Mohammad Ali 1942-2016

Mohammad Ali 1942-2016

I fredags gick en av sportens största hjältar bort . Mohammad Ali var inte bara en boxare med en imponerande meritlista . Han var också en förebild i kampen för social rättvisa och lika rättigheter för alla – oavsett hudfärg .

Mohammad Ali sitat

Mohammad Ali var en förkämpe mot rasism , och hans insatser för social rättvisa påminde på samma sätt som hans otroliga prestationer i boxningsringen .

Som en hyllning till hans liv – och det extraordinära arvet Mohammad Ali lämmnar efter sig, har vi tagit en närmare titt på hans historia och släktträd. Vi har letat i arkiven efter bilder från hans karriär, och vi avslöjar en familjegren som du kanske inte viste om.

Från Clay till Ali
Muhammad Ali, född Cassuis Marcellus Clay jr, föddes den 17. januari 1942 i Luoisville i Kentucky USA. Han slog igenom som boxare under sommar-OS i 1960, och blev professionell boxare lite efter. I 1964 blev han världsmäster i tungvikt, bara 22 år gammal.

Mohammad Ali OS 1960

Medaljvinnarna i lätt tungvikt i OS 1960: Guld till USA och Cassius Clay. Silvret gick till polen och Zbigniew Pietrzykowski, medans bronset delades av Anthony Madigan från Australia och Guilio Saraudi från Italien. Bildkälla: Polish Press Agency (PAP).

Året efter bytte han namn från Cassius Marcellus Clay jr till Mohammad Ali med anledning av att han konverterade till islam, och kännde att Cassius Clay var ett slavnamn.

Millitärnekare
När Vietnamkriget bröt ut, nekade Muhammad Ali att avlägga militärtjänsten av moraliska skäl . Så sammanfattar Ole Kristian Ström VG den ödesdigra dagen

« Houston, 28. april 1967: Sersjant Steven Dunkley läser upp namnen på de som skall rycka in i den amerikanska armen och kjämpa i Vietnam.

Som ett av de sista namnen ropar han upp «Cassius Marcellus Clay». Muhammad Ali (25) blir stående helt stilla. Inte ens hotet av fem års fängelse får honom att ändra sig.
– Ingen Vietcong har någon gång kallat mig neger, svarar han när någon frågar om varför han inte vill kriga för USA i Vietnam.
Detta uttalande skulle kosta honom sin titeln och kanske de bästa åren i hans boxningskarriär, men Ali ångrade aldrig sitt nej.»

Det var stort motstånd mot Vietnamkriget i USA, och Mohammad Ali var bara en av många som nekade att mönstra. Här talar Martin Luther King vid en protest mot kriget vid Minnesota universitet 27 April 1967. Bildkälla: Minnesota Historical Society, publisert under creative commons 2.0

Det var stort motstånd mot Vietnamkriget i USA, och Mohammad Ali var bara en av många som nekade att mönstra. Här talar Martin Luther King vid en protest mot kriget vid Minnesota universitet 27 April 1967. Bildkälla: Minnesota Historical Society, publisert under creative commons 2.0

Samma år som Martin Luther king talade till studenterna på Minnesota-universitetet blev Muhammad Ali dömd för att ha nekat mönstra. Det medförde att han förlorade sin guldmedalj, och blev tvungen att lägga boksningshanskarna på hyllan. Han överklagade domen, men blev inte frikänd av högstadomstolen fören 1971.

Förebild för många

Efter hans frikännande i 1971 var Ali tillbaka i boxningsringen, och det fanns få som kunde konkurrera med honom . Även om han förlorade mot Joe Frazier i den så kallade ”århundradets kamp” i 1971

Mohammed Ali vs Joa Frazier - plakat for Fight Of TheCentury

Detta var plakatet till den såkallade "Fight of the Century, som gick av stapeln 8. mars 1971 på Madison Square Garden i New York City. Detta var första gången de två obesegrade världsmästrana Frazier och Ali möttes. Frazier vann i den 15. runda. Bildkälla: Lorenzo9378 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

De nästa 10 åren dominerade Mohammad Ali boxningsvärlden, enda till sin sista kamp i 1981.

Även efter han lagt boxningshandskarna på hyllan, fortsatte han kampen mot rasism och sociala orättvisor.

Boksepromotorn Don King sa att Mohammad Ali skulle leva på samma sätt som andra amerikanska frihetsaktivister:

”Han var enorm. Inte bara som boxsare, men som människa. Ett ikon.Hans ande lever vidare i nivå med Martin Luther King jrs .”

Muhammad Ali är en ättling till slavar som fördes till Amerika före inbördeskriget . Det är kanske ingen överraskning . Men att han också har irländskt ursprung , var en överraskning för många .

Doonagore slott i grevskapet Clare

Detta landskapet med Doonagore slott i grevskapet Clare ville var kännt för Mohammad Alis förfäder. Bildkälla: Christine Matthews, publiserat under CC.2.0.

Alis irländska ursprung
Den irländska familjegrenen upptäcktes när historikern Dick Eastman (som också skrivit flera gästinlägg här på MyHeritage-Bloggen) forskade i Alis släktträd . Han följde framgångsrikt boxarens familj tillbaka till Abe Grady, som emigrerade till USA och gifte sig med en befriad slav. För att sammanfatta Eastman upptäckt:

”Ett folkregister från det irlendska grevskapet Clare från 1855, där det står  i ett inslag om John Grady. Han hyrde ” ett hus med en liten trädgård ” i Turnpike Road , vilket han betalade femton shilling per månad för . Några år senare, reste hans son, Abe Grady till USA . Han bosatte sig i Kentucky.”

Samtidigt under 1855 köpte  två frigivna slavar fastighet strax utanför Logan i Kentucky. De gifte sig, bildade familj och odlade mark. De kom ursprungligen från Liberia, men i Amerika var de kända under namnen Thomas och Lizzie Morehead.  Morehead hette slavägarna i området , och det var vanligt att slavar fick sitt namn efter sin ägare.

Vi vänder framåt i tiden , de två parallella besläktade grenarna faller då på plats . Abe Grady bosatte sig i Kentucky, där han träffade en afroamerikansk flicka och gift sig med henne .Tillsammans sick de sonen John Grady som enligt arkivinlägg, är farfar till Muhammad Ali.

Utforska Mohammad Alis släktträd
På bilden nedanför kan du se Mohammad Alis släktträd. Klicka på bilden nedanför för att se det i närmare detalj, eller gå direkt till hans släktträd på MyHeritage.se

Mohammad Alis släktträd på MyHeritage

Mohammad Alis släktträd på MyHeritage.se. Klicka på bilden för att se trädet i närmare detalj.

Begravs fredag 10. juni
Mohammed Ali planla sin egen begravning i detalj före sin död. Han blir gravlagd i Louisville 10 juni, och kvarfärdsföljet kommer att förbi hans barndomshem och gatan Muhammad Ali Boulevard före gravfästelsen på Cave Hil kyrkogården .

Begravningen är privat, men andra kan få möjligheten att säga adjö till den stora Muhammad Ali i en multi-konfusionell minnesgudstjänst som hålls på -senteret KFC Yum! i Louisville, där bland annat Malcolm Xs äldsta dotter Attallah Ahabazz, kommer att läsa dikter.

En stor hjälte
Mohammad Ali var en hjälte både i och utanför boxsningsringen, och vi tackar för kampviljan. Må hans minne leva . Och kanske hans vision om social rättvisa uppfyllas .