En låda med hemligheter

En låda med hemligheter

En låda med hemligheterDagens inlägg är en översättning av en text skriven av vår amerikanska släktforskningsexpert Schelly Talalay Dardashti.

Varje släktforskare har åtminstone en gång, om inte fler, spenderat timmar med att försöka nysta fram sanningen om släkten. Vad hade hänt om någon knackat på dörren, du öppnar och får en låda i armarna. I lådan, skulle du hitta dokument, fotografier (med årtal och namn), dagböcker och andra handlingar?

Vad skulle du vilja hitta i den lådan?

För mig är svaret enkelt. En av de sista släktingarna som anlände till USA från Vitryssland tog med sig en 300 år gammal släkthistoria. De få personerna som har sett den, beskrev den som en slags bok, innehållande olika typer av papper, med kalligrafi, många olika språk och allt var sammanbundet.

När släktingen dog i Florida på 1950-talet, bodde hans dotter redan långt därifrån i en annan delstat. Allt i huset kastades, inklusive den ovärderliga släktboken. Såvitt vi vet, var det här den enda kopian och endast ett fåtal personer har sett den.

I över 25 år har jag försökt återskapa vad som kan ha funnits i boken. Jag kommer aldrig lyckas färdigställa den helt. Tja, om inte någon uppfinner en tidsmaskin.

Bladen skulle då avslöja när, varför och hur släkten flyttade till olika länder: var de bosatte sig, deras yrken, släktnamn och – jag hoppas – mycket mer information om våra förfäder.

Det skulle jag vilja hitta i lådan.

Jag hoppas att information om min gammelmormors mamma skulle finnas där, likaså. Vad hette hon? Varför talade ingen om henne? Vad var hennes flicknamn? Vad var det som hände? Vad är sanningen bakom hennes försvinnande? Hennes döttrar talade aldrig om henne, eller åtminstone inte inför sina egna barn. När jag började ställa frågor, blev svaret alltid ”vi vet inte”.

Det skulle jag vilja hitta i lådan.

Jag skulle vilja hitta avslöjande information om min mors farmor. Vad är hennes koppling till hennes påstådda födelseort Bialystok, Polen? Hur hamnade hon i Suchastow i Galizien (i nuvarande Ukraina)? Vad finns det att hitta om hennes två äktenskap och hennes mans tre tidigare äktenskap? Skulle innehållet i lådan avslöja om barnen var hennes, hans eller deras gemensamma? Även med fantastiska resurser online från det som då var Österrike/Ungern från mitten till slutet av 1800-talet är informationen fortfarande grumlig.

Det skulle jag vilja hitta i lådan.

I Katalonien, Spanien, hade jag i lådan velat hittat landregister om vår troliga förfader i ett dokument från 1358. Han var vinmakare, så var finns hans vingård? Vad mer kan man hitta om släkten?

Det skulle jag vilja hitta i lådan.

Vad skulle du vilja hitta i lådan du fått en levererad till din dörr? Dela med dig i kommentarsfältet nedan eller på Facebook, Twitter eller Google+.

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

 • Helene Karlsson

  juni 10, 2013

  Önskar jag skulle hitta mina släktingar som utvandra på 1900-talet

 • Inger Svensson

  juni 16, 2013

  Jag vill hitta några släktingar i Östergötland och södermanland

 • Lisbeth

  juni 16, 2013

  Jag skulle vilja hitta min Stamfaders efternamn Det han har är ett taget namn