Bilder av viktiga ögonblick i flyghistorien som aldrig tidigare setts

Bilder av viktiga ögonblick i flyghistorien som aldrig tidigare setts

För inte så inte länge sedan sökte vi familjebilder som fångade en personlig erfarenhet av historiska stunder: Personliga familjefotografier av kritiska händelser i historien. Bland svaren fanns två otroliga fotografier, en från Julie Boardman i Australien och en från Lou Daly of Washington, som fångade nyckelmoment i luftfartens historia.

Julie Boardman från Australien delade ett foto som hennes mormor tog för 94 år sedan av Bert Hinkler, berömd australiensisk flygare. Hinkler var en banbrytande flygare och satte många världsrekord, inklusive den första soloflygningen någonsin mellan England och Australien i februari 1928 och den första soloflygningen över södra Atlanten 1931. Tragiskt nog dog han 1933, 40 år gammal, då hans plan kraschade in i ett berg i Toscana när han försökte sätta ytterligare ett världsrekord.

Julie delade detta foto av Hinkler taget i juni 1928:

Och här är det förbättrat och färglagt på MyHeritage:

 

”Min farmor, Jane Ingle Thompson, född Bone, tog det här fotot”, skriver Julie. ”Min familj bodde i Stanthorpe, Queensland, Australien, och mina morföräldrar var med när Bert Hinkler landade i sin Avro Avian G-EBOV på ett öppet område på McGregor Estate den 13 juni 1928. Vingarna veks tillbaka och planet var rullade nedför huvudgatan till Pierpoint & Sons för att tankas. Folkmassor samlades för att titta på tillfället. Var inte livet så mycket enklare då?”

Julies farfar, Jack Thompson, hade också ett garage i Stanthrope som heter Thompsons Garage – tyvärr var det inte det som Bert Hinklers plan också kördes in i. Hon förklarar att McGregor Estate idag är en del lekplatser och offentliga tennisbanor.

Fotot lånades ut till Julie av hennes moster medan hon forskade i familjens historia.

Lou Daly från delstaten Washington i västra USA delade två bilder från sina familjealbum. Så vitt hon vet är hon ”den enda personen som vet att de ens existerar.”

Bilderna togs under en dramatisk period av historien: för 87 år sedan, i augusti 1935.

Den första bilden fångar den berömda amerikanska flygaren Wiley Post, medan den andra är av Will Rogers, en skådespelare, komiker, vaudeville-artist och social kommentator.

Wiley Post, född 1898, var den första flygaren någonsin att flyga solo runt världen, i juli 1933. Han var också känd för att utveckla en av de första tryckrymddräkterna och han upptäckte jetströmmen.

Will Rogers, född 1879, var en av Hollywoods och Broadways största stjärnor, han spelade i mer än 70 filmer och skrev över 4 000 tidningsspalter. Under 1930-talet var Rogers den bäst betalda skådespelaren i Hollywood. Han var en förespråkare för amerikansk flygexpansion och fäljde med med Post på flera av hans flygningar för att skriva om dem i sina tidningsspalter.

Den 15 augusti 1935, medan de flög tillsammans i ett Lockheed-hybridflygplan, kraschade de två in i en lagun bredvid Point Barrow, Alaska, strax efter start.

Enligt Lou är dessa bilder ”tagna strax före Rogers och Posts dödliga flygplanskrasch i Alaska. De togs av min före detta mans farfar, Percy Daly, som var en vän till Wiley Post. Jag tror inte att bilderna någonsin har setts utanför familjen.”

Har du några anmärkningsvärda foton i din familj – tagna av familjemedlemmar under kritiska ögonblick i historien? Vi vill gärna se dem och höra historierna bakom dem! Fyll i formuläret här för att skicka in dina bilder och berättelser.

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • EN

    Eva Nilsson

    april 19, 2022

    Så intressant har en farbror som var flygsergeant i Stockholm har foto han flög på 20talet