Hon hittade sin far efter 30 år. Han hade ingen aning om att hon existerade

Hon hittade sin far efter 30 år. Han hade ingen aning om att hon existerade

Line Frances Edøy, 30, en MyHeritage-användare från Norge, växte upp utan att veta vem hennes far var. 2019 såg hon en annons för MyHeritage DNA och tänkte att det inte kunde skada att prova det. Först hände ingenting men senare ledde en ny DNA-matchning till att hon kunde återförenas med sin far!

När Line tog testet och fick sina resultat hittade hon många släktingar som hon kände till från sin mammas sida bland sina DNA-matchningar, men det fanns också många från en annan familj som hon aldrig hade hört talas om. De var dock för långt borta för att förstå hur de var släkt med henne. Line rekryterade hjälp av en vän som hade lite erfarenhet av släktforskning och de lyckades identifiera någon som kunde vara hennes farfarsfar. De lyckades begränsa listan över hans ättlingar som potentiellt kunde vara Lines far till 5–6 personer, men kunde inte komma längre.

Line som barn

Line som barn

Vi snabbspolar fram till november 2022: Line fick plötsligt ett meddelande från en främling som just hade fått sina MyHeritage DNA-resultat och ville veta hur de var släkt.

Karl Johan förväntade sig inte att hitta något speciellt när han gjorde ett DNA-test. Föreställ dig hans förvåning när han fick en nära DNA-matchning med en 30-årig kvinna från Tustna som han aldrig hade hört talas om! Med cirka 25 % gemensamt DNA kan de vara farbror och systerdotter eller halvsyskon. Karl tyckte att det var extremt osannolikt att hans pappa hade ett barn till, så han trodde att Lines pappa måste vara en av hans bröder.

Och det var så Stein Steiro Sitter, 48, fick ett telefonsamtal med den udda frågan som förändrade hans liv: ”Var du på en fest nära Kristiansund sommaren 1991?”

Ta ett DNA-test du också – upptäck ditt ursprung och hitta nya släktingar – beställ ditt DNA-kit nu!

Inget utrymme för tvivel

Stein föddes i Moss, men växte upp på olika ungdomshem i Oslo. Sommaren 1991, när han var 17 år, återtog han kontakten med sin far och de två arbetade tillsammans på en lastbåt som transporterade sand. Som tur var var han i Kristiansund lagom till en byfest, där han träffade en attraktiv kvinna som var äldre än vad han var. Han stannade i Kristiansund i ett halvår utan att veta att det mötet hade resulterat i en graviditet.

Stein tog beskedet om att han hade ytterligare en dotter med nöje och glädje. Karl Johan köpte ett DNA-kit till honom så att de kunde bekräfta släktskapet, och resultaten lämnade inget utrymme för tvivel.

Stein och Line delar 49,8% av sitt DNA

Stein och Line delar 49,8% av sitt DNA

Vid det här laget kunde Line inte vänta längre. Hon hoppade på ett flyg till Oslo redan nästa dag. Det var en nervkittlande resa: ”Jag mådde fysiskt dåligt, helt enkelt”, sa Line till norska Dagbladet i en intervju. ”Jag hade pratat med honom några dagar innan testet bekräftade faderskapet. Men när allt blev verklighet fick jag ont i magen och nervös.”

Line och Stein på flygplatsen

Line och Stein på flygplatsen

Välkommen till familjen

Lyckligtvis gick det första mötet bättre än hon hade kunnat föreställa sig. Line säger att hennes nya familj tog emot henne med öppna armar: ”Det var mer än jag hade hoppats på”, säger hon till Dagbladet. ”Jag hade inga förväntningar. Jag ville bara veta vem min pappa var, så jag hade en bild att titta på.”

”De har sina liv, och jag har mitt,” fortsatte hon. ”Jag trodde att det här kunde gå åt båda hållen. Nu är jag tillräckligt gammal för att även om han är min pappa kommer han inte att vara min ”pappa”. Det är något som måste byggas upp från en ung ålder.”

– Jag och min pappa hade aldrig ett far-son-förhållande förrän jag var ganska gammal, säger Stein till Dagbladet. ”Jag kommer aldrig att vara pappan som lär henne, utan snarare länken som hon saknade i sitt liv.” Han beskriver familjen som väldigt ”kramig”, och eftersom Line inte är en väldigt ”kramig” person, är det något hon måste vänja sig vid.

Line har fått inte bara en pappa, utan en styvmor, en lillasyster, en farmor och fastrar, farbröder och kusiner. Stein har inte bara fått en dotter utan även ett 10-årigt barnbarn.

– Det kan vara en chans för henne att lära känna sin morfar, säger Line till Dagbladet.

Stein ser likheter mellan sig själv och Line, liksom mellan henne och hans andra fyra barn.

– Vi är båda sarkastiska och har samma galghumor, säger han till Dagbladet.

Line used to be the only person in her family with green eyes. Now she knows where they came from.

Både Stein och Line har gröna ögon

Både Stein och Line har gröna ögon

”Om det inte hade varit för MyHeritage hade vi aldrig hittat varandra”, sa Stein till Dagbladet. ”Ingen på hennes sida visste att hennes mamma och jag hade träffats. Den enda som visste var min far, och han är död.”

Line planerar att besöka honom igen i slutet av mars i en vecka, denna gång med sin dotter. De ser alla fram emot det väldigt mycket!

Ta ett DNA-test du också – upptäck ditt ursprung och hitta nya släktingar – beställ ditt DNA-kit nu!