Den Äldsta Selfien

Den Äldsta Selfien

En ”selfie” är ett o formelt självporträttsfotografi, oftast taget med en framåtvänd kamera på en smartphone eller en digitalkamera. De delas ofta via sociala nätverk och har blivit så vanliga att det är ovanligt att inte ha hört talas om dem.

Även om termen ”selfie” är relativt ny, den las bara till Oxford Ordlistan i 2013 är idén att ta ett fotografi av sig själv genom att hålla kameran framför sig sannerligen inte ny.

Den första kända selfien producerades av Robert Cornelius, en amerikansk pionjär inom fotografi . Han skapade en daguerreotype av sig själv i 1839. Det är inte bara det första kända selfien, men det är också en av de första fotografierna tagna av en person…någonsin.

Bildkälla: Library of Congress

Bildkälla: Library of Congress

Eftersom processen var långsam kunnde Robert öppna linsen springa in i fotot i en minut eller mer, och sedan sätta tillbaka linslocket. På baksidan av fotot står det ” den första ljusbilden någonsin tagen. 1839.”

Detta selfie visar en oidentifierad kvinna som tar sitt eget foto med hjälp av en spegel och en lådkamera, circa 1900.

Med den bärbara Kodak Brownie lådkameran, som debuterade 1900, blev lågkostnadsfotografering tillgängligt för massorna. Ögonblicksbild konceptet föddes, och fotografiska självporträtt blev utbredda.

Den ryska storfurstinnan Anastasia Nikolajevna var en av de första tonåringarna, som vid 13 års ålder, tog sitt eget selfie (bilden) med hjälp av en spegel. Hon skickade det till en vän i 1914. I sitt brev skrev hon: ”Jag tog denna bild av mig själv tittandes i spegeln. Det var mycket svårt eftersom mina händer darrade.”

Allt eftersom tekniken utvecklas, är det bara naturligt att vi använder nya medieformat för att dokumentera vårt dagliga liv. Selfies är enkla att skapa och dela med sig, och de ger fotografen en möjlighet att bestämma hur de vill presentera sig och att åter ta bilden vid behov.

Även om vissa kan hävda att selfies skevar sanningen, eftersom de är skapade för att dokumentera ett passerande ögonblick och representerar inte vad som händer vid tiden, är de ett bra sätt att fånga ögonblick som annars blir oregistrerade. Selfies är ett bra sätt att bevara punkter i tiden och dela dem på nätet åt vår familj och kommande generationer .

Skulle inte du älskar att få en inblick in i det dagliga livet till dina förfäder? Jag skulle ha älskat att se selfies av mina morföräldrar när de var och handlade, förberedde sig för en utekväll, eller bara under en veckodags middag.

Vad är din favorit familjeselfie?