Vardagliga objekt som har förändrats bortom igenkännlighet

Vardagliga objekt som har förändrats bortom igenkännlighet

Har du någonsin undrat hur vardagliga föremål såg ut, för många år sedan? Vissa saker som vi använder varje dag, är så vanliga att det är svårt att föreställa sig hur de såg ut då de först uppfanns.

Ta till exempel solglasögon som används för att blockera solen och skydda våra ögon från skadliga UV-strålar. Tonade linser experimenterades det med först i mitten av 1700-talet. Det vi känner igen som ”moderna solglasögon” blev populärt i början av 1900-talet. Det kanadensiska civilisationsmuseet (Canadian Museum of Civilization) i Gatineau i Quebec, har dock solglasögon från hundratals år tidigare!

Inuiternas snöglasögon (vänster)

Inuiternas snöglasögon (vänster)

Solglasögonen till vänster, eller rättare sagt, snöglasögonen, skapades av inuiter som bodde på Alaskas västkust. Dessa glasögon kom till Kanada med inuiter, för ca 800 år sedan. De var handskurna av ben eller trä och de hade slitsar för att skydda ögonen från solstrålning reflekterad av snö och is.

Här är några andra vardagliga saker som har utvecklats bortom igenkännande genom åren!

Strumpor:

De första strumpor som man känner till (vänster), på Victoria och Albert Museum (London, Storbritannien) Fotokredit: David Jackson

De första strumpor som man känner till (vänster), på Victoria och Albert Museum (London, Storbritannien) Fotokredit: David Jackson

Idag har vi många olika typer av strumpor. Det finns tjockare strumpor för vintern, låga strumpor, knähöga strumpor och till och med tåstrumpor för när vi vill sticka ut. De första strumporna fanns i Egypten mellan 300-500 e.Kr. Deras konstiga utseende med delade tår var för att egyptierna hade dem på sig med sandaler. Utgrävda från Oxyrhynchus på Nilen, visas de nu i Victoria och Albert Museum i London, Storbritannien.

Toalettpapper:

Toalettpapper är en daglig vara som vi inte kan leva utan. Användningen av toalettpapper för sanitära ändamål registrerades först i Kina år 589. Det blev massproducerat för försäljning under 1400-talet. Modernt toalettpapper tillverkades 1857 och såldes som pappersrutor i fyrkantiga paket. De första toalettrullarna, som liknar toalettrullar som de ser ut idag, dök upp på 1880-talet i Storbritannien.

Tvättmaskin:

Den första tvättmaskinen kom på 1850-talet, men den var väldigt annorlunda än dagens maskiner. Det var en roterande tvättmaskin, patenterad av Hamilton Smith. Andra maskiner kunde tvätta 10-15 plagg samtidigt, men för att kunna använda dessa maskiner behövde du 10 mulåsnors kraft!

En tidig tvättmaskin (vänster)

En tidig tvättmaskin (vänster)

Utvecklingen fortsatte och 1874 byggde William Blackstone (Indiana, USA) en annan version av tvättmaskinen, som en födelsedagspresent till sin fru. Den avlägsnade och tvättade bort smuts från kläder, och var den första tvättmaskinen avsedd för hemmabruk.

Borrmaskin:

Även om borrmaskinens första omnämnelse har kopplats till det gamla romerska riket, så uppfanns den första borren i mitten av 1800-talet.

Borrmaskin från mitten av 1800-talet (vänster)

Borrmaskin från mitten av 1800-talet (vänster)

Flytväst:

Flytvästen är en av de mest använda livräddningsenheterna i världen, men så har det inte alltid varit. I början av 1900-talet var flytvästar inte alls populära eftersom de var så obekväma att ha på sig.

Flytväst från tidigt 1900-tal

Flytväst från tidigt 1900-tal

Rullskridskor:

Första omnämnandet av rullskridskor var 1743, men de var helt annorlunda än de som används idag.

Den tidigaste versionen av rullskridskor (vänster)

Den tidigaste versionen av rullskridskor (vänster)

De gamla rullskridskorna var extremt obekväma att ha på sig och svåra att kontrollera. Modellen vi är bekanta med, uppkom i slutet av 1970-talet, i syfte att träna hockeyspelare inomhus.

Stort tack till MyHeritage-användaren, Olga Mantzur, för att hon har forskat i detta fascinerande ämne.

Vilken tidig uppfinning tycker du mest liknar dagens version? Kommentera gärna nedan.