MyHeritage lägger till bilder av hög kvalitet till Norges folkräkningssamling för 1910

MyHeritage lägger till bilder av hög kvalitet till Norges folkräkningssamling för 1910

Vi uppdaterade nyligen MyHeritage 1910 års folkräkning i Norge, för att inkludera vackra högkvalitativa skannade bilder av den ursprungliga folkräkningen. Detta viktiga projekt gjordes i samarbete med Riksarkivet i Norge. Tillägget av bilder gör denna värdefulla samling till en ännu rikare informationskälla om individer som bodde i Norge 1910, eftersom bilderna kan ge information som inte ingår i det ursprungliga indexet – till exempel en persons yrke. Om du har norska rötter kan du hitta spännande detaljer om dina förfäder från denna avgörande period i norsk historia.

Sök i norska folkräkningar år 1910

Samlingen innehåller namn, kön, bostäder, relationer, civilstånd, födelseplatser och, för de flesta, fullständiga födelsedatum. Folkräkningar inkluderar sällan fullständiga födelsedatum (dag, månad och år), vilket gör detta till ett viktigt födelseindex som ger denna detaljerade information för nästan alla som bodde i Norge 1910.

1910 års folkräkning i Norge var den första som genomfördes efter Norges separation från Sverige 1905, vilket ledde till en period av betydande nationell stolthet. Följaktligen ersattes många av de danska eller svenska stads- och kommunnamnen med traditionella norska namn. Till exempel, huvudstaden Kristiania, uppkallad efter den danske kungen Christian IV, döptes om till Oslo 1924.

Folkräkningen genomfördes torsdagen den 1 december 1910 och fortsatte på efterföljande arbetsdagar tills den var klar. På grund av norska integritetslagar, som begränsar allmänhetens tillgång i 100 år, blev folkräkningen 1910 tillgänglig för allmänheten först 2010. Den skiljer sig från folkräkningen 1900 på följande sätt:

Det inkluderar ett fullständigt födelsedatum för alla personer som anges; 1900 års folkräkning angav fullständiga födelsedatum endast för barn under två år
Mer information om emigration och repatriering ingår
Personer som var arbetslösa var skyldiga att ange detta vid 1910 års folkräkning
Fartygsbesättningar angavs endast om de var belägna i norska hamnar och vatten; Norska fartyg i utländska hamnar och farvatten ingick inte

Exempel

Bland uppgifterna i denna samling finns Roald Amudsen, den norske polarforskaren som gjorde den första vandringen till Sydpolen 1911. När folkräkningen gjordes var han faktiskt redan på väg till Antarktis, och hans team nådde Sydpolen nästan exakt ett år senare. I folkräkningsprotokollet anges hans födelsedatum och plats, 16 juli 1872 i Borge; hans nuvarande ålder, 37; hans bostad 1910, Uranienborg, Nesodden, Akershus, Norge; och hans civilstånd, singel. Den nämner att hans bostadsstatus är ”tillfälligt frånvarande”.

Record of Roald Amudsen in the 1910 Norway Census collection on MyHeritage

Under kolumn 9, som listar personens yrke, kan du lätt läsa att Roald Amundsen var en ”kaptein, polarforscher” – en ”kapten, polarforskare.”

Detail from record of Roald Amudsen in the 1910 Norway Census collection on MyHeritage

Detalj från registret över Roald Amundsen i 1910 års folkräkningssamling i Norge på MyHeritage

Sammanfattning

Den här uppdateringen av 1910 års folkräkningssamling, som ger tillgång till högkvalitativa skannade bilder av dokumenten, kommer att berika din norska släktforskning och öppna nya vägar för upptäckter.

Att söka i den här samlingen är gratis. För att se dessa register eller för att spara poster i ditt släktträd behöver du ett data- eller komplett abonnemang.

Om du har ett släktträd på MyHeritage kommer vår Record Matching-teknik att meddela dig automatiskt om poster från denna samling matchar dina släktingar. Du kommer sedan att kunna granska posten och bestämma om du vill lägga till den nya informationen i ditt träd.

Mycket nöje!

Sök i norska folkräkningar år 1910 nu