktingar och inte finns med i släktträdet eftersom det för närvarande inte finns någon mekanism som lägger till personer, exempelvis vänner, om de inte ingår i ditt släktträd. Det går heller inte att tagga husdjur.

Utnyttja fördelarna med taggade bilder

När du har laddat upp bilder på MyHeritage kan du klicka på fliken Bilder i navigeringsfältet när du vill för att komma till sidan Mina bilder. För att se alla namn på alla personer i ditt släktträd som du redan har taggat ska du klicka på Personer i menyn till vänster. Om du hanterar flera släktträd ska du välja det relevanta trädet i rullgardinsmenyn. Då visas en lista över alla personer i trädet som taggats i bilder.

<span style=Visa namnen på personer som taggats i dina bilder (klicka för att zooma)" width="1898" height="990" />

Visa namnen på personer som taggats i dina bilder (klicka för att zooma)

Klicka på ett namn för att visa alla taggade bilder på den personen. Se nedanstående exempel:

Klicka på valfri bild för att öppna bildsidan. Om du har taggat personer i bilden visas deras namn på höger sida. Om du för muspekaren över något av namnen markeras personens ansikte på bilden med en vit ram.

Viewing a tagged individual

Bildsida: Föra muspekaren över ett namn för att markera den taggade personen (klicka för att zooma)

Tidigare i år släppte vi Listvy för foton, som gör det enklare än någonsin att hantera din fotosamling på MyHeritage. Den ger en bred överblick över detaljerna i dina bilder, samt möjlighet att snabbt upptäcka vem som visas i varje bild.

<span style=Visa taggade personer i Listvy för foton (klicka för att zooma)" width="1894" height="983" />

Visa taggade personer i Listvy för foton (klicka för att zooma)

Med listvyn kan du även filtrera dina bilder och hitta specifika bilder på en eller fler personer. Klicka på filterknappen Personer för att hitta bilder på specifika personer. Ange sedan namnen på de personer du letar efter och markera kryssrutorna för att visa alla bilder som de förekommer i. Om du bara letar efter bilder som alla personer du valt visas i tillsammans ska du klicka på reglaget bredvid “Visa bilder på dessa personer tillsammans”.  Det är ett bra sätt att till exempel hitta alla bilder där du förekommer med en älskad mor- eller farförälder.

<span style=Filtrera bilder som visar specifika personer (klicka för att zooma)" width="1890" height="894" />

Filtrera bilder som visar specifika personer (klicka för att zooma)

Några tips från vår VD

Gilad Japhet, MyHeritages grundare och VD, är en entusiastisk släktforskare som har scannat fler än 100 000 historiska fotografier på sin familj och laddat upp dem på MyHeritage. Gilad har använt Bildtaggaren sedan den fanns i beta-version, och här delar han med sig av sina upptäckter.

”Bildtaggaren har varit ovärderlig för mig för att identifiera några okända personer i mina familjefotografier som jag hade svårt att identifiera själv. De två bilderna nedan kom till exempel från min farfar Chaim Japhets fotoalbum. Jag misstänkte alltid att de föreställde honom i hans ungdom, men fotografierna hade inga etiketter eller påskrifter. Jag hade inga andra exemplar som jag kunde jämföra dem med eftersom det inte fanns några andra fotografier från den här tidiga perioden i hans liv, och jag kunde inte säkert avgöra att det verkligen var han. Bildtaggaren baseras på avancerade djupinlärningsalgoritmer. Det faktum att den bland tiotusentals ansikten i alla mina fotografier föreslog att dessa ansikten tillhörde min farfar Chaim övertygade mig att detta verkligen var han, vilket löste ett mysterium som förbryllat mig i över 20 år.

(Gilad delade att hans farfar var idrottare i sin ungdom, vilket beskrivs i hans Facebook-inlägg

Bildtaggaren gjorde även en upptäckt relaterad till min mormor, Chana Chwojnik. Hon föddes i staden Ruzjany i Belarus i början av 1900-talet. Jag hade inga fotografier på henne innan hon fyllt 18. Helt plötsligt identifierade Bildtaggaren henne i ett mycket gammalt skolfoto som jag hade fått av en annan släkting. Det var en bild från min samling med 100 000 fotografier där jag inte kände igen någon. I den bilden är personen som Bildtaggaren identifierade som min mormor en mycket ung flicka. Till min förvåning indikerade mina anteckningar att det här fotografiet verkligen togs i Ruzjany där min mormor växte upp. Jag visade min mor bilden, och hon håller med om att det måste vara min mormor som barn. Vilken upptäckt!

<span style=Bildtaggaren upptäcker ett fotografi på Gilads mormor Chana Chwojnik i sin ungdom, markerat i rött (klicka för att zooma)" width="1247" height="1447" />

Bildtaggaren upptäcker ett fotografi på Gilads mormor Chana Chwojnik i sin ungdom, markerat i rött (klicka för att zooma)

(Gilad gjorde ett inlägg på Facebook om familjen Chwojnik och deras överlevnadsberättelse under förintelsen)

I fotografiet nedan identifierade Bildtaggaren min far i bakgrunden för den här familjehändelsen, trots att bilden är mycket liten. Det var en trevlig upptäckt som jag aldrig lagt märke till själv.

På samma sätt identifierade Bildtaggaren min mor i följande fotografi från en familjehändelse, ett annat exempel där jag inte hade lagt märke till henne själv.

I allmänhet, trots enstaka misstag, fann jag att Bildtaggaren gör ett fantastiskt jobb med att identifiera personer i olika stadier i livet. På samma sätt hjälper Bildtaggaren dig sannolikt att identifiera många personer du inte själv känner igen i dina fotografier, baserat på andra fotografier där du kunde känna igen och tagga dem. Bildtaggaren har gjort att jag snabbt kan tagga tusentals fotografier och gjort det till en trevlig upptäcktsresa för mig. För att själv kunna glädjas åt allt detta rekommenderar jag att du gör som jag gjorde: Scanna så många av din familjs historiska fotografier som möjligt, ladda upp dem till MyHeritage och använd sedan Bildtaggaren för att se det magiska hända!”

Tillgänglighet

Photo Tagger is a free feature, currently available on the MyHeritage website and on the free MyHeritage mobile app for iOS and Android. We’re currently working on making Photo Tagger easily accessible through our Family Tree Builder (FTB) desktop software, and this will be available later this year.

Integritet

Integritet har högsta prioritet på MyHeritage och är strikt skyddat. Taggningsförslag som associeras med ett namn tillhandahålls endast för personer som är märkta som avlidna i ditt släktträd. Dessutom är Bildtaggaren endast tillgänglig för släktplatsskapare, och inte för personer som du kan ha lagt till som medlemmar eller som hanterar din släktplats. Bildtaggaren fungerar bara i ihop med din egen släktplats och på dina egna fotografier. Det är ett produktivitetsverktyg som gör det möjligt för dig att tagga dina egna bilder snabbare. 

Innan den här funktionen används ombeds användare att ge sitt samtycke så att Bildtaggaren kan skapa modeller för ansiktsigenkänning för personer i dina bilder. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke på platsens inställningsmeny genom att klicka på Min integritet > Innehåll. Om du åter vill ge ditt samtycke följer du samma steg och markerar kryssrutan för att aktivera Bildtaggaren, eller besök sidan Bildtaggaren och godkänn villkoren där.

Förslagen om bildtaggningar lagras tillfälligt på MyHeritage för att maximera integriteten. Om du inte öppnar Bildtaggaren och varken godkänner eller avvisar taggningsförslagen på tre månader kommer alla förslag att raderas. Du kan gå tillbaka till sidan Bildtaggaren och få taggningsförslagen beräknade på nytt när som helst.

Ladda upp dina bilder idag

Att tagga historiska fotografier är det perfekta sättet att hantera din värdefulla fotosamling och förbättra ditt släktträd. Hitta ett kärt foto på ett ögonblick och se till att du och dina nära och kära vet vem som är avbildad i vart och ett. Ladda upp dina familjebilder idag för att uppleva den fulla kraften i MyHeritages fotoverktyg när du färglägger, förbättrar och animerar dem, och taggar alla dina bilder på en gång. Mer innovationer för historiska fotografier är på väg och kommer snart!