Bruce Springsteen: Born In The USA, men…

Bruce Springsteen: Born In The USA, men…
Ikväll står Bruce Springsteen på scene på Ullevi i Göteborg. Om ni inte har hunnit köpa biljetter behöver ni inte ge upp ännu. Han återkommer till Göteborg den 23 juli.

Alla vet att Springsteen (The Boss) är Born In The U.S.A, men vad du kanske inte visste är att hans förfäder kom till USA som invandrare, och att forskarna nu har funnit att stjärnan har rötter i …

… Irland,  i County Kildare:
Detta landskap i County Kildar var hemmaplan för Bruce Springsteen förfäder. Bildkälla: Wikipediae i Irland skulle varit känt

Detta landskap i County Kildar var hemmaplan för Bruce Springsteen förfäder. Bildkälla: Wikipediae i Irland skulle varit känt

Bruce Springsteen förfäder kom till USA som irländske invandrare, hans förfäder  Ann Garrity, lämnade den gröna ön för gott. Året var 1852, och Irland drabbades hårt av en svälta som pågått i fem år.

Släktforskarna Greg Lewis och Moria Sharkey sökte Springsteens familjeursprung, som ligger till grund för boken ”Land of Hope och drömmar”, där de följer Springsteens släkt tillbaka till Irland.

Författarna fann världsstjärnans irländska ursprung genom hans farmor Marta O’Hagan, som gifte sig med Anthony Sprinsteen år 1899. Marta var barnbarn till Ann Garrity.
Efter Garrity lämnade Irland i 1852  bosatte hon sig i staden Freehold, New Jersey, där Bruce Springsteen föddes den 23 September 1949.

Men medan The Boss ofta kallas en gentleman, var hans farfars farfar , Christy Gerrity, en helt annan typ – åtminstonde enligt den dåvarande regeringen.
Enligt den irländska tidningen Irish Independent, greps Gerrity  och sattes i fängelse år 1823 efter att ha gjort uppror mot höga skatter och hyror och ständiga vräkningar enligt den så kallade Insurrection Act. Men situationen förbättrades lyckligtvis och 1827 gifte han sig med Catherine Kelly. De bodde i ett litet  stuga i Mountprospect och fick åtta barn.

Vill du veta mer om Bruce Springsteens rötter? Gör en sökning på MyHeritage!

(Tack till min norska kollega, Trine, som bidrog till detta blogginlägg)

Taggar: , ,