Kungligt arv

Kungligt arv

I helgen döptes prinsessan Charlotte i en kopia av den dopdräkt som bars av drottning Victorias äldsta dotter 1841. Och vagnen hon drogs i är densamma som drottning Elizabeth II använde till sina söner Andrew och Edward.

Detta kan inte kallas för något annat än ett kungligt arv!

Tusentals åskådare hade samlats utanför den lilla kyrkan i Sandringham för att se när det senaste tillskottet till den brittiska kungafamiljen döptes i helgen.

Prinsessan Charlotte döptes i en sagolik dopdräkt gjord av spets och satin och drogs i samma vagn som drottning Elizabeth använt till sina söner. Detta om något är ett kungligt arv. Bildkälla: https://www.facebook.com/LuluInThePalace

Prinsessan Charlotte döptes i en sagolik dopdräkt gjord av spets och satin och drogs i samma vagn som drottning Elizabeth använt till sina söner. Detta om något är ett kungligt arv. Bildkälla: https://www.facebook.com/LuluInThePalace

Dopdräkten var en sann dröm av spets och satin och är densamma som hennes bror hade på sig vid sitt dop. Den är en kopia av den dopdräkt som ursprungligen gjordes till drottning Viktorias äldsta dotter, Viktoria, år 1841 och som alla kungliga barn har använt sedan dess, fram till att prins Edwards son, Viscount Severn, använde den 2008.

Men dopdräkt var inte den enda släktklenod som användes vid prinsessan Charlottes dop. Vagnen som prinsessan låg i på vägen till kyrkan är densamma som Charlottes farmors mor, drottning Elizabeth II, hade sina söner Andrew och Edward i.

Läs vidare: Lär dig mer om det svenska kungahuset.

Hur är det i din familj? Använder ni dopdräkter? Har barnvagnar, kläder, utrustning eller leksaker gått i arv?

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

 • Britt Karlsson

  juli 10, 2015

  Hej !
  Den dopklänning mina barn blivit döpta i döptes också jag och mina syskon. Om min mamma och hennes syskon döpts i den vet jag inte. men det borde dom ha gjort. Borde fråga ifall någon minns det ännu.

 • Christina Bogsveen

  juli 16, 2015

  Vi har en korgsäng som jag och mina systrar och mina barn och syskonbarn har legat i när dom var riktigt små. Sen har min kusin en dopklänning som har gått i arv . Jag tror att jag och dom flesta av mina kusiner med deras och mina barn är döpt i.

 • Ingvor Andersson

  juli 16, 2015

  Vår släktklenod, dopklänningen, syddes för hand av min mammas faster Hilda. Min morbror Rune var den förste att använda den 1920. Sedan har den använts genom släktens alla barn.
  Tyvärr så har det inte dokumenterats med namn så som är vanligt numera.

 • Örjan

  juli 16, 2015

  skulle det inte ha varit Charlottes farfars mor, drottning Elizabeth II

  • Sara

   augusti 3, 2015

   Hej Örjan,

   Det har du helt rätt i! Tryckfelsnisse var framme, men det är nu rättat!

 • Margreth Petersson

  juli 17, 2015

  Ja, gör det, snart kan det vara för sent !

 • ulla öhrn

  juli 26, 2015

  Mina barn döptes i sin pappas dopklänning som även hans syster och kusin använt. Alla namnen är broderade på klänningen och datum.

  • Sara

   augusti 3, 2015

   Hej Ulla,

   Vilken fin tradition! Att ni broderar in allas namn och datum! Inspirerande!

   Vänligen Sara