Oppenheimer: Historien bakom den kommande filmen, berättad genom historiska dokument på MyHeritage

Oppenheimer: Historien bakom den kommande filmen, berättad genom historiska dokument på MyHeritage

En av de mest efterlängtade filmpremiärerna i år, den episka thrillern Oppenheimer, kommer att släppas på biografer över hela världen om några dagar.

Sök i historiska dokument på MyHeritage

Filmen berättar historien om J. Robert Oppenheimer – vetenskapsmannen känd som ”atombombens fader” – och hans arbete med Manhattan-projektet.

Vårt forskarteam dyker in i dokumenten på MyHeritage för att se vad vi kunde hitta om mannen som höll världens öde på sina axlar när han förde andra världskriget mot sitt slut – och brottades med sitt samvete när hans prestation spiralerade in i en dödlig kärnvapenkamp.

Oppenheimers tidiga resor

Julius Robert Oppenheimer föddes i New York 1904. Han var son till en tysk judisk immigrant som gjorde sin förmögenhet på att importera textilier, och han reste flera gånger till Europa under sin barndom. Som begåvad och brådmogen student avslutade han gymnasiet vid 17 års ålder 1921, och sommaren därpå reste han tillsammans med sina föräldrar, Julius och Ella och sin unge bror Frank, till Europa på en 3-månaders semester.

Hans passansökan, som behandlades innan denna resa, berättar att hans far Julius föddes i Hanau, Tyskland och emigrerade från hamnen i Bremen 1888. Den nämner också att familjen bodde på 155 Riverside Drive, på Upper West Side av Manhattan, och att J. Robert var 5’11” lång och hade blå ögon och mörkbrunt hår.

Passport application of J. Robert Oppenheimer from the U.S. Passport applications collection on MyHeritage

Passansökan 1921 av J. Robert Oppenheimer från samlingen av U.S. Passport-ansökningar på MyHeritage

Nedan är en Deep Nostalgia™-animation av hans passfoto:

När han återvände mycket sjuk efter denna semester i Europa, var han tvungen att skjuta upp sina studier i kemi vid Harvard ett år — men han slösade inte bort någon tid, tog examen på bara 3 år istället för 4. 1925 började han studera fysik utomlands, först vid Cambridge i England, sedan i Tyskland där han doktorerade i maj 1927 vid universitetet i Gottingen. Han var bara 23 år gammal.

Manhattanprojektet

Han återvände till USA i juli 1927 för att undervisa i fysik vid University of California och California Institute of Technology. Vi hittade uppgifter om hans återkomst i Ellis Island and Other New York Passenger Lists, 1820–1957-samlingen:

J. Robert Oppenheimer in Ellis Island and Other New York Passenger Lists, 1927

J. Robert Oppenheimer återvänder till USA 1927, som dokumenterats i samlingen Ellis Island and Other New York Passenger Lists på MyHeritage

Han var en etablerad professor vid Berkeley när han gick med i Manhattan Project 1942 för att forska och utveckla de första kärnvapnen. 1940 års amerikanska folkräkning visar att han bor i Berkeley och arbetar som universitetsprofessor.

J. Robert Oppenheimer in the 1940 US Census as a University Professor in Berkeley.

J. Robert Oppenheimer listades i 1940 års amerikanska folkräkning som universitetsprofessor i Berkeley (klicka för att zooma)

Oppenheimer ledde det berömda hemliga laboratoriet i Los Alamos, New Mexico, som grundades 1943, för att samordna forskningen kring Manhattan-projektet. Den forskning som utfördes ledde till Trinity-testet den 16 juli 1945, vilket var det första atomprovet, följt av atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki i Japan, den 6 och 9 augusti 1945.

Säkerhetsskandalen

Efter kriget, 1947, flyttade han tillbaka till östkusten för att bli chef för Institutet för avancerade studier i Princeton. Vi hittade honom listad i 1950 års amerikanska folkräkning då han bodde i Princeton med sin fru Katharine och deras barn, Peter och Katharine. Han är listad som direktör för avancerade studier, och han deklarerade att han arbetade 50 timmar den föregående veckan.

Oppenheimer och hans familj listades i 1950 års amerikanska folkräkning på MyHeritage

Oppenheimer och hans familj listades i 1950 års amerikanska folkräkning på MyHeritage

Oppenheimers roll i att utveckla de förödande kärnvapen som användes på Hiroshima och Nagasaki vägde tungt på hans samvete. Han blev en förespråkare för internationell kontroll av atomvapen och var en nyckelperson i inrättandet av Atomenergikommissionen. Trots sina ansträngningar att främja kärnvapennedrustning ställdes han inför granskning under McCarthy-eran för påstådda kommunistiska band. Han utsattes för en säkerhetsutredning och hans utfrågning ägde rum i april-maj 1954, vilket hindrade honom från att närvara vid Solvay-konferensen i Bryssel. Han frikändes från anklagelsen om förräderi, men han förklarades inte längre lämplig att tjäna USA och förlorade sitt säkerhetstillstånd.

Vi hittade ett register över Oppenheimer i vår samling i Brasilien, Rio de Janeiro, Immigration Cards, 1900–1965 strax före skandalen. Det är oklart om han ansökte om kortet som en del av sin plan att delta i Solvay-konferensen och inte fick åka, eller om han tog en separat resa som gick genom Brasilien.

J. Robert Oppenheimer i Brasilien, Rio de Janeiro, immigrationskort, samling på MyHeritage

J. Robert Oppenheimer i Brasilien, Rio de Janeiro, immigrationskort, samling på MyHeritage

Här är en Deep Nostalgia™-animation av hans immigrationskortfoto:

Oppenheimer fortsatte att arbeta som direktör för Institute of Advanced Study tills han sade upp sig av hälsoskäl 1966. Han dog i cancer några månader senare och lämnade efter sig ett arv som omfattar både vetenskaplig briljans och en kamp med moraliska dilemman – vilket uppmuntrade alla människor att se djupare in i förhållandet mellan vetenskapliga framsteg, etik och konsekvenserna av att utnyttja enorm kraft.

Sök i historiska poster på MyHeritage för att upptäcka dina förfäders berättelser