Intervju med en av släktforskarna bakom Allt för Sverige

Intervju med en av släktforskarna bakom Allt för Sverige

Släktforskaren Fredrik Mejster. Foto: Maria Bratt

Allt för Sverige har säsongspremiär söndagen den 19 oktober klockan 20.00 i Sveriges Television kanal 1. Bakom kulisserna har släktforskaren, och numera Rötterbloggaren, Fredrik Mejster spårat deltagarnas svenska anor och levande släktingar.

Under släktforskardagarna i Karlstad satte vi oss ner med Fredrik för att höra hur arbetet har gått till och fråga vilka tips han kan dela med sig av gällande emigrantforskning.

Fredrik är 24 år gammal, ursprungligen kommer han från Gävle, men bor sedan fyra år tillbaka i Uppsala tillsammans med sin fästmö Emma. I Uppsala studerar han till jurist, med sikte på familjerätt. Något som han tycker angränsar till sitt intresse för släktforskning. Han har precis kommit igång med studierna efter vårens uppehåll, då han la all sin tid på Allt för Sverige.

 

Hur blev han intresserad av släktforskning?

Intresset för släktforskning hade alltid funnits där lite smått, men tog fart på riktigt 2006. Det fanns många frågetecken kring Fredriks farfars morbror Edwin Isak Adolfsson som påstods ha arbetat som chefselektriker på Pearl Harbor. Kunde det stämma? Hur hade han hamnat där? Fredrik bestämde sig för att ta reda på svaren.

–Jag satte mig ned och frågade ut farmor och farfar om namn och började skissa på ett släktträd, förklarar han. Snabbt hamnade han på nätet för att bekräfta uppgifterna. Det dröjde inte länge innan han kunde hitta Edwin i passagerarlistorna och läsa uppgifter om att han hade blivit inkallad för krigstjänstgöring i USA.

Genom olika amerikanska källor kunde Fredrik spåra Edwins efterkommande på Hawaii. 2010 blev det en resa dit tillsammans med fästmön Emma.

Fredrik och Emma på Hawaii 2010.

 

Allt för Sverige

Fredrik blev tipsad om att Allt för Sverige sökte släktforskare inför den fjärde säsongen. Han sökte och fick en av tjänsterna. Tillsammans med släktforskaren Leif Mörkfors utgör han programmets släktforskarteam.

Forskningsarbetet sattes i gång tidigt våren 2014 och det första steget för Fredrik blev att verifiera att de som sökt till programmet verkligen hade en koppling till Sverige. Det gällde att hitta anfäderna i amerikanska folkräkningar och passagerarlistor och sedan koppla ihop dem med motsvarande person i svenska arkiv. Nästa steg blev att hitta levande svensk släkt – en viktig del eftersom en släktträff med svenska släkten är programmets förstapris. Vissa sökande hade koll på sina rötter, medan andra visste mindre. Utgångspunkten var att följa upp det som angivits, bekräfta och hitta mer information.

I arbetet med att kartlägga deltagarnas släkt bakåt ville man bland annat hitta kopplingar mellan deltagarnas och anfädernas personliga egenskaper för att se om de har gått i arv. Det kanske har hänt något i historien som gjort deltagarna till vilka de är i dag. En annan vinkel är att ge amerikanerna svar på varför deras släktingar valde att lämna Sverige. I detta omfattande arbete har det varit viktigt att ta med tv-aspekten i släktforskningen; ta fram bilder, hitta bra inspelningsplatser och så vidare. – Det är ett stort arbete, poängterar Fredrik.

Emigrantforskningens utmaningar och guldglimtar

Med ett släktträd fyllt av emigranter har Fredrik samlat på sig mycket egen erfarenhet av emigrantforskning. Att inte anta att dokumenterade uppgifter är korrekta är något som han kände till redan innan han började släktforska för Allt för Sverige, men det är en inställning som har stärkts under vårens arbete. Amerikaniserade versioner av svenska namn och felaktiga ortnamn är vanligt förekommande. Fredrik har stött på fel ursprungsland, ålder och till och med kön när han har forskat! Digitaliseringen kan ha sina brister, men att kunna sätta sig framför en dator och släktforska utan att behöva resa till USA är otroligt.

Det finns många utmaningar i emigrantforskningen. I USA görs folkräkningar var tionde år och mycket kan hända mellan dessa tillfällen. Personer flyttar, gifter sig, skaffar barn och dör. Den stora möjligheten till anonymitet är en av anledningarna till att det kan vara svårare att släktforska i USA.

Farfars farfar Adolf, hans fru Maria och barnen Amanda, Edwin och August.

Fredriks tips är att först forska om emigranten i Sverige. Uttöm alla svenska källor, såsom, husförhörslängder och utflyttningslängder för att verifiera att personen verkligen avsåg att emigrera. I de fall det finns, leta fram bouppteckningarna tillhörande emigrantens föräldrar – man kan då ha tur och hitta en fullständig adress i USA, förutsatt att föräldern har avlidit efter att barnet har emigrerat. Detta tips kan vara extra hjälpsamt om emigranten var kvinna, då hon bytte efternamn vid giftermål och kan vara svårare att hitta.

Kontrollera om emigranten finns i någon passagerarlista, först när man hittar dem där vet man att de har rest. Många emigranter kom dessutom tillbaka till Sverige efter några år och dog här. Det kan därför vara en god idé att till exempel söka i Sveriges dödbok eller någon av de svenska folkräkningarna för att se om emigranten finns med där.

Fler tips för emigrantforskning:

  • Sök efter emigranten i amerikanska arkiv. Hittar man en trolig kandidat så ska man försöka hitta personens dödsdatum och dödsplats. Har man den informationen kan man beställa ett dödsbevis och kontakta ett lokalt bibliotek för att höra om det finns någon dödsannons (obituary, ”obit”). Att hitta en släktings amerikanska dödsannons kan vara rena skattkistan. Till skillnad från de svenska så kan den amerikanska motsvarigheten ofta bidra med en hel levnadsberättelse.
  • Kontakta avlägsna släktingar i Sverige. De kan veta mer om släkten, någon kan ha gamla brev eller fotografier hemma hos sig. Alla ledtrådar är viktiga i sökarbetet.
  • Testa olika sökmetoder när du söker online och börja med breda sökningar. Sök på olika variabler, som olika namnstavningar. Pröva ett söksätt och byt sedan till ett annat.
  • Kolla även bouppteckningarna efter emigrantens eventualla syskon (om de var ogifta och barnlösa). Kanske har ett annat syskon också emigrerat och bosatt sig i närheten av den du letar efter.

Missa inte det första avsnittet av Allt för Sverige söndagen den 19 oktober klockan 20.00 i Sveriges Television kanal 1. Vad har du för erfarenhet av emigrantforskning? Dela med dig i kommentarsfältet nedan.

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • George Strid

    oktober 15, 2014

    Great interview, Frederick!!!

  • Ann-Louise Lundkvist

    oktober 22, 2014

    Det är svårt att hitta rätt namn. Men jag har haft tur att hitta släkt till morfarsfarfar. Det åkte 5-6 st av hans syskon till Amerika. Jag har inte hittat alla men några! Har också lite kontakt med släkt i Amerika!

  • Majvor Sahlberg

    oktober 22, 2014

    Hej Fredrik!

    Grattis till det prestigefyllda jobbet att få forska för SVT1 och
    programmet ”Allt för Sverige”!
    Jag har följt programmet med stort intresse ända sedan start och
    skrattat och gråtit med de känslofyllda amerikanarna.

    Har själv släktforskat sedan 2010 och har massor av amerikanska släktingar som jag hoppas få träffa en dag.

    I år lämnade jag ett DNA-prov till ett amerikansk företag och
    har fått massor av träffar – jättespännande.

    Lycka till i fortsättningen med ditt ”forskande” en hobby för livet!

  • Marianne Delmar

    oktober 30, 2014

    Jag vill skicka en fråga till Fredrik om det är möjligt här!?
    I det första av höstens ”Allt för Sverige” fick en av deltagarna veta att hennes kvinnliga släkting, som kom från Esövstrakten i Skåne” hade gift sig med en annan utvandrare. Om jag uppfattade rätt hette han Anders Olsson. Eftersom jag utan resultat har efterforskat en Anders Olsson, född 1861-11-11 i Östraby, Skåne, som enligt hfl utvandrade till Amerika, måste jag bara fråga om det kan vara densamme? Något sa mig att det nog inte stämmer, men jag vill ändå ha ställt frågan! Är det möjligt att få svar?

  • Fredrik Mejster

    oktober 31, 2014

    Tack för de fina orden!!

    Marianne: det är inte ”din” Anders Olsson det gäller. Katies släkting Anders Olsson var född 13/6 1852 Alestad, Östra Kärrstorp.

    Hälsningar
    Fredrik

  • Annette Johannesson

    november 1, 2014

    Hej Fredrik
    Jag har nyligen börjat med släktforskning och mitt släktnamn Skallberg förekommer jättemycket på olika sökmotorer i USA jag vet att farfars bröder emigrerade dig. Dock hittar jag många Skalberg som har svenska förnamn. Kan det vara så att det bara har blivit en felstavning? En annan fråga: I trakten av Skövde kommer jag inte vidare i kyrkoböckerna p.g.a att husförhörlängen för de årtalen inte finns, antagligen brunnit upp står det. Hur går man vidare?

  • Britt Andersson

    april 6, 2015

    Hej, Fredrik!
    Tack för ett fint program! Ser fram emot höstens serie! Jag har släktforskat av och till i många år, och har ganska bra koll på min egen släkt. De flesta emigranterna på min sida hamnade i Kalifornien. När det nu har blivit möjligt att forska digitalt ville jag ta reda på lite mer om min mans släkt. Jag tänkte på en fin schiffonjé, som vi ärvt av mina svärföräldrar. Jag drog mig till minnes att min svärmor berättat att den tillverkats av min mans farfars bror som emigrerat till USA. Jag forskade lite på min mans släkt i Köla och hittade brodern, Anton Olsson + födelsedatum, som hade emigrerat som 20-åring. Genom ancestry hittade jag en Anton Olsson med samma födelsedatum både i folkräkningar och registreringar inför världskrigen, som bodde i Worcester, Massachussets. Eftersom det stod både ”Carpenter”och ”cabinetmaker” tyckte jag att det verkade stämma. men sen var det svårt att komma vidare. Jag drog mig till minnes att min svärmor hade sagt att hans dotter var duktig på att spela fiol, och att nog Anton också tillverkade fioler. Jag tog mig för att googla på Anton Olsson, Worcester, Massachussettts, och döm om min förvåning när det första som kom upp var bilder på Anton Olssons fioler! Och en auktionsfirma som just skulle sälja en Anton Olsson-fiol,och som visade en video på denna!!! Anton fick tre döttrear som alla är döda. Men genom ancestry har jag fått kontakt med en svenskättling som har Anton och hans fruAnnie i sitt släktträd. Han har hittat deras gravar på the Old Swedish Cemetry i Worcester och nu ska han hjälpa mig att hitta eventuella ättlingar till Anton och Annie Olsson. Jag har fått reda på mycket om svenskarna i Worcester genom denne Paul E Lindstrom, bland annat att det finns en stor fabrik, Norton industries, som tillverkar slipmedel, och som grundades av en svensk krukmakare från Höganäs. Allt hänger ihop, tänkte jag, som på min sida har värmländska krukmakare (farmors bror och kusin) som grundade ett stort krukmakeri (Panama Pottery) i Sacramento, Kalifornien.

    Hälsningar, Britt Andersson