Så organiserar du din släktforskning

Så organiserar du din släktforskning

Det är lätt att dras in i sin forskning och fortsätta framåt utan något särskilt system. Man fyller sitt träd med fler personer och mer information. Och i mitten av denna ”eufori” kan snabbt ett kaos i form av otaliga anteckningar, papper, och bilder skapas.

Så hur kan du göra för att hålla koll? Det finns flera saker som du kan göra för att bli mer organiserad i din släktforskning, så att du inte behöver göra samma sak två gånger.

Organisera mera

Här är några tips på hur du bäst strukturerar ditt arbete, särskilt i det inledande skedet.

  • Använd dig av ett program för att skriva in alla uppgifter. MyHeritages programvara Family Tree Builder och onlineversionen erbjuder möjligheten att skriva in källor och även bifoga dokument i en enskild profil. Det är bra att försöka göra detta allt eftersom.
  • Skanna alla dokument och bilder. Helst så att en kopia finns tillgänglig online och offline. Det är alltid viktigt att skanna gamla dokument och bilder i syfte att bevara informationen. Lagrad på nätet är dina poster säkra.
  • Organisera uppgifter. Jag har allt i olika mappar på min dator med olika rubriker som jag enkelt kan gå tillbaka till. Vissa föredrar att namnge varje mapp med en månad.
  • Säkerhetskopiera ditt arbete regelbundet. Om du arbetar med Family Tree Builder och inte synkroniserar så finns endast ditt släktträd på din dator och ingen annanstans. Om din dator kraschar eller något annat händer med den försvinner allt. Ta det säkra före det osäkra och säkerhetskopiera regelbundet till en extern hårddisk eller liknande, alternativt till en molntjänst online.

Hur gör du för att organisera din släktforskning? Har du något tips som du skulle vilja dela med dig av här på bloggen eller vår Facebooksida?