12 inspirerande kvinnor genom historien kommer till liv med Deep Nostalgia™

Den här veckan firar vi den internationella kvinnodagen: en dag att hedra kvinnors dåtid, nutid och framtid och en dag att komma ihåg hur mod, intelligens och framåtanda hos kvinnor genom historien har fört oss dit vi är idag.

Med hjälp av MyHeritages nya fotofunktion, Deep Nostalgia™, animerade vi ansikten på några av de största kvinnorna i historien från hela världen. Att titta på dessa kraftfulla kvinnor i rörelse hjälper oss att känna oss mer kopplade till dem och inspirerar oss till att följa deras exempel och driva fram vår tro och våra drömmar.

1. Amelia Earhart

Amelia Earhart, född 24 juli 1897 i Atchison, Kansas, var den första kvinnan som flög över Atlanten, ensam. Hon slog många andra rekord som pilot och äventyrare. Tragiskt nog försvann hon när hon försökte bli den första kvinnan som kringgick världen med ett flygplan.

I animationen ser hon ut som att hon kisar i solljuset och funderar på sitt nästa äventyr i himlen.

 

2. Marie Curie

Marie Curie, född i Warszawa, Polen, den 7 november 1867, var den första kvinnan som vann ett Nobelpris, den enda kvinnan som vann det två gånger och den enda personen hittills som vann det för sitt arbete inom två olika vetenskapliga områden . Hon myntade termen ”radioaktivitet” och upptäckte elementen i polonium (som hon döpt efter sitt hemland) och radium. Hon gav bokstavligen sitt liv för vetenskapen: hon dog 1934 vid 66 års ålder av aplastisk anemi, som hon utvecklade till följd av sin långvariga exponering för strålning under sitt arbete.

3. Rosa Parks

Rosa Parks är mest känd för att vägra att ge upp sitt säte i en buss i Montgomery, Alabama, när föraren krävde att hon och tre andra svarta passagerare skulle ge sina platser till vita passagerare. Hennes fall väckte internationell uppmärksamhet mot orättvisan i segregeringslagarna, och hon ägnade resten av sitt liv åt att bekämpa rasism och diskriminering. Den amerikanska kongressen har utsett henne till ”den första ladyn för medborgerliga rättigheter” och ”mor till frihetsrörelsen.”

Rosa avled i november 2005 vid 92 års ålder. Hennes tysta, ödmjuka värdighet och styrka är fortfarande en inspiration för människor över hela världen.

4. Sarojini Naidu

Sarojini Naidu, född 13 februari 1879 i Hyderabad, Indien, var en poet och politisk aktivist och en viktig person i Indiens kamp för självständighet. År 1925 utsågs hon till president för den indiska nationella kongressen, och 1947 blev hon den första kvinnan som innehar ämbetet för guvernör i Indien. Hennes poesi var känd för sina färgglada bilder och lyriska kvalitet; Mahatma Gandhi kallade henne ”Nightingale of India”.

5. Helvi Sipilä

Helvi Sipilä, född den 5 maj 1915, utsågs till FNs första kvinnliga sekreterare 1972, då 97% av FNs högsta ledning dominerades av män. Hon var arrangör av den första världskonferensen för kvinnor 1975 och betraktas som ett stort inflytande över beslutet att inrätta utvecklingsfonden för kvinnor 1976. Hon var också den första kvinnliga kandidaten någonsin i Finland .

6. Katherine Johnson

Katherine Johnson var en lysande matematiker utan vilken de första rymdflygningarna i USA inte hade varit möjliga. Hon beräknade banan för rymdfärden som tog den första amerikanska astronauten någonsin till rymden, liksom den för Apollo 11, det första rymdfartyget som landade på månen. Innan John Glenn, den första amerikanen som gick in i omloppsbana, gick på sitt uppdrag insisterade han på att Katherine skulle verifiera de beräkningar som utfördes av de digitala datorerna NASA just börjat använda i stället för mänskliga datorer. Katrins arbete var också avgörande för att få besättningen på Apollo 13 säkert tillbaka till jorden efter att en av dess syretankar inte fungerade. Katherine dog förra året vid 101 års ålder.

7. Eleanor Roosevelt

Eleanor Roosevelt, USAs första Lady från 1933 till 1945, var en verklig pionjär för mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter. Hon omdefinerade rollen som First Lady helt och gjorde rollen till en plattform för politisk aktivism snarare än att helt enkelt stödja presidenten. Eleanor uttalade sig om medborgerliga rättigheter och var ibland till och med oense med sin mans politik. Hon var också avgörande för USAs roll i FN, blev dess första delegat, tjänade som den första ordföranden för FNs kommission för mänskliga rättigheter och övervakade utarbetandet av den allmänna deklarationen om mänskliga rättigheter. Hon är ihågkommen med stor respekt över hela världen.

8. Frida Kahlo

Målare och politisk ikon Frida Kahlo föddes den 6 juli 1907 i Coyoacán, Mexiko. Under det mesta av hennes liv överskuggades hennes arbete av hennes make, som också var konstnär, och hon erkändes främst som hans excentriska fru. Men med början på 1970-talet fick hennes arbete erkännande, och hon blev inte bara känd som en av Latinamerikas viktigaste konstnär utan också som en ikon för flera politiska rörelser, inklusive feminism, LGBTQ-aktivism och Chicano-rörelsen.

Hon är särskilt känd för sina surrealistiska självporträtt fulla av symbolik. Kanske skulle hon ha fått en kick av den här animationen av hennes foto.

9. Hedy Lamarr

Hedy Lamarr, född Hedwig Eva Maria Kiesler i Wien, Österrike den 9 november 1914, var inte bara ett vackert ansikte. Medan det mesta av hennes karriär dominerades av Hollywood som skådespelerska och filmproducent, var Hedy också en uppfinnare, och det frekvenshoppande spridningsspektrumssystemet hon utvecklade med en vän för att förhindra att torpedstyrningssystem fastnat var föregångaren till tekniker som senare gav oss Bluetooth och Wi-Fi.

10. Florence Nightingale

Florence Nightingale, född 12 maj 1820 i Florens, Italien, är känd som grundaren av modern omvårdnad. Efter att ha skött och utbildat sjuksköterskor under Krimkriget grundade hon den första sekulära vårdskolan och lade grunden för omvårdnad som ett professionellt yrke. Hon var också statistiker som skapade nya sätt att presentera data grafiskt, vilket gjorde data mer tillgängliga för lekmän. Även om vissa hävdar att hon avvisade bakterieteorin, förstod hon sambandet mellan sanitet och bättre hälsoeffekter, och hennes genomförande av korrekt sanitet gjorde sjukhusen mycket säkrare och mer benägna att stödja patienternas återhämtning.

11. Indira Gandhi

Indira Gandhi, född 19 november 1917 i Allahabad, Indien, var Indiens tredje premiärminister och var den första – och hittills enda – kvinnliga premiärministern. Dotter till premiärminister Jawaharlal Nehru, var hon den näst längst tjänstgörande premiärministern efter sin far. Hon var en kontroversiell person, eftersom hon ledde en revolution för att ändra att medborgerliga friheter upphävdes och pressen censurerades. Hon ledde också Indien i ett krig mot Pakistan och ökade Indiens framträdande plats på världsscenen. Även om det finns kritik mot hennes politik, råder det ingen tvekan om att hon var en mäktig person som satte en betydande prägel på världshistorien.

12. Carmen Miranda

Carmen Miranda var en portugisiskt född brasiliansk dansare, sångare och skådespelerska som var den första sydamerikanern som hedrades med en stjärna på Hollywood Walk of Fame. Hon är särskilt känd för sin speciella frukthatt.

Vilka är de inspirerande kvinnorna i din egen familjehistoria? Du kan också använda Deep Nostalgia™ för att animera deras foton! Prova Deep Nostalgia™ nu för att få foton på dina kraftfulla kvinnliga förfäder till liv.