Premiär: Allt för Sverige

Premiär: Allt för Sverige

Nu på söndag klockan 20.00 på SVT1 är det dags för säsongspremiären av Allt för Sverige. En brokig skara av tio färgstarka svenskamerikaner, med spridda åldrar och bakgrunder, kommer att lära sig mer om sina anfäders hemland och lokala seder och traditioner – medan de tävlar om det åtråvärda priset – ett släktkalas med sina okända svenska släktingar.

Läs vidare: Intervju med en av släktforskarna bakom Allt för Sverige

Årets deltagare från det övre vänstra hörnet: Kurt Engstrom, Alexis Bunten, Charles Wassberg, Jenna Woblewski, Nathan Arling, Beverly Wassberg, James Morgan, Karen Berg-Roylance, Jamie Lystra, John Winsher och Brooke Langton. Foto: Knut Koivisto/SVT

Årets deltagare från det övre vänstra hörnet: Kurt Engstrom, Alexis Bunten, Charles Wassberg, Jenna Woblewski, Nathan Arling, Beverly Wassberg, James Morgan, Karen Berg-Roylance, Jamie Lystra, John Winsher och Brooke Langton. Foto: Knut Koivisto/SVT

Det här är den femte säsongen av det populära släktforskningsprogrammet. Något nytt för i år är att en tvättäkta Hollywoodkändis är med! Brooke Langton heter hon och hon är mest känd från TV-serien Beverly Hills.

Men glöm inte att du behöver inte vara med på TV för att lära dig mer om dina rötter. Vad för berättelser finns i ditt släktträd? En romantisk kärlekshistoria? Ett tragiskt livsöde? En tuff resa över Atlanten? Det har aldrig varit så enkelt som nu att ta reda på svaren. Nyligen gjorde vi 46 miljoner poster ur husförhörslängderna 1880-1920 tillgängliga för att hjälpa alla att ta reda på mer om sin släkt och på så sätt även lära sig mer om sig själv.

Så låt dig inspireras av Allt för Sverige och gör sedan en egen sökning för att lösa dina egna släktmysterier. Här kan du göra det: Svenska husförhörslängder.

Läs vidare: Nytt! Husförhörslängder 1880-1920 tillgängliga på MyHeritage

Som vanligt är Anders Lundin programledare. Foto: Knut Koivisto/SVT

Som vanligt är Anders Lundin programledare. Foto: Knut Koivisto/SVT

Som vanligt är Anders Lundin programledare för Allt för Sverige och om du missar ett avsnitt kan du alltid se det på SVTPlay.

Vad tror du om årets säsong av Allt för Sverige? Kommer du att följa den? Dela dina åsikter och reflektioner i kommentarsfältet nedan.

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

 • Ulla Sellman

  november 4, 2015

  Jättebra program!
  Det bästa Du har gjort, Anders Lundin. Tack
  Jag har själv halva släkten i USA.
  Min man o jag följer varje program med spänning –
  och ibland tårar.

 • Ulf Larsson

  november 4, 2015

  Härligt o lärorikt program men varför utslagningar o tävlingar?
  programmet hade funkat bättre utan.
  koncentrera istället på släktsagor och presentation av svensk kultur.

 • Mats Natt och Dag

  november 4, 2015

  Så klart det blir en fantastisk programserie. Min släkting Alexis Bunten är ju med. Så spännande det skall bli!

 • Sven Lilja

  november 4, 2015

  Det här programmet följer jag med stor glädje varje avsnitt och år.
  Äntligen ett program som utstrålar allt utom våld. Det skulle vara kul om det något år, skulle låta JÄNKARNA gissa på svenska resp amerikanska uppfinningar.

 • Carin Olofsson

  november 4, 2015

  Håller helt med Ulf. Det är så dumt att någon ska bli utslagen i en idiotisk tävling som ofta är väldigt orättvis. Vad har knyta upp knopar, ösa vatten och minnas en massa svenska låtar med släktforskning att göra? Det gynnar bara dem som är duktiga på hantverk, har starka armar och har bra förmåga att memorera saker på kort tid.

  Sedan tycker jag också att de s.k. lektionerna i svenska många gånger är rätt fåniga. Som svensk är det många ord och uttryck jag aldrig använder, men det verkar inte som om amerikanerna får veta att dessa uttryck inte används i hela Sverige, utan att de ofta är ett lokalt sätt (oftast i Stockholm) att uttrycka sig.

  Undrar också varför deltagarna inte får veta vad det är de blir serverade och hur det ska ätas? Finns det någon som äter surströmming direkt från burken, utan några som helst tillbehör? Jo, jag inser att de allra mest inbitna surströmmingsälskarna kanske gör det, men det är absolut inte det vanligaste sättet att äta surströmming.

 • Therese Thiesen

  november 4, 2015

  Nåt av det bästa programmet jag har sett,önskar det går o köpa på dvd…