11 platser att besöka i Amsterdam under MyHeritage Live 2019

Har du bokat dina biljetter till MyHeritage LIVE 2019? MyHeritage LIVE 2019 är vår andra årliga användarkonferens som kommer att äga rum 6-8 september 2019 i Amsterdam, Nederländerna. Med en spännande serie föreläsningar och workshops från världsberömda släktforskare och experter, kommer MyHeritage LIVE 2019 att bli en oförglömlig helg.

Registrera dig nu till MyHeritage LIVE och få rabatten för Early Bird!

Även då MyHeritage LIVE 2019 är anledning nog att boka din resa i september, är Amsterdam full av fascinerande historiska platser och inspirerande sevärdheter som förtjänar en hedersplats på alla släktforskares måste-besöka-lista.

Amsterdam grundades på 1200-talet som en fiskeby och nådde sin guldålder på 1700-talet som en av världens ledande städer för finans och diamanthandel. 1700-talet var en orolig period med kejserliga Spanien som hotade att sprida religiös intolerans. Amsterdam var en fristad för dem som flydde fattigdom och förföljelse, som judar av spansk och portugisisk bakgrund och hugenotter från Frankrike. Stadens rika historia kan upplevas genom dess vackra stadsdelar, hisnande arkitektur och monumentala museer.

Här är vår lista med 11 toppattraktioner att se under och innan/efter MyHeritage LIVE 2019:

1. Amsterdams stadsarkiv

Amsterdam City Archives

Amsterdams stadsarkiv

Amsterdams stadsarkiv är världens största stadsarkiv. Dess samling innehåller miljontals kartor, ritningar, foton, skriftliga dokument och ljud- och filmfiler. Även om du inte har någon nederländsk släkthistoria, är arkivet ett måste för historieälskare. Det innehåller dokument som är centrala för stadens historia. Dessa inkluderar polisrapporten från stölden av Anne Franks cykel, som hon nämner i sin dagbok och Rembrandts begravningsregister.

2. Anne Frank-huset

Anne Frank House, Prinsengracht 263-267, 1016 GV Amsterdam, Netherlands

Anne Frank-huset, Prinsengracht 263-267, 1016 GV Amsterdam, Nederländerna

Under andra världskriget var Amsterdam Anne Franks hem, och hennes dagbok blev ett av de mest kända förintelsedokumenten. Du kan besöka hennes gömställe och hennes ursprungliga dagbok i Anne Frank-huset – bara ett av många fascinerande historiska museer i staden.

3. Kanalremmen

Photo from an Amsterdam Canal Tour [Credit: Peter K Burian]

En tur i Amsterdams kanaler [Kredit: Peter K Burian]

Amsterdams vackra kanaler är ett testament till stadens guldålder. De grävdes för att hantera stadens ökande befolkning och göra resor, handel och vattenförvaltning mer effektiva. Hoppa på en kanalbåt eller bara vandra längs kanalerna, ta in de pittoreska sevärdheterna i de fina gamla byggnaderna och broarna. Eller stanna vid någon av de många restauranger, affärer eller museer längs vägen.

4. Rijks Museum

Cyclists in front of the Rijks Museum in Amsterdam

Cyclister framför Rijks Museum i Amsterdam

Nederländerna har producerat några av de mest berömda konstnärerna genom tiderna, bland annat Vermeer, Rembrandt och Van Gogh. Rijksmuseet är det största konstmuseet i landet med 8 000 verk från år 1200-2000 på display, inklusive några mästerverk av Rembrandt, Hals och Vermeer.

Museet är också ett av de få i världen som har en speciell passage för cyklar, vilket är ett bevis på dess långvariga cykelkultur. Amsterdam har rankats som stad nummer 1 för cyklar i världen tack vare den välutvecklade cykelinfrastrukturen som byggdes på 1970-talet.

5. Van Gogh-museet

Van Gogh, Self portrait. The Van Gogh Museum, Amsterdam

Van Gogh, självporträtt. Van Gogh-museum, Amsterdam

Van Gogh-museet innehåller världens största samling av konstnärens arbete, inklusive 200 målningar, 500 ritningar och till och med en del av hans korrespondens. Det ligger nära Rijksmuseum.

6. Tulpanerna

Tulip Island at Vondelpark

Tulip Island i Vondelpark

Tulpanen är den nederländska nationella blomman, och den finns överallt. September är den sista månaden för den årliga tulpanutställningen på Tulip Island i Vondelpark, bara 15 minuters promenad från Rijksmuseum. Du kan också besöka Bloemenmarkt, världens enda flytande blomstermarknad, som ligger på Singel i Amsterdams sydliga kanalbälte.

Bloemenmarkt, the world’s only floating flower market

Bloemenmarkt, världens enda flytande blomstermarknad

7. Oude Kerk

Oude Kerk, the oldest standing building in Amsterdam

Oude Kerk, den äldsta byggnaden i Amsterdam

Som en självständig 1000-årig stad har Amsterdam en rad arkitektoniska stilar från olika perioder, inklusive medeltid, renässans och modern. Oude Kerk, är en sådan arkitektonisk pärla. Byggd 1213, är Oude Kerk, ”Old Church” på engelska, den äldsta stående byggnaden i Amsterdam. Renoveringar och arkitektoniska förändringar är ett testament till denna strukturens rika historia. Oude Kerk tak är det största medeltida trävalvet i Europa och är känt för sin akustik. Vidare består golvet helt av gravstenar då kyrkan ursprungligen byggdes på en kyrkogård. Amsterdams invånare fortsatte att begravas där fram till 1865.

8. Jordaan-området

Old world charm abounds in the Jordaan neighborhood

Det charmiga Jordaan-området

Gå tillbaka i tiden och utforska de förtrollande byggnaderna och smala gränderna i en av Amsterdams äldsta stadsdelar. Jordaan-kvarteret byggdes på 1700-talet för att husa de många invandrare som flödade till staden från bland annat Frankrike, England, Spanien och Portugal. Gå vilse i dess många antikaffärer, konstgallerier och restauranger och njut av den gamla charmen.

9. Dam-torget

View of the Royal Palace in Dam Square

Se det kungliga palatset på Dam-torget

Dam Square är mer än bara en torg. Det är platsen för den ursprungliga dammen från vilken Amsterdam fick sitt namn. Byggd på floden Amstel år 1270 var syftet med dammen att ansluta bosättningarna. Idag kan du besöka torget och se de anmärkningsvärda byggnaderna som omger det, såsom Kungliga slottet, Nationalmonumentet, den nya kyrkan och mycket mer.

10. Väderkvarnarna i Zaanse Schans

Three Windmills at Zaanse Schans

Tre väderkvarnar i Zaanse Schans

Vi nämnde tulpaner … vad sägs om väderkvarnar? Nederländerna är känd för sin historiska användning av väderkvarnar. Du kan besöka några av dem i Zaanse Schans: ett historiskt grannskap strax utanför Amsterdam, en kort tågresa bort. Det rymmer 8 historiska väderkvarnar och 7 museer.

11. The Nieuwmarkt – Den nya marknaden

De Waag on the Nieuwmarkt, Amsterdam

De Waag på Nieuwmarkt, Amsterdam

Nieuwmarkt (holländska för ”ny marknad”) är ett historiskt torg som ligger i centrum av Amsterdams gamla stadskärna. Den har varit aktiv som marknad sedan 1700-talet. Efter att ha njutit av de färskvaror som finns där dagligen, kan du besöka Waag: en 15-talsbyggnad som ursprungligen var en port och en del av väggen som omringade Amsterdam. Den användes senare som väghus, där olika varor vägdes. Idag är bottenvåningen ett café och restaurang.

Om du inte har bokat dina biljetter ännu, är det nu dags att göra det. September är absolut den bästa tiden att resa till Amsterdam för att ta vara på alla  utomhusnöjen. Vädret är väldigt bra – nästan samma som i juni.

Du kan fortfarande få tillgång till vår Early Bird-rabatt när du registrerar dig!

Registrera dig nu till MyHeritage Live 2019