Veckans fråga: Hur gammalt är ditt äldsta släktfoto?

Veckans fråga: Hur gammalt är ditt äldsta släktfoto?

Var med och svara på veckans fråga. Vi tycker att det är kul att skriva om gamla fotografier och våra läsare verkar uppskatta att läsa om det.

Världens första fotografi ska ha tagits någon gång 1826 av fransmannen Joseph-Nicéphore Niepcego. Han kallade den fotografiska processen som han använde sig av för heliografi (solskrift på franska) eftersom han använda en tennplåt överdragen av en tunn hinna bitumen löst i lavendelolja och lät den exponeras i starkt solljus i åtta timmar för att få fram ett foto.

Niepcego tog senare kontakt med en konstnär vid namn Louis Jacques Daguerre och överlät sin kunskap till honom. År 1839, två år efter Niepcegos död, upptäckte Daguerre en teknik som minskade exponeringstiden från åtta timmar till 20-30 minuter. Fototekniken har kommit att kallas ”dagerrotypi”.

Sedan dess har tekniken gått framåt i raskt tempo; svartvita bilder, engångskameror och framkallning i mörkrum är sedan länge ett minne blått. I dag räcker det med att ha en mobiltelefon för att ta ett foto. Trots detta fortsätter vi att fascineras av gamla fotografier.

Som ni kanske redan vet har vi gjort augustimånad till en fotomånad här på MyHeritage. Vi har skapat en särskild kampanjsida för ändamålet, så att du kan bevara dina släktfoton på en privat sida på MyHeritage. På sidan ges det tips om hur du kan bevara dina släktbilder och det ges även förslag på kreativa aktiviteter som du kan göra tillsammans med dina barn eller barnbarn för att få dem intresserade av sin släkthistoria på semestern!

Mer information om fotokampanjen hittar du här.

I samband med vår kampanj vill vi bjuda in alla att delta och svara på veckans fråga.

Hur gammalt är ditt äldsta släktfoto?