Sue and Winnie

Sue and Winnie

Här om dagen hittade jag av en slump ett fotografi som direkt fångade mitt intresse. Det var något i fotografiet som var fängslande. Jag tog snabbt reda på vem som hade tagit fotografiet och letade därefter reda på fotografens hemsida. Vera Saltzman heter hon. I fotoserien ”Sue and Winnie” har hon fotograferat kvinnor över 40 med tillsammans med dockor som de lekte med som barn.

Frida and Sarah (Foto: Vera Saltzman)

Frida och Sarah (Foto: Vera Saltzman)

För mig är dessa bilder mycket talande, de porträtterar livets kontraster. Vi åldras, men på insidan känner vi oss unga och levande medan vårt yttre visar oss att tiden inte står still.

Det är lätt att känna igen sig i bilderna eftersom vi alla har haft, eller kanske fortfarande har, en docka eller en annan leksak som får oss att minnas vår barndom. Samtidigt som vi måste lära oss att hantera vårt eget åldrande.

Janet och Raggedy Ann och Andy (Foto: Vera Saltzman)

Janet och Raggedy Ann och Andy (Foto: Vera Saltzman)

Många av oss behåller våra dockor långt efter att vår barndom är över. Vi kanske har vår älskade docka liggandes på vinden eller i en låda i garderoben eller så har vi kanske valt att behålla vår älskade docka mer synlig i vårt hem. Eller gett den till ett kärt barnbarn.

Det är inte ovanligt att man spenderade mycket tid med sin älskade docka när man var barn och den gav oss trygghet och tröst. Det var ens skydd när man var rädd eller behövde en lekkamrat.

Vad tycker du om bilderna? Har du kvar din docka som du lekte med som barn? Eller har du kvar någon annan leksak? Dela med dig i kommentarsfältet nedan eller på Facebook eller Twitter.