Íslendingabók

Íslendingabók

Hemsida hjälper islänningarna att undvika att dejta en släkting. Det kunde man läsa i en artikel i den amerikanska tidningen New York Daily News för ett par veckor sedan. Med öns begränsade yta och låga invånarantal på knappt 320 000 personer, står islänningarna inför risken att av misstag börja dejta en släkting.

Íslendingabók (bildkälla www.islendingabok.is)

Íslendingabók (bildkälla www.islendingabok.is)

För att undvika detta kan man ta sig en titt i Íslendingabók, Isländingaboken på svenska. Íslendingabók är en webbdatabas som har samlat en stor mängd av landets genealogiska data från de senaste 1 200 åren. Allt man behöver göra för att undvika att dejta en släkting är att skiva in sitt namn och namnet på sitt kärleksintresse och bådas personnummer i databasen. Att ange personnummer är viktigt eftersom databasen endast är tillgänglig för personer med isländskt personnummer.

Förutom att uppdaga okända släktband kan Íslendingabók även avslöja om en person är släkt med någon kändis.

Databasen har varit aktiv sedan 1997 och har utvecklats av ett genetiskt forskningsföretag och en programvaruentreprenör.

Förutom att hjälpa islänningar att undvika nära relationer med sina släktingar, är syftet med projektet att spåra alla kända släktband mellan islänningar från början av Islands historia till nutid, och registrera den genealogiska informationen i databasen.

Stora delar av databasens genealogiska information kommer från källor som kyrkböcker, folkräkningar, invånarregister och andra offentliga dokument. För mer information klicka här.

Har du isländska anor? Har du släktforskat på Island? Dela med dig här på bloggen, på Facebook eller Twitter.