Elvis: Länge leve kungen!

Elvis: Länge leve kungen!

Elvis Presley

I dag, den 16 augusti, är det 35 år sedan Elvis Presley avled.

Elvis Aaron Presley föddes den 8 januari 1935 i Tupelo i den amerikanska delstaten Mississippi. Hans föräldrar Vernon och Gladys väntade tvillingar men tvillingbrodern Jesse Garon dog vid födseln. Hans far var snickare och hans mamma var sömmerska.

Enligt Wikipedia hade Elvis västeuropeiskt ursprung. På sin mors sida hade han skotskt och irländskt ursprung. Men även normandiska och indiska rötter. Hans fars förfäder var av skotskt och tyskt ursprung.

På den tyska sidan av släkten, invandrade Elvis släkting Johann Valentin Pressler, en vinodlare till yrket, till USA och bosatte sig med sin fru och fem barn i New York. Han flyttade sedan med sin familj till den amerikanska södern, där Elvis senare föddes. Namnet Pressler, även Preslar, Preßler och Bressler, anpassades med tiden till det amerikanska språket och blev Presley.

Ursprunget till efternamnet Presley är inte fastställt. Vissa menar att det kommer från efternamnet Brezel (Pretzel) vilket är ett ganska vanligt efternamn i det tyska förbundslandet Rhineland-Palatinate.

Enligt vissa släktforskare är Elvis släkt med både Oprah Winfrey och Jimmy Carter.

Med hjälp av vår sökmotor Super Search har vi hittat Elvis i USA:s folkräkning från 1940. Hans far var snickare och hans mamma var sömmerska. Föga anade de vet vad som låg framför för sin 5-årige son. (Klicka på bilden för större version).

Med hjälp av vår sökmotor SuperSearch har vi hittat Elvis i USA:s folkräkning från 1940. (Klicka på bilden för större version).

Det var den femte juli 1954 som Elvis fick sitt stora genombrott. Efter att ha gjort en inspelning på Sun Records, var chefen Sam Phillips redo att kasta in handduken. Elvis hade inte lyckats väcka hans intresse. Då tog Elvis upp en gitarr och började spela en bluessång från 1946. Med hans unika dansstil och hans röst väcktes Phillips intresse med råge. Låten spelades in och blev en radiohit.

Detta blev början på Elvis karriär och ledde till internationell framgång, med många internationella hits som: ”Jailhouse Rock”, ”Love Me Tender”, ”Are You Lonesome Tonight” och ”Suspicious Minds”. Elvis har sålt över en miljard skivor världen över.

Elvis gifte sig med Priscilla Beaulieu den första maj 1967. Även hon har intressanta anor. Hennes farfar Albert Henry Iversen emigrerade från Norge till USA i början på 1900-talet och med sig hade tre barn: Albert Jr., James and Anna (som senare ändrade sitt namn till Ann). Ann blev 19 år gammal mamma till Priscilla. Priscillas föräldrar reste 1992 till Norge för att besöka sin släkt.

Elvis dotter och enda barn, Lisa Marie Presley, föddes nio månader efter bröllopet. När de skilde sig 1972 pendlade Lisa Marie mellan Elvis kända hem Graceland och Beverly Hills där hennes mamma bodde. Lisa Marie, dotter till “kungen” gifte sig senare med sin generations musikkung: Michael Jackson.

Det blev svårt för Elvis, precis som för många andra offentliga personer, att kombinera ett liv i rampljuset och familjeliv. Mot slutet av sitt liv, försämrades hans hälsa och han hittades död i sitt badrum den 16 augusti 1977.

Elvis kommer för alltid att ihågkommen för sin musik. Han unika röst och dansstil kopieras fortfarande av Elvisimitatörer världen över. Här är en inspelning av hans första singel ”Heartbreak Hotel” från 1956.

Vilken är ditt favoritminne av Elvis eller låt? Har du någonsin sett honom uppträda live? Lämna en kommentar nedan eller på Facebook?

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

 • Ingegerd Svensson

  augusti 18, 2012

  Skotskt, Indiskt, Normandiskt, Tyskt, Irländskt, Västeuropeiskt ursprung/Blod. Det är inte dåligt veta någonting alls utöver sina mor- och farfäräldrar. Tackar och gratulerar myheritage till dessa bättre samlade och säkrare uppgifter.

 • Ingegerd Svensson

  augusti 18, 2012

  Någon menade sig veta Elvis hade Indianskt blod i ådrorna, stämmer det, någon som vet?

  • Sara

   augusti 19, 2012

   Hej Ingegerd,

   Kul att du uppskattade inlägget. Att Elvis ska ha indiskt blod är en nyhet. Vi får se om någon kan bekräfta uppgiften.

 • Elna Stark.

  september 24, 2012

  Min absoluta favorit är Ssuspicious Mind.

 • Sara

  september 26, 2012

  Jag kan inte mer än hålla med, Elna.

  / Sara

 • elvis fan

  mars 14, 2013

  Intressant läsning. Är själv elvis fan och gillar att sjunga hans låtar.

  http://youtu.be/VZldLNjOsn0

 • Agneta Svedling

  januari 8, 2015

  Enligt en av de främsta Elviskännarna i Sverige, Göran Druid, lär Elvis ha rötter ända tillbaka till Birger Jarl via diverse europeiska kungligheter.
  Hoppas få höra mera om detta i kväll på Elvis 80-årsdag, då det hålls en minneskväll om Elvis i Norrköping den 8/1 2015