Veckans fråga: Kommer du släktforska mer i år?

Veckans fråga: Kommer du släktforska mer i år?

Inför varje nytt år sätter vi färska mål och tar oss an nya åtaganden när det kommer till arbete, privatliv, familjerelationer och så vidare.

Med tiden har jag insett att släktforskning verkligen är en hobby som blir allt mer populär internationellt.

Myten att detta endast görs av äldre förlorar alltmer styrka och viljan att lära sig mer om sitt ursprung sprids även till dagens ungdom, som utnyttjar tekniska verktyg, som MyHeritage, för att forska om sina rötter.

Vi är nyfikna att ta reda på om du planerar att forska mer om ditt ursprung under året?  Var med och svara på frågan nedan eller dela med dig av dina tankar och funderingar i kommentarsfältet.

Kommer du släktforska mer i år?
Tack för att du deltar.

Taggar: ,

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Boel Sandberg-Rekola

    april 10, 2013

    Hej!
    På min farfars sida har jag en släkting som uvandrade från
    Skåne till USA/Kanada ca 1876. Han hade Poste Restante-adress då han skrev till SWE. Kan man få reda på var en sådan adress
    fanns? och senare kanske finna avkomlingar till släktingen?
    Hoppas ….

    • Sara

      april 11, 2013

      Hej Boel,

      Mitt tips till dig är att du söker efter honom i vår sökmotor SuperSearch: . Lycka till!

      / Sara

  • elisabeth winberg

    april 10, 2013

    Men hu vad det är jobbigt när alla heter likadant och det är ingifte på ingifte i olika led i släkten. Men det är klart att dom hade inte så stort urval på landet i Småland på 1600-1700-talet. Och när hustrun dog i barnsäng fick änkemannen ta någon som fanns i närheten till hushållerska/barnsköterska/hustru. Men samtidigt spännande att föreställa sig hur livet tedde sig på den tiden. Vi som lever idag har svårt att förstå hur dom klarade sig på den tiden.

  • Håkan Spångberg

    april 10, 2013

    Visst kommer jag att forska även under sommarmånaderna, men med något ändrad karaktär. Planerar att besöka platser och kyrko-
    gårdar där jag vet att det finns direkt släktskap. Jag kommer att närvara vid en släktträff i Halland och träffa både kända och okända släktingar till min hustru.

  • Håkan Spångberg

    april 14, 2013

    Härom dagen ringde telefonen. På andra sidan linjen sa en mansröst: Hej, är det du Håkan, det här är Rune, Rune Jonsson. Kommer du ihåg mej?. Min hjärna arbetade för högryck några sekunder, Rune var ju en gammal lekkamrat till mej från slutet av 1940-talet fram till mitten av 1950-talet då våra vägar skildes.´Efter en stunds kallprat bestämde vi oss för att träffas tillsammans med våra respektive.
    Några dagar senare ringde det på vår dörr och utanför stod Rune och hans fru. Det blev ett kärt återseende. Naturligtvis har vi mycket att prata om från svunna tider. Rune hade med sig några foton på oss i olika situationer. Dessa kort lockade fram sentimentala skratt och ihågkommanden.
    Vi bestämde att vi skulle träffas i hemstaden Borås när vårsolen gjort entre. Med spänning ser jag fram emot detta möte. Att än en gång få återuppleva svunna tider. Av barndomskvarteren finns inte mycket kvar, men Rune skall lotsa mej och min fru genom gamla bekanta trakter.
    Detta är väl inte släktforskning i egentlig mening men ger ändå substans till hur livet gestaltade sig för 60 år sedan. Jag har så smått börjat att teckna ned händelser och epoker från min barn- och uppväxttid. Detta kan säkert bidra till min släktforskning och öka förståelsen ”hur det var förr” hos kommande generationer. Jag upplever nu att det primära inte längre är att samla namn och årtal utan att sätta in saker och ting i dess rätta sammanhang.

    • Sara

      april 15, 2013

      Hej Håkan,

      Tack för att du delar med dig. Det du beskriver är lika viktigt som att utforska sin släkthistoria. Du vänder dig tillbaka i tiden och tittar tillbaka på din egen livshistoria. Hur häftigt som helst!

      / Sara

  • Boel Sandberg-Rekola

    april 18, 2013

    Hej Sara!
    Tack för adressen. Jag ska lite bättre ta reda på exakta födelsedatumet, utvandringsdatum osv och sedan börja söka.
    Jag bor i Finland, mina föräldrar i Sverige är avlidna, så det är
    lite svårt att sätta igång!
    /Boel