Nya folkräkningsregister från Norge tillagda

Nya folkräkningsregister från Norge tillagda

Vi är glada att meddela tillägget av tre viktiga folkräkningssamlingar från Norge, från 1891, 1900 och 1910, till MyHeritage SuperSearch ™  i samarbete med Arkivverket. Dessa 6,8 miljoner nya register, är rika på familjehistorisk information.

Samlingarna ger stor täckning för Norges hela befolkning under en period av två viktiga decennier i norska historien. Två av samlingarna inkluderar digitala bilder av de ursprungliga historiska dokumenten. Det här är första gången som norska samlingar av så hög kvalitet är tillgängliga.

Sök i de norska samlingarna nu

Med utgåvan av dessa nya samlingar erbjuder MyHeritage nu cirka 34 miljoner historiska dokument från Norge, inklusive folkräkning, dop, äktenskaps- och begravningsregister. Som den skandinaviska marknadsledaren för släktforskning och DNA-testning erbjuder MyHeritage 136 miljoner dokument från grannlandet Sverige och 105 miljoner dokument från Danmark. MyHeritage är det enda stora släktforskningsföretaget som erbjuder sina tjänster och full kundsupport på alla tre skandinaviska språk, liksom på finska och erbjuder den största potentialen för nya familjehistoriska upptäckter för alla med skandinaviskt ursprung. Här finns också den största användarbasen i Skandinavien och den största samlingen av skandinaviska släktträd.

Med undantag för Irland såg inget annat land en större andel av befolkningen emigrera till Förenta staterna än Norge. Sök i dessa nya norska samlingar för att lära dig mer om dina förfäders liv, och utöka ditt släktträd med fascinerande familjehistoriska upptäckter.

Här finns mer information om dessa samlingar:

SamlingBeskrivning Antal dokument Exklusivt för MyHeritageLänk för att söka

Norsk folkräkning 1891
Folkräkning som genomfördes den 1 januari 1891 och gav information om alla levande personer i Norge vid den tiden, samt sjömän på norska fartyg i hemmahamnar eller utomlands. Alla dokument har en medföljande digital bild.2,064,661 dokumentEj exklusivSök nu i samlingen

Norsk folkräkning 1900
Innehåller liknande uppgifter som är samlade i 1891-folkräkningen med utökad kartläggningsinformation. De flesta dokument har en medföljande digital bild.2,313,871 dokument
Ej exklusivSök nu i samlingen

Norsk folkräkning 1910
Den senaste tillgängliga folkräkningen, på grund av norska integritetslagar. Innehåller fullständiga födelsedatum för de flesta.2,474,627 dokument Ej exklusivSök nu i samlingen

Norsk folkräkning 1891

Folkräkningen 1891 genomfördes den 1 januari 1891 och ger information om alla levande personer i Norge vid den tiden, samt sjömän på norska fartyg i hemma-hamnar eller utomlands.

Samlingen innehåller 2.1 miljoner dokument med namn, kön, bostäder, relationer, civilstånd, födelseår och födelseplatser. Denna folkräkning är unik eftersom gifta kvinnor blev tillfrågade om deras släktskap med sina män. Alla dokument har en medföljande digital bild av det ursprungliga folkräkningsdokumentet.

Denna folkräkning skiljer sig från tidigare norska folkräkningar genom att lokala kommuner används, snarare än kyrkliga församlingar, som folkräkningsdistrikt för landsbygdsområden. Folkräkningen 1891 är också unik då den gjorde sig av med listformatet som använts i tidigare folkräkningar och istället har en separat form för varje individ använts. Detta gjorde det möjligt för regeringen att samla in mer information än tidigare, till exempel information om varje medborgares boende-arrangemang, förhållandet mellan makarna samt språk och kulturinformation hos den inhemska Sámisen.

Eftersom varje individ i folkräkningen har sitt eget folkräkningsformulär, som presenteras i samlingen som en digital bild som är associerad med varje indexerat dokument, kommer en forskare att behöva granska de register och bilder som är associerade med andra familjemedlemmar, för att se all information som registrerats för en familjegrupp. Ytterligare information som inte finns i indexet, t.ex. yrke, finns på de digitala bilderna.

Kommunens namn och gränser har förändrats väsentligt sedan denna folkräkning slutfördes. Namnen på kommuner i detta index kan ha stavningar och gränser som inte matchar nuvarande kommuner. Detaljerad information om förändringar i kommunen kan hittas genom Norges nationalarkiv.

Denna tidsperiod var kritisk i Norges historia, eftersom det var början på unionsslaget mellan Norge och Sverige som började 1881 och slutade när Norge blev självständigt 1905.

I folkräkningen 1890 hittade vi ett register för Christian Michelsen eller Peter Christian Hersleb Kjerschow Michelsen (1857-1925), advokat, fraktmagnat och politiker.

Christian Michelsen.

Christian Michelsen.

Michelsen föddes i Bergen, på norra västkusten där han gick till skolan. Han studerade till advokat på Royal Frederick University i Oslo. År 1891 valdes han in i riksdagen och blev premiärminister 1905. Han var aktiv i den sociala och politiska rörelsen och medverkade att lösa unionen mellan Norge och Sverige, vilket gjorde honom till en monumental karaktär i Norges historia.

1891 norsk folkräkningsregister i MyHeritage SuperSearch för Christian Michelsen.

1891 norsk folkräkningsregister i MyHeritage SuperSearch för Christian Michelsen.

Norsk folkräkning 1900

Folkräkningen från 1900 gjordes måndagen den 3 december 1900 och använde en form för varje hushåll.

Den 2,3 miljoner dokumentsamlingen innehåller namn, kön, bostäder, relationer, civilstånd, födelseår, några födelsedatum och födelseplatser för alla personer som bor i Norge samt sjömän på norska skepp. 1,9 miljoner dokument från denna samling har nu digitala bilder av de ursprungliga dokumenten som är kopplade till folkräkningsindex, och bilder av de återstående dokumenten kommer också att kopplas till indexet inom en snar framtid.

Efter ett prejudikat som upprättades med folkräkningen från 1891, använde denna folkräkning lokala kommuner istället för församlingar som folkräkningskvarteren för landsbygden i Norge. Folkräkningen från 1900 fortsatte att öka de insamlade uppgifterna om levnadsarrangemang, men är i övrigt väldigt likartade i den information som den samlade in till den föregående 1891 års folkräkning. Det är viktigt att notera att de flesta som räknas upp i denna folkräkning inte kommer att få ett fullständigt födelsedatum (utan bara ett födelseår) eftersom fullständiga födelsedatum inte samlades in för individer över två års ålder.

Motivationen för förändringen från de enskilda formerna av 1891-folkräkningen till hushållslistorna som användes år 1900 var användningen av tabellen Herman Hollerith. Först användes den med stor framgång i USAs federala folkräkning från 1890, sedan antog många andra länder, inklusive Norge, tekniken för sina egna folkräkningar. Informationen överfördes från folkräkningsdokument till stämpelkort som sedan kördes genom tabuleringsmaskiner, vilket på så sätt avsevärt minskade behandlingstiden som traditionellt utförs av kontorister.

Kommunens namn och gränser har förändrats väsentligt sedan denna folkräkning slutfördes. Namnen på kommuner i detta index kan ha stavningar och gränser som inte matchar nuvarande kommuner. Detaljerad information om förändringar i kommunen kan hittas i Norges nationalarkiv.

Ytterligare information som inte finns i indexet, t.ex. yrke, finns på de digitala bilderna.

Ett intressant och välkänt namn finns i denna samling – Edvard Munch, den berömda norska målaren. Edvard Munch, 1863-1944, föddes i Løten och flyttade till Oslo med sin familj vid 14 års ålder. Han deltog i Kungliga Konst- och Designskolan i Kristiania (känt idag som Oslo) och blev en av de mest kända och inflytelserika konstnärer i Norges historia. Hans målningar var ofta ett uttryck för hans psykologiska tillstånd och skildrar den nöd och tragedi han upplevde genom sitt liv, som till exempel hans mors och systers dödsfall.

Edvard Munch.

Edvard Munch.

Hans mest kända målning, Skriet, är en representation av personlig ångest. Skriet har blivit en av de mest ikoniska bilderna av universell konst. Den såldes i maj 2012 för 119,9 miljoner US $, vilket gör det till det näst dyraste konstverket som någonsin sålts på en öppen auktion.

Skriet, av Edvard Munch, 1893.

Skriet, av Edvard Munch, 1893.

1900 norsk folkräkning i MyHeritage SuperSearch för Edvard Munch.

1900 norsk folkräkning i MyHeritage SuperSearch för Edvard Munch.

Samlingen visar handstilen av de listade. I dokumentet kan du se Edvard Munchs unika signatur.

Edvard Munch’s handstil i den norska folkräkningen 1900.

Edvard Munch’s handstil i den norska folkräkningen 1900.

Norsk folkräkning 1910

Folkräkningen från 1910 gjordes på torsdagen den 1 december 1910 och fortsatte följande arbetsdagar tills den var färdig. Denna folkräkning är den senaste folkräkningen som är tillgänglig på grund av norska sekretesslagar som begränsar allmänhetens tillgång till folkräkningsdata i 100 år.

Samlingen innehåller 2,47 miljoner dokument och består av ett index över transkriberade dokument som tillhandahålls av Norges nationalarkiv. Det innehåller namn, kön, bostad, relationer, civilstånd, födelseplatser och för första gången, för de flesta, fullständiga födelsedatum (dag, månad och år). De fullständiga födelsedatumerna är mycket användbara då man söker efter dokument i denna samling.

Detta införande av fullständiga födelsedatum för de flesta människor gör 1910-folkräkningen till ett genealogiskt viktigt alternativ av nationella födelsetal för Norge år 1910. Det var också den första folkräkningen som genomfördes efter upplösningen av Norges union med Sverige 1905. Efter denna upplösning av unionen med Sverige, genomgick norska samhället en period av betydande nationell stolthet. Som ett resultat av detta ersattes många av kommunens och stadens namn med dansk eller svensk prägel, med mer traditionella norska namn. Till exempel byttes huvudstaden Kristiania, ursprungligen namngiven efter danska kung Christian IV, till Oslo 1924.

De många förändringarna i kommunernas namn och gränser i Norge kan ge betydande hinder för släktforskare. Detaljerad information om gränsen och namnändringar i Norge finns på Norges nationalarkiv.

Den berömda polarforskaren, Roald Engelbregt Gravning Amundsen (1872-1928) finns i denna samling. Född i Østfold, Norge är han känd för sina många expeditioner till Arktis och Antarktis. Han var en nyckelfigur i den heroiska åldern i Antarktisutforskningen och ledde den första expeditionen som korsade nordvästra sidan 1906, den första expeditionen till Sydpolen 1911 och flög över Nordpolen 1926.

Roald Amundsen.

Roald Amundsen.

Han försvann sorgligt nog, 1928 på ett räddningsuppdrag i Nordpolen med luftskeppet Italia, där 17 besättningsmedlemmar och räddningsaktörer alla rapporterades döda.

Hur ska man söka i de nya samlingarna

Det här nya digitala innehållet är redan tillgängligt för sökning i SuperSearch, vår globala sökmotor för historiska dokument på www.myheritage.com/norway-census.

Dessutom kommer vår Record Matchnings-teknik automatiskt att ge dig relevanta historiska dokument från den nya samlingen som matchar personer i ditt släktträd. Om ditt släktträd ännu inte är på MyHeritage, ladda upp ditt släktträd som en GEDCOM-fil, och du kan omedelbart dra nytta av Record Matches från denna samling.

Det är gratis att söka folkräkningssamlingar i Norge. En prenumeration krävs för att kunna se dokument och Record Matches.

Slutsats

MyHeritage är den främsta destinationen för att undersöka skandinaviska rötter. Med tillägg av norska folkräkningar fortsätter MyHeritage att leda vägen i nordisk släktforskning. Vi arbetar kontinuerligt med att digitalisera och indexera historiska dokument från hela världen för att hjälpa dig att lära dig mer om dina förfäders liv och avslöja ditt förflutna.

Vi uppmanar dig att söka i dessa ovärderliga samlingar för att upptäcka dina norska rötter.