Prins Philips viktiga bidrag till DNA-släktforskning

Prins Philips viktiga bidrag till DNA-släktforskning

MyHeritage vill framföra våra djupaste kondoleanser till Hennes Majestät drottningen, kungafamiljen och Storbritannien, efter förlusten av prins Philip, hertigen av Edinburgh, förra fredagen.

Som ödet velat, höll vi för en Facebook Live-session den 12 april med Caroline Gurney, släktforskare och historisk forskare, om ämnet ”Är du släkt med kungligheter?”. Caroline ägnade några minuter i början av sin session åt att prata om Prins Philip i samband med familjehistoria och DNA-forskning. Vi vill berätta vad hon avslöjade för oss.

Caroline nämnde att många blev förvånade över att upptäcka att Philip faktiskt var en nära kusin till drottningen. Både Elizabeth II och Philip var ättlingar till drottning Victoria. Det är inte ovanligt att kungligheter gifter sig med sina kusiner, eftersom kungliga familjemedlemmar genom större delen av historien bara kunde gifta sig med människor i sin klass, och det fanns en begränsad pool av människor av kunglig släkt att välja mellan. Därför är det inte särskilt förvånande att Philip också var en ättling till George II, tsaren Nicholas I i Ryssland och kung Christian IX i Danmark.

Carolines bild som illustrerar prins Philips kungliga familjeförbindelser

Carolines bild som illustrerar prins Philips kungliga familjeförbindelser

Prins Philip var känd för sin bitande humor och fick frågan en gång under 1960-talet om han skulle vara intresserad av att besöka Ryssland – som vid den tiden var under Sovjetunionens styre. Philip svarade: ”Jag skulle väldigt gärna vilja åka till Ryssland, trots att de dj**larna mördade halva min familj.”

Han hänvisade sannolikt till Romanovarna, som fångades och mördades av kommunistiska revolutionärer i juli 1918.

År senare, 1991, upptäcktes kroppar i en omärkt grav i Ekaterinburg som experter trodde var de av Romanovs som mördades den natten: Tsar Nicholas II, Tsarina Alexandra och deras 5 barn. Forskare försökte bekräfta sin identitet genom DNA – men hur kan man bekräfta DNA-identiteten hos en historisk figur när man inte har något DNA-prov att jämföra det med?

Svaret, precis som en släktforskare som försöker identifiera en okänd DNA-matchning, är att arbeta genom kända släktingar. Tsarina var drottning Victorias barnbarn – Philip’s gammel-moster – och det innebar att hon delade mitokondriellt DNA med prins Philip. Så prins Philip bidrog med ett blodprov, och hans DNA jämfördes med resterna och andra familjemedlemmar. Detta gjorde det möjligt för forskare att nästan utan tvekan bekräfta att kropparna verkligen var de mördade Romanovs.

En annan viktig godbit om prins Philips familjehistoria är att hans mor, prinsessan Alice av Battenburg, hjälpte till att rädda judar under förintelsen och erkändes som Rättvis bland Nationer för sina handlingar.

Här finns Carolines fullständiga Facebook Live-session.

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Carina Malmsten

    maj 4, 2021

    Intressant om Prins Philip , som visar sig vara min kusin på långt håll via min ryska släkt .