Halländska grabbar med på världskänd bild

Halländska grabbar med på världskänd bild
Nummer fem från vänster är Albin Svensson och bredvid honom, som nummer sex från vänster med cigarretten i munnen, sitter John Johansson.

Nummer fem från vänster är Albin Svensson och bredvid honom, som nummer sex från vänster med en cigarrett i munnen, sitter John Johansson.

Bilden ovan är en av världens mest kända. Den togs den 20 september 1932 under byggandet av det som skulle komma att bli Rockefeller Center i New York. De 11 grabbarna äter lunch på en järnbalk högt upp i luften på 69:e våningen. När bygget stod klart var skyskrapan 259 meter hög.

De flesta av oss har sett den här bilden och många har haft en kopia uppsatt på väggen hemma hos sig. Bilden väcker stor förundran. Hur kunde de sitta så avslappnat på en järnbalk helt fritt i luften? Samtidigt inger bilden något slags hopp och den har verkligen fångat tidsandan.

Trots att bilden är så känd har identiteten på alla grabbarna ännu inte helt fastställts. För en dryg vecka sedan avslöjade Hallandsposten att två av grabbarna på bilden är svenska. Nummer fem och sex från vänster på bilden är de två svenskarna Albin Svensson och John Johansson. De båda kom från Okome i Halland.

Upptäckten gjordes av en slump. För att läsa i detalj hur upptäckten gick till, rekommendera jag dig att besöka Hallandspostens hemsida. Nedan följer en redogörelse i korta drag.

Eivor Oldgren satt och bläddrade i en gammal reklamtidning och såg den världsberömda bilden. Det slog henne att en av grabbarna var slående lik hennes farbror John Johansson. Strax därefter var hon på släktträff, där även John Johanssons dotter befann sig och dottern kunde bekräfta att det var John på bilden. Ingen i släkten hade vetskap om detta innan dess. Med på träffen fanns en annan släkting som snabbt kunde identifiera en annan Okomebo på bilden. Albin Svensson hette han, även kallad Julles-Albin.

Bilden är arrangerad och togs i reklamsyfte för bygget. Den publicerades i tidningen New York Herald Tribune. Man har inte helt kunnat fastställa vem som tog bilden men man tror att den är tagen av en fotograf vid namn Charles C. Ebbets.

Irländaren Seán Ó Cualáin har gjort en dokumentär om bilden. ”Men at Lunch” heter den och i dokumentären har han med olika grad av visshet identifierat några av grabbarna på bilden som irländska immigranter. Enligt artikeln i Hallandsposten menar Seán Ó Cualáin att många har hävdat släktskap med arbetarna på balken och enligt honom är det trovärdigt att två av arbetarna är svenska, eftersom stålarbetare vid den tiden ofta var irländare, indianer ursprungsbefolkning, skandinaver och newfoundländare.

Här kan du läsa mer om dokumentären ”Men at Lunch”. Seán Ó Cualáin planerar att göra en uppföljare till dokumentären, där han bland annat kommer att resa till Sverige och intervjua Albin Svenssons och John Johanssons ättlingar.

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

 • Carina Bremetz

  mars 10, 2014

  Hej!Vad trevligt att se denna bilden igen,förra gången fanns den i veckotidningen Allers.Trea från vänster sitter min sambos farbror Hans Sörensen från Tistrup i Danmark. Vi trodde han satt på Empire state Building, men då var det fel.Vad trevligt att det var svenskar med. Han emigrerade till USA från Danmark. Ingen av hans danska släkt vet något om honom.

  • Sara

   mars 10, 2014

   Hej Carina,

   Tack för din kommentar! Vad häftigt att en släkting till dig finns med på denna enormt kända bild!

   Vänligen Sara