Genetiska grupper – nytt förbättrat användargränssnitt

Genetiska grupper – nytt förbättrat användargränssnitt

Förra månaden tillkännagav vi lanseringen av genetiska grupper: en efterlängtad förbättring av MyHeritages DNA-etnicitetsresultat som exakt identifierar anors ursprung med en otroligt hög upplösning på 2114 geografiska regioner. Den här nya funktionen ger användare chansen att ta ett djupdyk i deras förfäder och upptäcka de vägar dessa förfäder har rest. Våra användare över hela världen har verkligen uppskattat genetiska grupper.

Vi lovade ytterligare uppdateringar av den här funktionen mycket snart, och vi är glada att meddela att den första uppsättningen uppdateringar har kommit. Den här uppdateringen inkluderar tillägget av en tidslinje som låter dig följa migrationsmönstret för en genetisk grupp över tid – och en mer detaljerad, bättre organiserad huvudregionsektion, där du kan se var medlemmar i en genetisk grupp har bott under en given tidsperiod.

Tidslinje-funktion

Sedan lanseringen har varje genetisk grupp haft en detaljerad sida med specifika släktforskningsinsikter, inklusive en beskrivning av gruppen, en värmekarta som visar de främsta platserna där gruppens medlemmar levde under olika tidsperioder, vanliga förfäders efternamn och förnamn i gruppen, den vanligaste etniciteten bland gruppens medlemmar och andra genetiska grupper som har nära anknytning till gruppen.

Nu finns det också en tidslinje-funktion (med en svart bakgrundsfärg) som gör att du enkelt kan växla mellan de olika 50-årsperioderna när du tittar på migrationsmönster. Detta ersätter  rullgardinsmenyn som vi hade tidigare. Tidslinjen innehåller längst upp till höger, det nya alternativet att spela upp en animering som automatiskt går igenom alla perioder och uppdaterar värmekartan automatiskt. Med andra ord, med tidslinjen kan du lättare observera dina genetiska gruppers migrationsmönster, antingen manuellt eller med animering.

Tidslinjeanimering för genetiska gruppen ”mormoner i USA (Utah och Idaho) och i Kanada”

Tidslinjeanimering för genetiska gruppen ”mormoner i USA (Utah och Idaho) och i Kanada”

Topp-regioner

Toppregioner är de städer och länder runt om i världen där medlemmar i en genetisk grupp bodde under en viss tidsperiod.

Avsnittet Toppregioner, som visas i en panel till vänster på sidan Genetisk grupp, har nu en mer organiserad hierarki. Länder får nu mer exakta ”placeringar” från städerna under dem, vilket hjälper till att organisera dem enligt deras prevalens på gruppens toppregioner. Dessutom är städerna kapslade under de regioner där de ligger. På det sättet är det mycket lättare att förstå fördelningen av de främsta platserna inom en grupp.

I exemplet nedan kan du med en överblick lätt se att den genetiska gruppen ”tyska bosättare i Missouri och i Illinois” hade en stark närvaro i Frankrike, Tyskland, USA, England och Skottland under åren 1600-1650.

Ny toppplatshierarki

Ny toppplatshierarki

Du kan klicka på varje land för att utforska listan ytterligare och se regioner eller städer i de listade länderna, ner till en mycket finjusterad upplösning. Du kommer antagligen att hitta födelseplatser för några av dina förfäder!

New Top Places hierarchy: expanding the full list

New Top Places hierarchy: expanding the full list

Före den här uppdateringen var ”Toppregioner” bara en kort lista över platser – länder eller städer – rangordnade efter antalet släktträd där de föreföll, vilka var associerade med DNA-kit som bildade varje genetisk grupp, utan en hierarki och utan förmågan att gå ner för att se fler platser.

Tillgång till de nya uppdateringarna

Dessa uppdateringar är tillgängliga för alla MyHeritage-användare som har tillgång till sina genetiska grupper, som ingår i DNA-etnicitetsuppskattningen. Detta inkluderar användare som har köpt ett MyHeritage DNA-kit och de som har laddat upp sitt DNA från en annan tjänst och som har använts för att betala upplåsningsavgiften för att få åtkomst till MyHeritages avancerade DNA-funktioner.

Om du redan är en MyHeritage DNA-kund, gå vidare till din etnicitetsuppskattningssida och klicka på dina genetiska grupper för att använda det nya avsnittet Tidslinje-widget och förbättrade toppregioner.

Har du inte köpt ett MyHeritage DNA-kit än? Beställ ditt kit idag!

Om du redan har testat med en annan DNA-tjänst – ladda bara upp din DNA-information till MyHeritage-webbplatsen. Att ladda upp din DNA-data och se dina DNA-matchningar är gratis, men för att få tillgång till dina etnicitetsuppskattningar och genetiska grupper måste du betala en engångsupplåsningsavgift på 324 kr. Klicka här för att ladda upp dina DNA-data till MyHeritage.

Håll dig uppdaterad

Genetiska grupper är en av våra mest efterlängtade och spännande nya funktioner och resultatet av tre års intensivt arbete av vårt team. Vi fortsätter att arbeta hårt för att ge dig nya insikter om dina förfäder och hjälpa dig att få ut det mesta av dina DNA-etnicitetsresultat. Håll dig uppdaterad – det kommer fler fantastiska saker snart!