De olympiska spelen

De olympiska spelen
De olympiska sommarspelen 1912 i Stockholm (Bildkälla: Sveriges Olympiska Kommitté)

De olympiska sommarspelen 1912 i Stockholm (Bildkälla: Sveriges Olympiska Kommitté)

Med fotbolls-EM precis avslutat och morgondagens OS-invigning i London kan man inte göra annat än att kalla 2012 för ett stort sportår. Det är även 100 år sedan som Stockholm stod som värd för de olympiska spelen.

Sverige har haft många olympier som har varit med och tävlat under de olympiska spelens historia. De första olympiska spelen gick av stapeln i Aten 1896. Sverige har deltagit i alla de olympiska spelen förutom i OS i St. Louis 1904.

En av dessa svenska olympier är boxaren Ingemar Johansson. Ingemar Johansson föddes som Ingmar Johansson den 22 september 1932 i Göteborg och gick bort den 30 januari 2009 i Onsala. Ingemar hade en lång idrottskarriär där han bland annat ställde upp i OS i Helsingfors 1952. Där tog han silver.

I vår sökmotor SuperSearch har vi hittat en hel del information om Ingemar. Bland annat har vi lyckats hitta en bild på hans familjegrav på västra kyrkogården i Göteborg.

Ingemar Johanssons familjegrav

Ingemar Johanssons familjegrav

Vi har även lyckats hitta en artikel om en match som Ingemar gick. Artikeln publicerades i den amerikanska Gazettetidningen den 27 januari 1959.

tidningsutklippetI de senaste olympiska spelen i Vancouver 2010 tog Sverige 11 medaljer, var av 5 guld, två silver och fyra brons. Och i de olympiska spelen i Stockholm 1912 tog Sverige 64 medaljer! Varav 25 guld, 18 silver och 20 brons. Nu kan vi bara hoppas att vi kommer att ta fler medaljer i London!

Källa: Sveriges Olympiska Kommitté