MyHeritage hjälper andra världskrigets överlevare att få tillgång till konfiskerad egendom

MyHeritage hjälper andra världskrigets överlevare att få tillgång till konfiskerad egendom

Vi skriver ofta om vikten av att skapa ett släktträd och hur släktforskning kan användas för att göra spännande upptäckter.

Gilad Japhet, MyHeritages grundare och vd, läste en artikel för ett par månader sedan om kompensering för tyskjudisk egendom som konfiskerats av nazisterna under andra världskriget.

Artikeln länkade till en sammanställd lista gjord av Claims Conference innehållande omkring 40 000 fastigheter (bostäder, byggnader, affärer och fabriker) belägna i forna Östtyskland. Ättlingarna till dessa fastighetsägare har rätt till ersättning.

MyHeritage meddelade Cati Holland att hon hade rätt till ersättning (Bildkälla: Oded Balilty/AP)

MyHeritage meddelade Cati Holland att hon hade rätt till ersättning (Bildkälla: Oded Balilty/AP)

Japhet drog igång ett projekt där MyHeritages resurser användes som verktyg för att försöka hitta personer på listan, eller deras levande ättlingar.

I över 60 år har myndigheterna inte kunnat hitta ättlingar till personerna på listan. Många av de ursprungliga fastighetsägarna har flytt Tyskland, eller gick bort under Förintelsen.

Med hjälp av MyHeritages släktforskningsredskap, inklusive vår sökmotor SuperSearch, har Japhet tillsammans med kollegor lyckats hitta individer som är berättigade till att söka ersättning.

Med dessa upptäckter började MyHeritage att kontakta släktträdsägare för att informerade dem om att deras släktingar var berättigade till att söka kompensation. I vissa fall var det släktträdets skapare som var berättigade. I skriven stund har drygt 150 personer kontaktats, och sökandet fortsätter.

Detta är ett bevis för vårt budskap, att det är viktigt att skapa ett släktträd online.

Vi är stolta över den positiva feedback som vi har mottagit från familjerna som vi har kontaktat. Alla familjer som vi har pratat med har visat uppriktig tacksamhet över att vi har fört detta till deras uppmärksamhet.

Detta initiativ görs av MyHeritage utan några ekonomiska avsikter, utan snarare som en god gärning för att hjälpa till att upplysa arvingarna om möjligheten till rättmätig ersättning.

En journalist från nyhetsbyrån Associated Press bestämde sig för att skriva om detta projekt i hopp om att det skulle kunna leda till att hitta fler rättfärdiga arvingar. Artikeln har än så länge synts på stora nyhetssidor som Washington PostNew York Times och NBC.

Vi är glada över att kunna hjälpa människor med våra släktforskningsredskap och resurser och kommer fortsätta att hjälpa dem vi kan.