Jag löste ett mysterium om min farmors liv med hjälp av historiska register på MyHeritage

Jag löste ett mysterium om min farmors liv med hjälp av historiska register på MyHeritage
Melanie Schaffner

Melanie Schaffner

Jag kommer från en stor italiensk-amerikansk familj, och precis som i många andra familjer växte jag upp med min farmor Filomena boende hos oss när jag var barn. Trots att vi stod varandra mycket nära, fanns det luckor om Filomenas bakgrund. Jag visste att tre av mina mor- och farföräldrar kom från Abruzzo. Det var Filomena som var ett mysterium.

Upptäckten av mitt ursprung

Filomena föddes i en liten stad nära Neapel i Italien, men jag visste inte mycket mer om hennes uppväxt. Hon kom till USA som barn; och nej, jag talar inte italienska. Hon brukade säga: ”Vi är i Amerika, vi pratar engelska.” Men jag ville veta mer. Så jag började min släktforskningsresa år 2016, då jag tog mitt första DNA-test med MyHeritage.

Resultatet överraskade mig. Jag hade förväntat mig mest sydeuropeiskt ursprung, men resultatet visade en betydande andel från mellanöstern. Enligt en gammal legend från den grekiske historikern Herodotos skickade turkiska kung Atys, av det som då hette Lydien, sina svältande undersåtar att söka nya liv i andra länder, och många slog sig ned i Italien. Kanske var det så – och kanske var mina egna förfäder bland dem.

Jag kunde spåra mitt släktträd till 1800-talet, och det var som att alla fick liv när jag kopplade MyHeritage-data till folkräkningsuppgifter. Det var så jag fick veta mer om min farmor Filomena.

Farmor Filomena Bucci Carlucci håller en glad bebis, jag, 1950. Fotot är förbättrat och färglagt av MyHeritage
Farmor Filomena Bucci Carlucci håller en glad bebis, jag, 1950. Fotot är förbättrat och färglagt av MyHeritage
Farmor Filomena Bucci Carlucci håller en glad bebis, jag, 1950. Fotot är förbättrat och färglagt av MyHeritage

Familjen Buccis resa till Amerika

Maria Filomena Bucci föddes i Alife, i provinsen Caserta, Italien, år 1889. Min gamlafarfar Pietro Bucci dog år 1890 när min farmor bara var ett år gammal. Det gjorde min gamlafarmor Maria Carolina Bucci (född Perfetto) till änka. Min farmor hade tre äldre systrar: Maria Vincenza, Maria Antonia (kallad Antonetta) och Maria Giovanina (kallad Jennie). Vincenza, den äldsta, var redan gift med Giuseppe d’Amico och hade emigrerat till Buenos Aires, Argentina.

År 1897 inträffade tre stora händelser som formade familjens framtid. Av okända skäl tog min gamlafarmor det modiga beslutet att som änka lämna Italien och ta med sig sina tre yngsta döttrar till USA i januari 1897. De bosatte sig i Philadelphia på 608 Clymer Street. Filomena var då bara 7 år gammal.

1897, ett år av förändring

I augusti samma år gifte sig Carolinas andra dotter, min gamlafaster Antonetta Bucci, med Michael Guglielmo. De flyttade in mittemot familjen, till 609 Clymer Street i Philadelphia.

Den tredje viktiga händelsen det året, var när Carolina gifte om sig. Hennes granne, Berardino Martino, var också änkling och hade barn. I slutet av 1897 gifte sig Maria Carolina Bucci och Berardino och familjerna slogs samman. Han flyttade in hos Carolina och blev styvfar till hennes fyra döttrar.

Under tiden beslutade sig Vincenza och Giuseppe d’Amico för att år 1899 lämna Argentina och förena sig med resten av Bucci-familjen i Philadelphia. De flyttade in hos Antonetta och Michael Guglielmo.

År 1900 hade familjen Bucci förvandlats. De två äldsta systrarna var gifta och bodde tillsammans i Guglielmo-hemmet, och Carolina – nu kallad Caroline Martino – hade gift om sig och blivit en ny familj på Clymer Street.

1900 års amerikanska folkräkning över Berardino och Caroline Martino (född Perfetto), på 608 Clymer Street, Philadelphia, PA

1900 års amerikanska folkräkning över Berardino och Caroline Martino (född Perfetto), på 608 Clymer Street, Philadelphia, PA

1900 U.S. Census record of Mike Guglielmo and wife Antony (Antonetta), and Joseph D’Amico and wife Vincenza D’Amico (Born Bucci), at 609 Clymer Street, Philadelphia, PA

1900 års amerikanska folkräkning över Mike Guglielmo och hans fru Antony (Antonetta), samt Joseph D’Amico och hans fru Vincenza D’Amico (född Bucci), på 609 Clymer Street, Philadelphia, PA.

Ett mysterium i folkräkningen 1950

När jag fortsatte att undersöka min familjehistoria såg jag särskilt fram emot att granska USA:s folkräkning från 1950 – året jag föddes. Jag hittade mina föräldrar och mig själv boende på Mifflin Street i Philadelphia, där jag också föddes, och förväntade mig att se min farmor Filomena listad där också. Men det var hon inte. Var fanns hon?

Jag visste att hon hade ägt ett hus på McKean Street sedan 1920-talet, och folkräkningen från 1950 bekräftade att hon fortfarande var skriven där. Men jag hade alltid trott att hon bodde med oss på Mifflin Street mellan 1950 och 1952. Folkräkningen berättade en annan historia: den registrerade henne som boende hos familjen Biasiello – människor jag aldrig hört talas om. Dessutom var en Antonio Biasiello listad som ”huvudperson i hushållet” – i min farmors hus på McKean Street!

827 McKean Street, Philadelphia, my grandmother’s house

827 McKean Street, Philadelphia, min farmors hus

Varför var min farmor listad som ”kusin” till hushållets överhuvud Antonio Biasiello? Hur hängde Biasiello-familjen ihop med henne?

Jag sökte i MyHeritages register, gick igenom nästan 8 000 släktkopplingar, men inte en enda gång stötte jag på namnet Biasiello. Vem var de? Och hur passade de in i vår släkthistoria?

1950 US census for Anthony Biasiello’s Family, and Philhomena Carlucci (born Bucci)

Filomena var listad som ”Philomena” i 1950 års folkräkning, boende tillsammans med Anthony Biasiellos familj.

Att spåra kopplingen till Biasiello

För att lösa mysteriet om familjen Biasiello var jag tvungen att gå tillbaka i tiden igen och titta närmare. Jag fördjupade mig i släktträdet för min gammelfaster, Maria Giovanina ”Jennie” Bucci. Jennie gifte sig 1902 med Vincenzo James Cialella och blev Jennie Cialella. Tillsammans fick de en son, Peter James Cialella, född 1906 i Philadelphia.

Min farbror Peter James Cialella (Filomenas systerson) gifte sig senare med Carmela De Luca år 1928. Detta öppnade en ny tråd: vilka var familjen De Luca?

När jag följde spåret från min ingifta faster Carmelas familj upptäckte jag att hon hade en syster, Anna De Luca. Båda var döttrar till Luigi De Luca. Denna koppling visade sig vara nyckeln till mysteriet.

Luigi De Luca – den saknade länken

Luigi De Luca föddes 1868 i Alife, Caserta, Italien. Precis som min gammelfaster Vincenzas man Giuseppe d’Amico emigrerade Luigi först till Buenos Aires, Argentina. Det är troligt att de redan kände varandra eftersom de var födda i samma stad och år.

Till slut bestämde sig Luigi De Luca för att lämna Argentina för USA. Enligt hans immigrationsregister från 1899 anlände han från Argentina via Rio de Janeiro.

Hans destination? Han skulle träffa sin vän B. Martino – ingen annan än Berardino Martino, min gammelfarmor Carolinas andra make och styvfar till Filomena och hennes systrar.

1899 immigration record for Luigi De Luca

1899 års immigrationsregister för Luigi De Luca

Luigi De Luca återvände en kort tid till Alife för att gifta sig. Runt 1904 gifte han sig med Mariangela Sansone, och de fick flera barn, inklusive min ingifta faster Carmela (född 1910) och hennes syster Anna Maria (född 1918 i Philadelphia).

Det var Carmelas syster, Anna Maria De Luca, som gifte sig med den mystiska kopplingen – Antonio Biasiello, född 1911 i Philadelphia.

1930 U.S. Census record for Louis De Luca and his family, with the record for Peter Cialella on the following page

1930 års amerikanska folkräkning över Louis De Luca och hans familj, med posten för Peter Cialella på följande sida

Att knyta ihop trådarna

Efter veckor av att gå igenom immigrations- och folkräkningsregister samt födelse- och vigselhandlingar började pusslet till slut att lägga sig. Luigi De Luca var vän med Giuseppe d’Amico (Filomenas svåger) och Berardino Martino (Filomenas styvfar).

Luigis dotter Carmela gifte sig med Peter Cialella – Filomenas systerson genom hennes syster Jennie.

Carmelas yngre syster Anna gifte sig med Antonio Biasiello, som senare skulle bli en viktig person i Filomenas liv.

Detta skapade ett nätverk av kopplingar mellan familjerna De Luca, Biasiello, Bucci och Cialella – vilket gjorde Biasiello-familjen till något av ”familj” för Filomena. Därför listades hon som ”kusin” i folkräkningen.

Allt arbete jag lagt ner på att gå igenom immigrations- och folkräkningsuppgifter, samt att hitta adresser, födelse- och vigselregister för alla nya De Luca-personer i denna historia, hade tillslut knäckt koden. Slutligen föll alla pusselbitar på plats.

Mina föräldrar, Mary och Joseph Carlucci. Fotot färglagt och förbättrat av MyHeritage
Mina föräldrar, Mary och Joseph Carlucci. Fotot färglagt och förbättrat av MyHeritage
Mina föräldrar, Mary och Joseph Carlucci. Fotot färglagt och förbättrat av MyHeritage

Vad hände med mysteriet Biasiello?

Det visade sig att mysteriet med Biasiellos inte var ett riktigt mysterium ändå: Min farmor Filomena hade plats i huset sedan hennes yngste son, min far Joseph Carlucci, gifte sig och flyttade ut 1947 till Mifflin Street (mitt barndomshem). I linje med familjens tradition av flerfamiljshushåll flyttade familjen Biasiello – släkt genom ingifte – in.

Min farmor blev inte kvar länge i huset. Senare under 1950 sålde hon det till familjen Biasiello och flyttade in hos mina föräldrar och mig.

Mysteriet var löst.

Vad den här historien betydde för mig?

Det tog verkligen tid att hitta dokumenten för familjerna De Luca och Biasiello, men det var värt ansträngningen – och MyHeritage var otroligt hjälpsamt. Det här kan verka som ännu en i raden av vanliga släkthistorier, men för mig är det annorlunda. Jag stod mycket nära Filomena och ville bevara minnet av henne. Förutom en kusin är jag den enda som fortfarande lever och minns min farmor.

Den här resan – och min forskning om min familj – har lärt mig att vara mer uppmärksam på detaljerna i folkräkningsregister. Det är viktigt att förstå vem som bodde i grannskapet runt dina förfäder. Till exempel, om din ”John Smith” gifte sig med ”Mary Jones”, kan det vara betydelsefullt att upptäcka att Smiths och Jones faktiskt bodde bara ett kvarter från varandra.

Självklart finns det fler mysterier att lösa. Till exempel nämns varken min farmor eller min gammelfaster Jennie, som då var 11 respektive 13 år, i 1900 års folkräkning för varken 608 eller 609 Clymer Street. Jag har fortfarande inte hittat dem någon annanstans. Det blir ett nytt kapitel i berättelsen om mitt arv.

Stort tack till Melanie som delade denna fascinerande upptäckt med oss! Har du också gjort en fantastisk upptäckt med MyHeritage? Vi vill gärna höra om det. Skicka den till oss via detta formulär eller mejla oss på stories@myheritage.com.