Upprop: Rädda våra socknar

Upprop: Rädda våra socknar

Nej

Det har skrivits mycket om protesterna mot finansadepartementets proposition att enbart folkbokföra på kommun och fastighet och därmed slopa det nuvarande sättet att folkbokföra i socknar. Det har skrivits om detta i lokaltidningar och pratats om det på radio, men de mest högljudda protesterna har gjorts online. På olika bloggar och hemsidor har folk delat med sig av sitt missnöje, bland annat har släktforskaren Harald Nilsson skapat hemsidan ”Upprop: Rädda våra socknar” i protest mot propositionen. På hemsidan kan vemsomhelst skriva på en elektronisk protestlista mot finansadepartementets förslag att ta bort socken (församling) i folkbokföringen.

I samband med att dagstidningen Svenska Dagbladet publicerade debattartikeln ”Ny folkbokföring raserar kulturarvet”, skrev vi om förslaget på vår blogg.

Anledningen till dessa upprörda toner är att man är rädd att mycket information kommer att gå förlorad om man väljer att införa detta nya folkbokföringssystem. Om man ändrar sockensystemet till att endast folkbokföra på kommun och fastighet, kommer kontinuiteten av den information som har skrivits ned sedan flera hundra år tillbaka abrupt att upphöra, vilket bland annat kommer att göra det svårare att studera trender i samhällsutvecklingen. Man menar dessutom att denna reform inte bara kommer ha negativa konsekvenser för släktforskare utan även andra forskningsgrenar, som till exempel ekonomi och samhällsvetenskap. Vissa menar även att detta kommer förstöra en del av det svenska kulturarvet.

På hemsidan ”Uppror: Rädda våra socknar” har flera kända släktforskningsprofiler redan skrivit på protestlistan, bland annat har Ted Rosvall, känd från tv-programmet ”Vem tror du att du är?” skrivit på. Han har också skrivit en debattartikel om sockenfrågan. Klicka här om du vill läsa den.

Även bloggaren Jan Granath och Sveriges släktforskningsförbunds ordförande Barbro Stålheim har visat sitt stöd. I skriven stund har 2 445 personer skrivit på listan. Antalet underskrifter visar på hur mycket den här frågan engagerar. Ärendet kommer snart att behandlas i riksdagen och det ska bli intressant att se vad de beslutar. Vill du skriva på listan? I så fall klicka här.

Vad tycker du propositionen att man ska ta bort sockenindelningen? Dela med dig av din åsikt nedan eller på vår Facebooksida.

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

 • Niklas Lindberg

  oktober 17, 2012

  Jag tycker socknarna ska få vara kvar, de är en viktig del av vårt Svenska kulturarv. Däremot tror jag INTE att släktforskningen blir svårare om socknarna försvinner… Jag har skrivit om detta i min blogg; http://anfyndet.blogspot.se/2012/10/radda-vara-gamla-socknar.html

  • Sara

   oktober 17, 2012

   Hej Niklas,

   Intressant infallsvinkel. Ser fram emot att läsa hela blogginlägget.

   Sara

 • Karin Lydén

  oktober 17, 2012

  Låt sockennamnen vara kvar .

 • Tord Andåsen

  oktober 19, 2012

  Förslaget är en historisk katastrof.

 • Per-Eric Nilson Linköping

  november 14, 2012

  Varför skall man krångla till saker som kan orsaka stora bekymmer i fortsättningen. Det som är nu fungerar bra och bör behållas
  Per-Eric Nilson Linköping

 • Irja Vahlberg Gripner

  december 3, 2012

  Jag håller med, låt socken namnen stå kvar.

 • Rolf Eriksson

  december 4, 2012

  Vi vill behålla socknarna, bort med klåfingrar.

 • Lennart Åkesson

  december 5, 2012

  Klart att socknarna skall finnas kvar. För att det sitter några i Fjollträsk och vill bestämma behöver almogen i landet i övrigt inte rätta sig efter dessa. Vi på landet bör också ha något att säga till om.

 • Jan Owe

  januari 21, 2013

  Det ska bli intressant att snart få ta del av skatteutskottets beredning (2013-01-22) av frågan, se http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Arenden/201213/SkU20/

  • Sara

   januari 23, 2013

   Tack för länken, Jan.

   Som vi vet, intresserar denna fråga många!

   Sara

 • Jan Owe

  februari 26, 2013

  Läs gärna ett brev till regeringen om frågan
  http://vitterhetsakad.se/ckeditor_assets/attachments/106/till_regeringen_2012-12-18.pdf

  • Sara

   februari 27, 2013

   Hej Jan,

   Tack för länken.

   / Sara

 • Jan Owe

  februari 28, 2013

  Nu finns en lagrådsremiss – folkbokföringen räddas per distrikt!
  Se http://www.regeringen.se/sb/d/1468
  En fråga jag ställer mig är vad som kommer hända med församlingar som försvann tidigare, speciellt på 1990-talet. Studera gärna http://www.scb.se/Grupp/Hitta_statistik/Regional%20statistik/Indelningar/_Dokument/IndelAndrFr1974.pdf för att se vilka församlingar det gäller. Skrivningen ”Distrikten ska motsvara församlingsindelningen den 31 december 1999.” i pressmeddelandet tyder dock på att gamla församlingar försvinner ”för gott”.