Upphittade brev: En sällsynt inblick i det förflutna

Upphittade brev: En sällsynt inblick i det förflutna

Tänk om du kunde resa tillbaka till en viss tidsepok och få en inblick i hur livet såg ut då? Tusentals brev skrivna på 1600-talet har hittats, vilket gör att resor tillbaka i tiden känns möjliga!

Kistan som innehöll breven (bildkälla: Hague Museum for Communication)

Kistan som innehöll breven (bildkälla: Hague Museum for Communication)

En artikel publicerad i The Guardian skriver om denna skattkista av oöppnade brev från 1600-talet. Den studeras nu efter att ha legat gömd under flera år- hundraden i Nederländerna.

Breven hade gömts undan av postmästaren Simon de Brienne och hans fru Maria Germain i Haag. På 1600-talet togs en avgift vid mottagandet av brev, och teorin är att brev som ingen betalade för lades på hög i hopp om att mottagaren senare skulle hittas och betala portot.

Läs vidare: Pappa hittar hjärtskärande brev från sin döda dotter

1926 gavs den läderklädda kistan med 2 600 brev till det nederländska post-museet. 600 av breven hade aldrig öppnats!

Just nu studeras de 2 600 breven av ett internationellt team av akademiker och forskare. Speciella skanningtekniker gör att man kan läsa brevens innehåll utan att öppna dem.

Åren 1680-1706 var en tid av ständiga krig och politisk omvälvning i Europa, brevsamlingen belyser många aspekter av livet från den tidsperioden. Breven skrevs på franska, spanska, italienska, nederländska och latin av en rad skiftande karaktärer från olika samhällsklasser.

Brevskrivarna var: aristokrater, spioner, köpmän, förläggare, skådespelare, musiker, knappt läskunniga bönder och högutbildade personer med vacker handstil. Korrespondensen från de lägre klasserna är generellt inte lika välbevarad, vilket gör detta till en särskilt spännande samling eftersom den erbjuder ett sällsynt fönster in i de lägre samhällsklasserna och vanliga människors liv.

En pappersduva var inkluderat i ett av breven (bildkälla: Hague Museum for Communication)

En pappersduva var inkluderat i ett av breven (bildkälla: Hague Museum for Communication)

En av de transkriberade och översatta breven avslöjar en operasångerskas vånda. Sångerska var ursprungligen från Haag men hade flyttat till Paris. Hennes vän skrev brevet i ett försök att få tag på den lokala judiska köpmannen i Haag som var den utpekade fadern till sångerskans barn.

”Du kan ana utan svårighet den verkliga orsaken till hennes förtvivlan. Jag kan inte uttrycka det i så många ord, vad jag borde säga till dig är så överdrivet. Noggrant överväg innehållet i detta brev och bidra med att ge henne tillbaka sitt liv”, står det skrivet. Brevet är märkt niet hebben, vilket betyder att köpmannen vägrade att motta det, kanske av ren förnekelse.

Läs vidare: Så tyder du gamla handstilar

Daniel Smith från Oxforduniversitet säger följande:

Det är något med dessa brev, som har stannat i transit, som får en att känna att man har hittat ett oupptäckt ögonblick av historian. Många av brevskrivarna och avsedda mottagare av dessa brev var personer som reste genom hela Europa som musikanter eller i religiös exil. Kistan har bevarat brev från olika samhälls- klasser, män såväl som kvinnor.

Denna sällsynta inblick i det förflutna ger oss en fantastisk möjlighet att lära oss om olika samhällssektorer i 1600-talets Europa och ger bra kontextuell information om våra förfäders liv vid den tid.

Om du skulle upptäcka en kista full av brev från en annan tidsepok, vilken skulle det i sådant fall helst vara?