Nyhet: Hantera flera uppsättningar av föräldrar i släktträdet online

Nyhet: Hantera flera uppsättningar av föräldrar i släktträdet online

Familjer finns i alla former och storlekar. MyHeritage-användare kan nu specificera upp till tre uppsättningar av föräldrar för alla individer i släktträdet online: biologiska, adoptiv- och fosterföräldrar. Till exempel, om en individ var adopterad och dennes biologiska föräldrar är kända kan nu båda relationerna passas in i släktträdet med några få enkla steg. 

Instruktioner

För att lägga till ytterligare en uppsättning föräldrar för en individ i online-släktträdet på webbplatsen MyHeritage, gå till släktträdet genom att klicka på fliken “Släktträd” i navigeringsfältet. 

Opening the family tree

Klicka på personens profil i släktträdet för att öppna den vänstra panelen. Klicka sedan på de tre punkterna, ikonen “Mer” och välj “Hantera föräldrar” i menyn.

<span style=Öppnar fönstret “Hantera föräldrar” i menyn “Mer” (klicka för att zooma) " width="1392" height="769" />

Öppnar fönstret “Hantera föräldrar” i menyn “Mer” (klicka för att zooma) 

Fönstret “Hantera föräldrar” gör det möjligt för dig att lägga till eller hantera upp till tre uppsättningar föräldrar: biologiska, adoptiv- och fosterföräldrar. En individ kan bara ha en uppsättning föräldrar i var och en av typerna i släktträdet. Om inga föräldrar finns listade i släktträdet är det möjligt att lägga till tre uppsättningar föräldrar i fönstret “Hantera föräldrar”. 

<span style=Så här lägger du till föräldrar när det inte finns några listade i släktträdet (klicka för att zooma)" width="718" height="375" />

Så här lägger du till föräldrar när det inte finns några listade i släktträdet (klicka för att zooma)

Om individen redan har biologiska föräldrar listade i släktträdet visas deras namn i detta fönster.

<span style=“Hantera föräldrar” visar biologiska föräldrar som standard" width="733" height="588" />

“Hantera föräldrar” visar biologiska föräldrar som standard

Det är även möjligt att ändra vilken typ föräldrarelationen är av i detta fönster, som vi förklarar nedan.

Lägga till ytterligare en uppsättning föräldrar

Klicka på en av knapparna i avsnittet “Lägg till fler föräldrar” på popup-fönstret för att lägga till ytterligare en uppsättning föräldrar.

<span style=Så här lägger du till ytterligare föräldrar i släktträdet" width="724" height="579" />

Så här lägger du till ytterligare föräldrar i släktträdet

En ny rad visas med kort där du kan lägga till den nya uppsättningen föräldrar. I exemplet nedan demonstrerar vi hur man lägger till adoptivföräldrar. Du kan följa samma steg för att lägga till fosterföräldrar.

<span style=Så här lägger du till adoptivföräldrar i släktträdet" width="730" height="793" />

Så här lägger du till adoptivföräldrar i släktträdet

Om det bara finns en adoptivförälder, eller om bara den ena förälderns nämn är känt, kan du lägga till en förälder och lämna det andra kortet tomt. Klicka på varje kort för att skriva in namnen på pappan och mamman och klicka sedan på “Klar”.  

<span style=Adoptivföräldrar listas nedanför de biologiska föräldrarna" width="792" height="861" />

Adoptivföräldrar listas nedanför de biologiska föräldrarna

När en andra uppsättning föräldrar har lagts till visas en indikation, +1, i släktträdet. Om du hovrar över ikonen +1 visas en inforuta som förklarar att det finns ytterligare föräldrar i trädet. När det finns två ytterligare uppsättningar föräldrar visas en indikation med +2. Om du klickar på denna indikation öppnas fönstret Hantera föräldrar igen.

När en individ har mer än en uppsättning föräldrar kan endast en av dem visas i släktträdet vid en given tidpunkt. Klicka på länken “Visa i trädet” överst på kortet för att visa adoptivföräldrarna i släktträdet.

<span style=Klicka på “Visa i trädet” för att visa den nya uppsättningen föräldrar (klicka för att zooma)" width="792" height="861" />

Klicka på “Visa i trädet” för att visa den nya uppsättningen föräldrar (klicka för att zooma)

Även om “Visa i trädet” gör det möjligt för dig att visualisera adoptiv- och/eller fosterföräldrar i släktträdet ändrar detta inte standardvisningen av trädet. Biologiska föräldrar, om de är kända, visas som standard. Annars visas adoptivföräldrar och slutligen fosterföräldrar. Om du vill ändra standardvisningen så att adoptivföräldrarna visas ska du klicka på kugghjulsikonen för att öppna panelen Inställningar.

Under “Övriga alternativ” ska du klicka i kryssrutan som heter “Visa adoptivföräldrar som standard”.

<span style=Ändra standardinställningen för att visa adoptivföräldrar (klicka för att zooma)" width="392" height="817" />

Ändra standardinställningen för att visa adoptivföräldrar (klicka för att zooma)

I standardvisningen av trädet visas nu adoptivföräldrarna.

Ändra typen av föräldrar

Låt oss säga att någon har en uppsättning biologiska föräldrar som visas i släktträdet, men de är egentligen adoptivföräldrar och inte de biologiska föräldrarna. Med hjälp av rullgardinsmenyn ovanför föräldrarnas namn kan du ändra typen av föräldrarelation:

Välj den korrekta föräldrarelationen och klicka sedan på “Klar”. Som vi tidigare har nämnt kan du bara ha en uppsättning av varje föräldratyp i trädet. 

Släktträdet visar nu Charles och Diana som Lauras adoptivföräldrar, vilket indikeras med den streckade linjen som sammanbinder föräldrarna med barnet.

Om fosterföräldrar listas i släktträdet visas även de med en streckad linje.

Om en individ har flera uppsättningar föräldrar tilldelade till sig och du ändrar typen av föräldrarelation till en annan som redan finns i trädet så kommer relationstypen för de återstående föräldrauppsättningarna att tilldelas om automatiskt. Till exempel, om Charles och Diana är Lauras adoptivföräldrar men du ändrar dem till biologiska föräldrar. Då tilldelas Brian och Debra automatiskt om till att vara adoptivföräldrar.

Ansluta till en befintlig person i trädet

Ibland finns en adoptiv- eller fosterförälder redan i släktträdet. Till exempel, om Jonathans mamma dog när han var ung och hans pappa gifte om sig så skulle hans styvmamma visas som ansluten till hans pappa i släktträdet. Om styvmamman adopterade Jonathan, kan hon istället för att läggas till som dublett i släktträdet listas som adoptivmamma. För att göra detta ska du öppna den vänstra panelen och klicka på ikonen med tre punkter. Välj sedan ”Anslut till existerande person”.

När du väljer “Anslut till en förälder” visas en automatisk avisering om det redan finns en befintlig uppsättning föräldrar listade i trädet.

<span style=Meddelande om att det redan finns biologiska föräldrar i släktträdet " width="553" height="525" />

Meddelande om att det redan finns biologiska föräldrar i släktträdet

För att lägga till Jonathans adoptivförälder börjar du bara skriva in förälderns namn och väljer det från rullgardinsmenyn. Klicka sedan på OK.

Hantera föräldrar i Family Tree Builder

För de av er som använder vår programvara Family Tree Builder (FTB) har det varit möjligt att hantera flera uppsättningar föräldrar en tid nu. Vi arbetar fortfarande med att finjustera synkroniseringen mellan Family Tree Builder och online-plattformen. Så om ditt träd är synkroniserat med FTB för tillfället och du vill lägga till ytterligare en uppsättning föräldrar kan du inte göra det från online-sajten ännu. Vi hoppas kunna lägga till denna funktion snart. 

Slutsats

På MyHeritage är vårt mål att göra släktforskning enkelt och lättillgängligt, vilket innebär att vi konstant letar efter sätt att förbättra släktträdets gränssnitt och göra det mer intuitivt. Vi hoppas att du hittar denna nya funktion användbar när du bygger ut ditt släktträd.