Jan återförenas med sin far efter 54 år

Jan återförenas med sin far efter 54 år

Jan Gobbens från Nederländerna adopterades vid ung ålder. Då han var vuxen fick han kontakt med sin mor, men hon dog innan han lyckats finna sin biologiska far. Efter flera års sökning fick Jan en DNA-matchning på MyHeritage med en kusin. Detta ledde i sin tur till en livsomvälvande upptäckt – han fann sin biologiska far och halvsyskon.

1964 skickades Jans 17-åriga mamma Conny till ett barnhem utanför sta`n, innan hennes graviditet skulle synas. Hon placerade ut Jan för adoption på barnhemmet och återvände hem. Jan fostrades av ett trevligt par, Jac och Corrie, och de adopterade honom lagligt vid 5 års ålder.

Jans mamma Conny vid 20 års ålder.

Jans mamma Conny vid 20 års ålder.

Jan fick reda på att han var adopterad och att Jac och Corrie inte var hans biologiska föräldrar, då han var 7 år. Från den dagen och framåt drömde han om att växa upp och ta körkort så att han kunde söka efter sina biologiska föräldrar. Han kände att en bit av hans liv saknades. Hans sinne var fyllt med frågor: Ser jag ut som dem? Saknar min mamma mig? Minns hon min födelsedag? Varför adopterade hon bort mig?

Jan som barn i Nederländerna

Jan som barn i Nederländerna

Då Jan blev 18 år blev han seriös i sin sökning och han fick hjälp av sina fosterföräldrar. Han hade inga förväntningar på sina biologiska föräldrar. Allt han ville var att sitta ner och prata med dem. Jans största rädsla var att hans mamma inte skulle vilja ha något med honom att göra och att han skulle avvisas en andra gång.

Lyckligtvis var detta inte fallet.

Utrustad med namnet på sin biologiska mor skrev han brev till kommunen. Conny bodde inte längre på samma plats, så Jan skrev till många andra städer tills han lyckades hitta henne efter 7 års sökning. Han kontaktade henne och hon blev glad att höra från honom, och under de kommande tio åren fick de lära känna varandra och kompenserade för förlorad tid. Tyvärr klipptes deras förhållande av när Connie dog.

Connie hade gett Jan namnet på hans biologiska far, men även om Jan gjorde allt för att hitta honom, lyckades han inte. Han sände till och med ut meddelande på nationell radio och dök upp i de nationella tidningarna och bad om hjälp, men ingenting hände.

Sommaren 2017 köpte Jan ett DNA-kit och beslutade sig för att ladda upp sina resultat till MyHeritage och på några andra webbplatser. Han fick inga matchningar från de andra webbplatserna, men han fick regelbundet e-postmeddelanden om nya matchningar på MyHeritage.

En dag lade han märke till en matchning med en syssling. Även om förhållandet var något avlägset, tänkte Jan att det var värt ett försök. Han skickade ett meddelande till sysslingen via MyHeritage. Sysslingen själv visste inte hur de var relaterade, men han satte Jan i kontakt med sin egen far, som visste mer om släktträdet. När han granskade trädet såg Jan ett namn som liknade det namn som hans mor hade avslöjat för honom innan hon dog.

Jan kontaktade sin far, Leo, och efter ytterligare test bekräftades det att han verkligen var hans biologiska far. De var äntligen förenade efter 54 år! Leo var inte ens medveten om att han hade en son med Jans mor, men han välkomnade Jan med öppna armar.

”Min far accepterar mig som sitt barn och är en underbar pappa,” säger Jan.

Dessutom fick Jan veta att han har en halvsyster Suus och en halvbror Roel, som båda var glada över att ta emot Jan i sin familj.

”Min biologiska far berättade för mig att min mamma var hans första kärlek,” säger Jan. ”Hon bröt med honom per brev, men hon nämnde inte att hon var gravid.”

De två bodde långt borta från varandra. Leo såg aldrig Conny igen efter att de bröt förhållandet. Det var en stor överraskning för Leo att få veta att Conny hade  fött hans son.

Leo gick vidare och gifte sig med en annan kvinna, Els. De fick två barn, en dotter och en son. ”Hans fru accepterar mig som om jag var hennes eget barn, vilket jag tycker är absolut enastående.”

Den 18 oktober 2019 kom Jans nya familj för att fira hans födelsedag med honom, för första gången i hans liv.

Jan och hans halvsyskon

Jan och hans halvsyskon

Jans nya styvmamma Els har redan bjudit in Jan och hans familj att fira jul tillsammans med dem. Det var väldigt känslomässigt för Jan att bli inkluderad och han kan knappt bärga sig tills den utvidgade familjen ska tillbringa jul tillsammans för första gången.

Jan föreställde sig aldrig att han skulle hitta Leo, men nu när han har det kan han knappt tro att det är sant.

”Tack vare MyHeritage, hittade jag honom och jag är så tacksam för det, jag kan inte med ord förklara hur mycket,” säger han.

Jan och hans nyfunna familj tar sig tid att lära känna varandra. De jobbar på att bygga upp en stark relation. Deras motto är: ”Inget ska tvingas fram och allt är ok.”

En av de mer otroliga tillfälligheter som de har upptäckt är att när Jan var 18 var han i armén, stationerad i en stad bara några hundra meter bort från Leos hus. Leo ägde till och med en bensinstation och en bar där Jan tankade sin bil varje vecka! Han besökte till och med baren några gånger och stod förmodligen öga mot öga med Leo utan att veta att han var hans far.

”Jag är fortfarande i en känslomässig berg-och dalbana,” säger Jan, ”men jag är så glad att jag äntligen hittade honom!”