Världens mest kända kyss

Världens mest kända kyss

Det finns bilder som fångat historiska ögonblick och epoker bättre än någon text eller muntlig skildring någonsin kunnat.

En av dessa bilder är den kända bilden på en sjöman som kysser en kvinna mitt på Time Square i New York. Bilden togs när det meddelats att Japan gett upp och andra världskriget var över.

Världens mest kända bild? Bildkälla: Victor Jorgensen, amerikanska riksarkivet

Världens mest kända bild? Bildkälla: Victor Jorgensen, amerikanska riksarkivet

Det var länge okänt vilka det kyssande paret var. Med tiden har det framkommit att paret inte var ett par. De kände inte alls varandra. Och utbyte inte ens några ord med varandra, bara en kyss. Kvinnan ska ha jobbat som sjuksyster, men har inte identifierats.

Sjömannen hette Glenn McDuffie. Han har nu gått ur tiden. McDuffie som då var 18 år, var på väg till sin flickvän i Brooklyn när han fick höra att Japan hade gett upp. Det var då han fick syn på den unga kvinnan och gick fram och kysste henne. Utan att säga ett ord till henne begav han sig vidare till sin flickvän.

Glenn McDuffie dog den nionde mars i år på ett sjukhem i Dallas 86 år gammal, med vetskapen att han varit upphov till en av vår tids mest kända bilder.

Här är några andra bilder som beskriver historiska händelser:

Bild hämtad från Hallandsposten, okänd fotograf

Bild hämtad från Hallandsposten, okänd fotograf

Bilden ovan togs 1932 under bygget av Rockefeller Center i New York. De elva grabbarna äter lunch på en järnbalk högt upp i luften på det som skulle komma att bli den 69:e våningen. Bilden har fångat en tid i USA:s historia då människor kom från världens alla hörn på jakt efter en bättre framtid. Det var under den här tiden som begreppet den amerikanska drömmen föddes och männen på järnbalken symboliserar just detta. Två av männen var svenska och kom från halländska Okome. Hur det uppdagades har det skrivits om tidigare på bloggen. Klicka här för att läsa mer om det.

Cecil W. Stoughton, White House Press Office (WHPO)

Bildkälla: Cecil W. Stoughton, White House Press Office (WHPO)

Lyndon B. Johnson, bredvid Jacqueline Kennedy, när han sväras in som USA: s president ombord på Air Force One i Dallas en timme efter John F. Kennedys död.

Bildkälla: Gus Pasquerella, U.S. Navy

Bildkälla: Gus Pasquerella, U.S. Navy

Hindenburg var det största luftfartyg som någonsin byggts med sina ståtliga 245 meter. Det gjorde sig dock mer känt för sitt tragiska haveri. På en tur mot New Jersey fattat det eld och kraschade inför ett flertal kameror. Sammanlagt omkom 36 personer i olyckan.

Vilken historisk bild är ikonisk för dig? Dela gärna med dig av i kommentarsfältet nedan eller på vår Facebooksida.

Källa: People.se

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • John Dahlin

    mars 18, 2014

    När jag 1969 på TV och bilder ser hur Neil Armstrong är på väg ner för månlandarens stege som första människa, för att ställa sig på månen. Strax följd av Edwin Aldrin, samtidigt som Michael Collins kretsade runt månen för att man sedan säkert skall kunna ta sig tillbaks hem.